28.6.16

"Οχι" διαπραγματεύσεις πριν επισημοποιηθεί το Brexit


Αυτή και μόνο η στάση της..."ΕΕ" (διάλυσης), αποδεικνύει το πόσο δίκιο είχαν όσοι ψήφισαν το BREXIT.
 Ο Φασισμός και η ιμπεριαλιστική νοοτροπία της Γερμανίας καθώς  και η επιρροή της στις λοιπές υπόδουλες σ αυτήν κυβερνήσεις, είναι εμφανής. H αποχώρηση από την ΕΕ, αποτελεί ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ και των υπολοίπων μελών της, αφού η σημερινή δεν έχει καμία σχέση με την ΕΕ στην οποία προσεχώρησαν.
ΑΛΕΞ
_________________________________________________

Η Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο αντιτίθενται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο πριν επισημοποιηθεί το Brexit(σ.σ.: να ενεργοποιήσει η Μ. Βρετανία το Άρθρο 50), δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδροΦρανσουά Ολάντ προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την αποχώρηση της Βρετανίας.


Οι τρεις ηγέτες κάλεσαν για «νέα ώθηση» για την ενίσχυση της ΕΕ.

«Όσο το δυνατόν λιγότερη διαιώνιση τόσο σε ό,τι αφορά την υποβολή της αίτησης όσο και μετά, στην διαδικασία διαπραγματεύσεων», ζήτησε η Μέρκελ για την διαδικασία του Brexit. 

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, καθώς «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα», ενώ ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε λυπημένος για την απόφαση των Βρετανών, σημειώνοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά είναι ο κατάλληλος «καιρός» (χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη) για «να γράψουμε μια νέα σελίδα στην Ευρώπη».

Και οι τρεις ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Τρίτης, συμφώνησαν να υποβάλουν πρόταση για την ασφάλεια, την ανάπτυξη, τη μετανάστευση, τη νεολαία και την νομισματική εναρμόνιση στην Ευρωζώνη, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ενωμένη Ευρώπη.

Η Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. «επώδυνη και λυπηρή αλλά σεβαστή», τόνισε ωστόσο ότι πρέπει οι 27 να σκεφτούν τώρα και τις συνέπειές της. «Έχουμε όλοι ευθύνη να οδηγήσουμε τα 27 κράτη-μέλη σε κοινή πορεία. Από τη μια πλευρά πρέπει να διαπραγματευτούμε με την Μ. Βρετανία την έξοδό της. Αλλά δεν υπάρχουν ούτε επίσημες ούτε ανεπίσημες συζητήσεις πριν υποβληθεί το αίτημα. Επιθυμούμε όμως να μην υπάρξει διαιώνιση. Δεν είναι ασφαλώς ζήτημα ημερών, αλλά η αρχή πρέπει να γίνει από την Μ. Βρετανία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε την ανάγκη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να φροντίσει ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ε.Ε., η οποία «παραμένει μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στον κόσμο», αλλά οι δυνάμεις της συσπείρωσης.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις τις οποίες θα υποβάλουν αύριο από κοινού Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη, η Καγκελάριος έκανε λόγο για προσπάθεια ώστε να δοθεί νέα ώθηση στους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, της μάχης κατά της τρομοκρατίας, της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων σε σχέση με την προσφυγική κρίση, της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ειδικά για τη νεολαία. Σημείωσε δε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα, με ορίζοντα την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, τον Μάρτιο του 2017.

Ο Φρανσουά Ολάντ από την άλλη πλευρά εξήγησε ότι η τριμερής συνάντηση έγινε μεταξύ των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι όλοι συμφώνησαν πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος σε ό,τι αφορά το πώς χειριστούμε την έξοδο της Μ. Βρετανίας και το πώς θα ασχοληθούμε με τη νέα ώθηση που θέλουμε να δώσουμε.

«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα, η οποία συχνά οδηγεί σε παράλογη πολιτική και συχνά οικονομική συμπεριφορά», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και σε ό,τι αφορά το αίτημα των Βρετανών, το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο δυνατό». Επανέλαβε δε και αυτός ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν από την επίσημη υποβολή του αιτήματος. «Καταλαβαίνουμε την πολιτική κατάσταση στην Μ. Βρετανία κι εδώ πρέπει να δείξουμε σεβασμό, αλλά κι εμείς ως Ε.Ε. περιμένουμε σεβασμό από Μ.Βρετανία», τόνισε.

Αναφερόμενος στην πρόταση στην οποία κατέληξε από κοινού με τους δύο εταίρους του, ο κ. Ολάντ διευκρίνισε ότι στόχος δεν είναι να εφεύρουμε εκ νέου την Ευρώπη, αλλά χρειαζόμαστε σαφήνεια, ενότητα και ταχύτητα.

Σύμφωνος με τον Ολάντ εμφανίστηκε και ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση των Βρετανών λαμβάνεται υπόψη, αλλά την ίδια στιγμή, «γυρίζουμε σελίδα και δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε τι θα συμβεί». Θέλουμε, δήλωσε, να σεβαστούμε την κυρίαρχη απόφαση ενός λαού, αλλά και να επεξεργαστούμε μια στρατηγική για τους επόμενους μήνες. 

«Το πιο χαρακτηριστικό είναι μια λέξη που προέρχεται από τα ελληνικά, ο ‘καιρός'. Αυτό που συνέβη την τελευταία εβδομάδα δείχνει ότι στο τέλος είναι κατάλληλος ο καιρός, διότι από τη μια πλευρά είμαστε λυπημένοι για την απόφαση, αλλά ταυτόχρονα είναι καλή εποχή να γράψουμε μια νέα σελίδα για την Ευρώπη και θέλουμε να το κάνουμε ξεκινώντας από αυτά που μας ενώνουν και όχι από αυτά που μας χωρίζουν. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα, να μη χάσουμε χρόνο», επισήμανε, ενώ τόνισε ότι πρέπει και οι πολίτες της Ευρώπης να γνωρίζουν ότι «δεν πρέπει να παίζει κανείς παιχνίδια με τη δημοκρατία».

Νωρίτερα και η Κομισιόν, δια του εκπροσώπου της, υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, χωρίς την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στη δήλωση του κουαρτέτου της ΕΕ την επομένη του δημοψηφίσματος.

http://admin.noz.gr/Uploads/hollandmerkelrenci276161.jpg

Κάμερον: Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα φύγουμε


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί από το κοινοβούλιο να τεθούν εμπόδια στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης και τη νίκη των υποστηρικτών του Brexit. (Διαβάστε περισσότερα)

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ζήτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit. Σημείωσε, δε, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να μείνει σε κατάσταση "παράλυσης" τους επόμενους τρεις μήνες. (Αναλυτικά)

Η αντίδραση της Σκωτίας

Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο τοπικό κοινοβούλιο προκειμένου να διατηρήσει τους δεσμούς της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας και την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων να ταχθούν υπέρ της εξόδου.

Μια ειδική πρόταση που θα συζητηθεί έχει ως στόχο να παράσχει στην τοπική κυβέρνηση της πρώτης υπουργού Νίκολα Στέρτζον την υποστήριξη που χρειάζεται για να ξεκινήσει συνομιλίες τόσο εντός της Βρετανίας όσο και στην Ευρώπη σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν να προστατευθεί η σχέση της Σκωτίας με την ΕΕ και η θέση της στην ενιαία αγορά.

πηγη: nooz.gr