16.7.16

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Ο Μουχαρέμ Κοσέ είναι ο «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος



Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ φερεται να είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu».

Διαβάστε επίσης

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης.
Σύμφωνα με τις πηγές που αναμεταδίδει και το Reuters κάποιοι οι πραξικοπηματίες έχουν ήδη συλληφθεί.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην 'Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.
«Αυτή η κίνηση ήταν μια κίνηση προδοσίας, που θα την πληρώσουν πολύ ακριβά και κυρίως από τον λαό», είπε ο Ερντογάν και απέδωσε την ευθύνη στον πάλαι ποτέ μέντορά του Φετουλάχ Γκιουλέν, λέγοντας πως εκείνοι που πήραν τα όπλα έπαιρναν εντολές από την Πενσυλβάνια, όπου εκείνος ζει. 
Προανήγγειλε εκκαθάριση στο στράτευμα από στοιχεία που επιθυμούν πραξικοπήματα και πρόσθεσε: «Δεν έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται για την παλιά Τουρκία. Η Τουρκία κινείται μέσα σε ένα πλαίσιο Αρχών».
Εξίσωσε το πραξικόπημα με τρομοκρατική ενέργεια, παραλληλίζοντας το με την πρόσφατη επίθεση των τζιχαντιστών του ISIS στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.
«Δυστυχώς βομβάρδισαν διάφορα μέρη και σημεία στη χώρα. Αυτό είναι προδοσία προς τον λαό, τον Πρόεδρο και τις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν έκανε έκκληση προς όλους τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη μειοψηφία των στασιαστών.
http://www.cnn.gr/