7.6.16

"Tσίπρας, καρδιά στ' αριστερά και πορτοφόλια στον Παναμά"


Eκτενές άρθρο αφιέρωσε η ιταλική εφημερίδα «il Giornale» στην αποκάλυψη του zougla.gr για την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και του εκδότη Τάσου Καραμήτσου που εμπλέκουν τον πρωθυπουργό. Το δημοσίευμα φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου Francesco De Palo και παρατίθεται η μετάφρασή του.«Μαζί μου χάνουν οι ολιγάρχες». Ήταν η νύχτα της 25ης Ιανουαρίου του 2015 που με αυτές τις λέξεις ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στο πλήθος των Αθηναίων που ούρλιαζε εναντίον της τρόικας, πήγαινε από την πλευρά του ελληνικού λαού εναντίον της εξουσίας που αντιπροσώπευαν οι ολιγάρχες εφοπλιστές, οι οποίοι στην Ελλάδα χάρη σε μία συνταγματική διάταξη δεν πλήρωναν φόρους από τα κέρδη.

Σήμερα όμως που ο Τσίπρας ενώπιον της τρόικας έχει οπισθοχωρήσει βάζοντας όπισθεν, όπως για χιλιάδες άλλες προεκλογικές υποσχέσεις, η σχέση του πρώτου αριστερού ηγέτη στην ιστορία της Ελλάδας μ' έναν πολύ γνωστό Έλληνα εφοπλιστή, διαταράχτηκε από μία τηλεφωνική υποκλοπή που δημοσιεύτηκε από τον επίσης γνωστό δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στο δημοφιλές μαγκαζίνο zougla.gr.

Χρονολογείται από το 2012 και αφορά τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού Πειραιά εφοπλιστή και τον εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Τάσο Καραμήτσο.

Μιλούν για 30 βιβλία τα οποία πρέπει να αποσταλούν στο γραφείο ή στο σπίτι του εφοπλιστή για να παραδοθούν στον Αλέξη Τσίπρα, σε μία συνδιάλεξη γεμάτη κώδικες και υπαινιγμούς.

Ήταν οι ημέρες των διπλών εκλογών όταν οι συντηρητικοί της Νέας Δημοκρατίας δεν κατόρθωσαν να σχηματίσουν μόνοι τους κυβέρνηση αναγκασμένοι να καταφύγουν σε συγκυβέρνηση ευρύτερου σχήματος με τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ευρώπη διακινδύνευε ένα οικονομικό κραχ με τους ελληνικούς λογαριασμούς.

Σε εκείνες τις κάλπες γεννήθηκε η νομιμοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, που άγγιξε το ποσοστό του 26% μόνο τρεις εκατοστιαίες μονάδες πίσω από το κόμμα του ηγέτη Αντώνη Σαμαρά.

Η είδηση είναι ότι ο εφοπλιστής Μαρινάκης παρ' ότι δεξιός, αντιλαμβανόμενος στον αέρα την αλλαγή, πήγε με την πλευρά του Τσίπρα και τον βοήθησε να κερδίσει τόσο στην περιφέρεια με την προστατευόμενή του, Ρένα Δούρου που επικράτησε εύκολα, όσο και στο ισχυρό λιμάνι του Πειραιά με τον Δήμαρχο Μώραλη, συμπτωματικά αντιπρόεδρο της ομάδας του Ολυμπιακού. 

Τίποτα το επιλήψιμο στη συνεργασία του συντρόφου Τσίπρα και του εφοπλιστή Μαρινάκη εάν ο Τσίπρας δεν είχε επικαλεστεί κυνηγητό εναντίον των εφοπλιστών και των καταχρεωμένων ποδοσφαιρικών σωματείων που δεν είχαν πληρώσει φόρους στο παρελθόν, πολύ περισσότερο σε μία περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός λαός υφίστατο θυσίες από την λιτότητα των εταίρων της τρόικας, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Ένα πρώτο πακέτο 30 βιβλίων τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα 40 ή 50 διαβάζεται μέσα σε αυτές τις συνομιλίες. «Γι αυτό θα ήταν χρήσιμο», είπε στην εφημερίδα μας ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, «να δώσουν μία εξήγηση για αυτό το συνωμοτικό ύφος της συνομιλίας τους και πως επικοινωνούσε αυτό το κανάλι μεταξύ ενός εκδότη, ενός εφοπλιστή της δεξιάς και του μελλοντικού πρωθυπουργού της χώρας και φυσικά για ποιον λόγο όλα αυτά τα στοιχεία έμειναν στα συρτάρια των μυστικών υπηρεσιών και δεν πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης». 

Στο άρθρο του, μάλιστα, τονίζει ότι η Αριστερά προσπαθεί να διατηρήσει το ηθικό της πλεονέκτημα απέναντι στην αμαρτωλή δεξιά. Φαίνεται ωστόσο να συγκρούεται μέσα από σχέσεις και γεγονότα.

Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν εκείνα τα 30 κομμάτια ήταν βιβλία, άλογα ή χρήματα δωροδοκίας, αλλά η περίπτωση είναι συνυφασμένη με τις Παναμέζικες offshore εταιρείες για τις οποίες άλλαξε αιφνιδιαστικά μία τροποποίηση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να τις ομαλοποιήσει, δίχως να ξεχάσει ότι η Ελλάδα ανήκει στις τρεις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης, όπως δείχνουν τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών στον άξονα Αθήνας-Βερολίνου.

Το 2014 ο αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας Αντώνης Καντάς αποκάλυψε στους εισαγγελείς όλες τις λεπτομέρειες των δωροδοκιών που δόθηκαν από τους Γερμανούς για στρατιωτικό εξοπλισμό. Για να περάσουμε στις δωροδοκίες της Siemens οι οποίες κόστισαν πάνω από εβδομήντα εκατομμύρια στον ΟΤΕ μεταξύ φακελακίων και ελλειμμάτων, συμπληρώνει ο Ιταλός δημοσιογράφος τονίζοντας ότι παρατηρεί «περίεργη αμνησία, καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της κάθαρσης».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας www.ilgiornale.it

zougla.gr