8.7.16

ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ: Τα ελληνικά διλήμματα στην Βαρσοβία οι πιέσεις των ΗΠΑ και η Μόσχα


Η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.Μια Σύνοδο στην οποία οι ΗΠΑ έχουν δώσει τεράστια σημασία για την δημιουργία ενός “αντιρωσικού μετώπου”. Μέσω του οποίου έχουν φθάσει στο σημείο να ζητούν ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.Κι εδώ μπαίνει το δίλημμα για την Ελλάδα.Με ποιον να πάει και ποιον ν΄ αφήσει.

Αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να προχωρήσει σε μια τόσο “εχθρική ενέργεια” εναντίον της Μόσχας.Με την οποία οι σχέσεις μας είναι γνωστές. Πότε κρύο,πότε ζέστη αλλά γενικώς καλές.Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει ότι το “ανήκομεν εις τη Δύση” δεν μπορεί να αλλάξει και κοιτάνε τα συμφέροντά τους με την Τουρκία.Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε ενέργειες που θα επιδεινώσουν δραματικά τις σχέσεις μας με τη Ρωσία.
Από την άλλη η αμερικανική λογική είναι γνωστή.”Ή είστε μαζί μας ή είστε εχθροί μας”.
Είναι επίσης γνωστό ότι έχουμε ποντάρει πάρα πολλά στις σχέσεις μας τις ΗΠΑ.Και στον αμυντικό τομέα.
Ο κ.Τσίπρας που θα βρεθεί απέναντι στον Αμερικανό Πρόεδρο ελπίζουμε ότι θα εξηγήσει τα αυτονότητα.Θα πει πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή ακριβώς λόγω τον πολύ καλών σχέσεων που έχουμε με χώρες και περιοχές “απλησίαστες” για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.Δεν προσθέτει τίποτα απολυτως η εμπλοκή της Ελλάδας σ΄ ένα “μέτωπο” εναντίον μιας ρωσικής απειλής που δεν υπάρχει.
Θα πρέπει επίσης να καταλάβουν οι Αμερικανοί ότι χωρίς την Ελλάδα θα δυσκολευτούν πολύ στις όποιες επιχειρήσεις στη Συρία,ή αλλού στη περιοχή.
Έχουμε ξαναγράψει ότι μπορεί οικονομικά να έχουμε χρεοκοπήσει.Ας μην πιστέψουμε ούτε στιγμή ότι συμβαίνει το ίδιο και με τη γεωπολιτική μας αξία.
militaire