23.6.16

Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Bremain -Αβεβαιότητα όμως μέχρι τέλους


Προβάδισμα στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ δείχνουν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά και οι στοιχηματικές, λίγες μόνο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες για το ιστορικό δημοψήφισμα.
Οι περισσότερες μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν οριακή διαφορά για το Bremain, αλλά και αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα.

20:21 Πάνω από 80% η συμμετοχή
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή που θα αγγίξει ακόμη και το 80% ανά περιοχή, ποσοστό υψηλότερο εδώ και αρκετά χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία.
Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC
19:30: Οι αγορές της ΕΕ προεξοφλούν Bremain
Οι ευρωπαϊκές αγορές εμφάνισαν σημαντικά κέρδη, δείχνοντας πως οιθ επενδυτές προεξοφλούν ότι η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,23% στις 6.328 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,85% στις 10.257 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,96% στις 4.466 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 1,47% στις 346,34 μονάδες.
Η αισιοδοξία των επενδυτών εδράζεται στις σημερινές δημοσκοπήσεις των Ipsos και Populus, σύμφωνα με τις οποίες, το Remain συγκεντρώνει 52% και 55% έναντι 48% και 45%, αντίστοιχα, του Brexit. 
Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC
19:20: Η «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων»
Η «Britain Elects» που συνυπολογίζει όλες τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις για να εξάγει έναν μέσο όρο, έδωσε πριν λίγες ώρες την πρόβλεψη της, η οποία και δίνει οριακή διαφορά. 
Πιο συγκεκριμένα, το στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ προηγείται με 51%, ενώ το στρατόπεδο υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση συγκεντρώνει το 49%.
Πριν λίγη ώρα η «Britain Elects ανάρτησε το αποτέλεσμα έρευνας της «Survey Monkey» (20-22 Ιουνίου) που δίνει 51% (+1) στο «Bremain» και 46% (-1) στο «Brexit».
19:08: Βροχές και πλημμύρες εμποδίζουν την ψηφοφορία
Τουλάχιστον δύο εκλογικά τμήματα αναγκάστηκαν να διακόψουν την διαδικασία ψηφοφορίας και να μεταφερθούν σε άλλον χώρο λόγω των βροχών που πλημμύρισαν τις αίθουσες όπου αυτά στεγαζόντουσαν.
Οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν το Λονδίνο και τα νοτιοανατολικά μέρη της χώρας, οι πλημμύρες και οι μεγάλες ουρές δεν δείχνουν ωστόσο να πτοούν τους Βρετανούς, οι οποίοι κατά εκατομμύρια, συνεχίζουν να ψηφίζουν σε όλη την χώρα.
Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC
18:23: Οι διακυμάνσεις στην Βρετανική Λίρα
Απότομη πτώση σημείωσε η στερλίνα μετά το ράλι ανόδου, στο οποίο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο εξαμήνου.
Το βρετανικό νόμισμα, αν και το πρωί κινήθηκε ανοδικά στα 1,497 δολάρια, το απόγευμα έπεσε στα 1,474, με τους επενδυτές να φοβούνται πως αυξάνονται οι πιθανότητες του Brexit.
Από την άλλη πλευρά, το «σκαμπανέβασμα» της βρετανικής λίρας μπορεί να υποδηλώνει το αμφίρροπο του αποτελέσματος.
Φωτογραφία: Aris Oikonomou/SOOC
18:06: Σε ετοιμότητα οι βρετανικές τράπεζες για παν ενδεχόμενο
Έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο είναι οι μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας, καθώς ουδείς γνωρίζει το αποτέλεσμα του αποψινού δημοψηφίσματος υπέρ της παραμονής ή όχι της χώρας στην ΕΕ.
Τα τραπεζικά ιδρύματα, έχουν φορτώσει με μετρητά τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τα υψηλόβαθμα στελέχη τους σε «αίθουσες πολέμου» στο Σίτι του Λονδίνου και «κατεβάζουν τους διακόπτες» στα ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματων συναλλαγών ώστε να αποφύγουν τις τεράστιες απώλειες στην περίπτωση που παρουσιαστούν βίαιες ταλαντεύσεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων και συναλλάγματος.
Ορισμένες τράπεζες έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι θα διεξάγουν συναλλαγές μόνο με προφορικές εντολές και όχι μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων τους ενώ άλλες είναι έτοιμες να παρακάμψουν, εάν χρειαστεί, τα αλγοριθμικά συστήματα συναλλαγών, παρακολουθώντας τα στενά κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
Αυτά τα αλγοριθμικά ηλεκτρονικά συστήματα, που κυριαρχούν στις αίθουσες αγοραπωλησιών του Σίτι, ακολουθούν συγκεκριμένα πρότυπα για να εκτελούν τις συναλλαγές πιο γρήγορα από το χρόνο που χρειάζεται ο άνθρωπος για να δώσει την εντολή. 
Αγοράζουν και πωλούν σε προκαθορισμένα επίπεδα και για αυτό ο φόβος είναι ότι θα προχωρήσουν σε υπερβολικά γρήγορες συναλλαγές, σε μια ευμετάβλητη αγορά.
Φωτογραφία: Aris Oikonomou/SOOC
17:47: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Populus: Το «ναι» μπροστά με 10%
Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, η εταιρεία Populus σε διαδικτυακή μέτρηση χθες, έδειξε ότι το Bremain είναι μπροστά κατά 10 μονάδες. Συγκεκριμένα υπέρ της παραμονής ψήφισε το 55% ενώ υπέρ της εξόδου το 45%.
Aξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης της Ipsos Moris η λίρα εκτοξεύτηκε, όπως φαίνεται και από την παρακάτω εικόνα: 
Ipsos Mori: Bremain 52% - Brexit 48%
Μια νέα σημερινή δημοσκόπηση της Ipsos Mori για την «Evening Standard» σε δείγμα 1.592 ατόμων δείχνει το Bremain να προηγείται με 4 μονάδες (52%-48%). Ωστόσο ένα κρίσιμο 12% από όσους ψήφισαν δηλώνει ότι θα μπορούσε να αλλάξει στρατόπεδο την τελευταία στιγμή, προσδίδοντας αβεβαιότητα στα αποτελέσματα.
Φωτογραφία: Aris Oikonomou/SOOC
ComRes: 6 μονάδες μπροστά το Bremain
Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεύρυνε το προβάδισμά της επί της εκστρατείας υπέρ του Brexit, κατέδειξε δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mail και του τηλεοπτικού δικτύου ITV και δημοσιεύθηκε χθες.
Η έρευνα αυτή, η οποία διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από τη 17η ως την 22η Ιουνίου, κατέδειξε ότι η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με έξι μονάδες, συγκεντρώνοντας το 48%, ενώ η εκστρατεία υπέρ του Brexit συγκεντρώνει το 42% των προθέσεων ψήφου.
Προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, η οποία είχε δημοσιευθεί από την εφημερίδα The Sun την 14η Ιουνίου, έδινε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής προβάδισμα μόλις μιας μονάδας.
YouGov: Το Bremain ανέκτησε το προβάδισμα
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκτησε το προβάδισμά της έναντι της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από αυτήν.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με 51%, έναντι ενός 49% της εκστρατείας υπέρ του Brexit.
Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος των Τάιμς.
Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ να προηγείται.
Δημοσκόπηση ourinsight.opinium: Προβάδισμα μιας μονάδες στο Brexit 
Στη χθεσινή δημοσκόπηση του ourinsight.opinium το Brexit προηγείται κατά μια μονάδα με 45% έναντι 44% του Βremain. Kαι σε αυτή τη δημοσκόπηση το ποσοστό των αναποφάσιστων ήταν υψηλό φθάνοντας στο 9%.
J.P. Morgan: Μικρό προβάδισμα το Bremain
Η επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan σε μια ανάλυσή της, που βασίζεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ενόψει του δημοψηφίσματος που διεξάγεται σήμερα Πέμπτη στη Βρετανία και θα κρίνει εάν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα αποχωρήσει από αυτήν, εκτίμησε πως το στρατόπεδο της παραμονής έχει ισχνό προβάδισμα.
«Στη βάση των ανά χείρας δεδομένων (...) η "Παραμονή" έχει προβάδισμα 2 εκατοστιαίων μονάδων, με το 9% των ψηφοφόρων αναποφάσιστο», ανέφερε ο Μάλκολμ Μπαρ, οικονομολόγος της τράπεζας, σε μήνυμά του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η εκτίμηση της τράπεζας για την τάση που διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως στην πραγματικότητα η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έχει ακόμη πιο μικρό προβάδισμα, το οποίο «αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 0,6%».
Ο Μπαρ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος, «υποκειμενικά», θεωρεί πως η πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ είναι 45%, ενώ οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν 25%.
Στοιχηματικές εταιρείες: 93% να παραμείνει η Βρετανία
Στο κλίμα που διαμορφώνουν οι στοιχηματικές εταιρείες, η πιθανότητα παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έχει ανέβει πλέον στο 93%.
Σύμφωνα με την εταιρεία στοιχημάτων William Hill, η απόδοση για το Bremain είναι στο 1,14 ενώ για το Brexit είναι 5,5.
Από στοιχηματικής απόψεως, πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός στην ιστορία των σχετικών εταιρειών.
Η εταιρεία στοιχημάτων μάλιστα Betfair ανακοίνωσε ότι δέχθηκε -μόνο σήμερα το πρωί- στοιχήματα ύψους 5 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών.
Φωτογραφία: Aris Oikonomou/SOOC
Οπαδοί Brexit: Φοβόμαστε νοθεία, φέρτε στυλό!
Μεγάλη κινητοποίηση παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στις τάξεις των υποστηρικτών του Brexit.
Καλούν τους ομοϊδεάτες τους που θα πάνε να ψηφίσουν να κρατούν μαζί τους στυλό, επειδή, όπως υποστηρίζουν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος νοθείας.
Και το στηρίζουν αυτό λέγοντας ότι η ψήφος τους μπορεί να σβηστεί και να αλλαχθεί, καθώς στα εκλογικά τμήματα στην Αγγλία χρησιμοποιούνται -παραδοσιακά- μολύβια.
Μάλιστα έχει δημιουργηθεί και ανάλογο hastag (#usepens - «χρησιμοποιήστε στυλό»), που ενθαρρύνει όσους θέλουν να ψηφίσουν Brexit να το κάνουν παίρνοντας μαζί τους το δικό τους στυλό.
Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του Bremain κατηγορούν τους αντιπάλους τους ως συνωμοσιολόγους.
Πάντως, ένας εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα νοθείας, προσθέτοντας ωστόσο πως «όποιος θέλει να πάρει στυλό μαζί του για να ψηφίσει, ας το κάνει. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα».  


Πηγή: www.iefimerida.gr