21.7.16

Ισλαμική δικτατορία στην Τουρκία: Αναστέλλουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

...του Ερντογάν, οι μέρες μετρημένες!


ΓΙΑ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ... 

Και επισήμως δικτατορία, αφού ποτέ δεν είχαν δημοκρατία στη Τουρκία.Το ΙΣΛΑΜΙΚΗ πρέπει να προσέξουν οι δυτικοί, γιατί πλέον η Τουρκία θα αποτελεί λυκοφωλιά στη πόρτα της ΕΕ. ΑΛΕΞ.


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Είναι επίσημο: Η Τουρκία για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα δεν θα είναι κράτος Δικαίου και ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχωρά στην ίδρυση μια ισλαμικής δικτατορίας καθώς«αίρει προσωρινά την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης» όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σπεύδοντας να
προσθέσει ότι αντίστοιχα έπραξε και η Γαλλία (την οποία όμως τα δυτικά ΜΜΕ χειρίστικαν τελείως «αθόρυβα»)
Σημειώνεται ότι χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ισχυριζόμενος ότι έτσι θα επιτραπεί στις αρχές να δράσουν αποτελεσματικότερα για την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.
Η Γαλλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο 2015 προχωρώντας και αυτή σε παρόμοια μέτρα για το «καλό της Δημοκρατίας»
Η προσωρινή άρση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση (όπως επέτρεπε και στην γαλλική) να λαμβάνονται μέτρα που θα παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στηριζόμενη σε άρθρο της ίδιας της Σύμβασης που επιτρέπει την παρέκκλιση από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Σημειώνεται όμως πάλι ότι η Γαλλία έκανε χρήση αυτού του άρθρου αλλα κανείς δεν την «ενόχλησε». Τώρα όμως που στην Τουρκία την εξουσία την έχουν άνθρωποι πολύ ενοχλητικοί για την Δύση και τις ΗΠΑ η ιστορία είναι τελείως διαφορετική.
Η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δημοσιεύτηκε τα μεσάνυχτα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και το απόγευμα θα ψηφιστεί στην Εθνοσυνέλευση.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Νουμάν Κουρτουλμούς μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι«η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι ένα κράτος μπορεί να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Σύμβαση, σε περιπτώσεις πολέμου ή άλλου δημόσιου κινδύνου. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό»
Στο «Νόμο περί Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης» που εγκρίθηκε το 1983, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κηρύσσεται η εν λόγω «κατάσταση», εκτός από τις φυσικές καταστροφές, τις επιδημίες και την οικονομική κρίση ορίζεται ως «σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης λόγω, πρώτον, σοβαρών ενδείξεων για βίαιες κινήσεις που αποσκοπούν στην κατάργηση του ελεύθερου δημοκρατικού καθεστώτος που έχει συσταθεί συνταγματικώς ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και δεύτερον, βίαιων επεισοδίων».
 
Η Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, με βάση τον εν λόγω νόμο, κηρύσσεται, λαμβανομένης υπόψη της γνώμης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τμηματικά ή σε ολόκληρη τη χώρα, για διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες.
 
Ωστόσο η εθνοσυνέλευση μπορεί να παρατείνει συνεχώς την ισχύ της «κατάστασης». Αυτό ακριβώς είχε συμβεί με την «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης» που είχε κηρυχθεί σε νομούς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας το 1987. Παρότι σταδιακά άλλαζαν οι νομοί όπου ίσχυε η «κατάσταση», αυτή ίσχυσε μέχρι το 2002, με παράταση που έδινε κάθε έξι μήνες η τουρκικής εθνοσυνέλευση. 
 
Σύμφωνα με το νόμο, μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που προβλέπονται για την «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, είναι ο περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο, επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα, η απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κ.λπ.
 
Η επιβολή της «Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης», σύμφωνα με το νόμο, καταργεί όλους τους συνταγματικούς περιορισμούς επί τις έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων.
 
Ο συντονισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου ή ενός υπουργείου που θα εξουσιοδοτήσει ο πρωθυπουργός, ενώ συστήνεται και συντονιστικό όργανο στο οποίο μετέχουν συναρμόδια υπουργεία.
 
Εκτός από την ευκολία που θα έχει η κυβέρνηση σχετικά με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, ένα δεύτερο στοιχείο που διαφοροποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης από ομαλές περιόδους είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να προσφύγει στα δικαστήρια προβάλλοντας το επιχείρημα περί αντισυνταγματικότητας του διατάγματος.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ψηφιστεί το απόγευμα στην Εθνοσυνέλευση. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκο Κόμμα (κεμαλιστές) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (Γκρίζοι Λύκοι) θα το υπερψηφίσει. Πράγμα που σημαίνει ότι αφού απαιτείται σχετική πλειοψηφία οι σχεδιασμοί Ερντογάν δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.
Το πόσα χρόνια θα τηρηθεί αυτή η νομική ολοκληρωτική κατάσταση θα εξαρτηθεί από τα εξής: Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να ξεφορτωθεί ο Ρ.Τ.Ερνογάν τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους αντιπολιτευόμενους πολίτες αλλά και για να πετύχει την πλήρη αποαμερικανοποίηση της χώρας καθώς γνωρίζει ότι στην Ουάσιγκτον «ονειρεύονται» την ανατροπή του καθημερινά.

pronews