1.6.16

Η εξοπλιστική φρενίτιδα της Τουρκίας και η “αντίδραση” της Ελλάδας



Είναι φανερό ότι η Τουρκία γιγαντώνεται εξοπλιστικά και επικίνδυνα για την εθνική μας ασφάλεια και για την σταθερότητα στην περιοχή. Και δεν πρόκειται για μια τυχαία χώρα, αλλά για «καθεστώς Ερντογάν»που δεν δίστασε να καταρρίψει ένα ρωσικό μαχητικό, διακινδυνεύοντας μια γενικευμένη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, προκειμένου να κάνει επίδειξη δυνάμεως. Το κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας ανατρέπει πλήρως τον συσχετισμό ισχύος στο Αιγαίο και μπορεί κανείς να το διαβάσει με λεπτομέρειες στα εξαίρετα περιοδικά αμυντικού περιεχομένου «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ», «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» κλπ.

Επίσης μπορεί κανείς να το αντιληφθεί πλήρως «μπαίνοντας» στην ιστοσελίδα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, που προτείναμε στην προηγουμένη «ΦΜ», για να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» για το πολυποίκιλο και πολυάριθμο στρατιωτικό υλικό που κατασκευάζει (δορυφόρους, στρατιωτικά ελικόπτερα, άρματα μάχης (ALTAY), πολεμικά πλοία, πυραύλους, πυροβόλα, πυρομαχικά, ελαφρύ οπλισμό, στρατιωτικά οχήματα κλπ) που αντίστοιχα δεν κατασκευάζει η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

 Διότι δυστυχώς η Ελλάδα απαξίωσε τις αμυντικές της βιομηχανίες και η τρόικα ήθελε να τους βάλει «λουκέτο», με αποτέλεσμα να μην κατασκευάζονται ούτε «σφαίρες» στη χώρα μας. Αντίθετα η Άγκυρα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, υποστηρίζοντας σειρά έργων με ξένες Εταιρείες που προβλέπουν μεταφορά τεχνογνωσίας και ανάθεση υπεργολαβιών σε εγχώριες επιχειρήσεις. 
Το «αν δεν συγκινούνται» στον βαθμό που επιβάλλεται οι ελληνικές «Ηγεσίες» δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία, διότι αν ανατρέξουμε στις τραγωδίες που έχουμε υποστεί διαχρονικά από τους τούρκους, ενθυμούμενοι το 1453, 1897, 1922 και 1974, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό συνέβη λόγω ενός αντίστοιχου «εφησυχασμού» ή μιας ανικανότητας αντιλήψεως της ισχύος του «αντιπάλου».
 Τώρα όσον αφορά τον εφησυχασμό ορισμένων «αρμοδίων», πιθανόν «αδαών» περί τα αμυντικά, που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, διότι η Τουρκία πολύ γρήγορα θα διασπασθεί σε 5 ή 15 κρατίδια και ότι οι τούρκοι σε μία πολεμική αναμέτρηση πολύ εύκολα θα «κατανικηθούν», καλόν θα είναι τις εκτιμήσεις τους να τις κρατούν για προσωπική και μόνο χρήση τους και να μη τις «εκστομούν», διότι πιθανόν να απέχουν από την μελλοντική πραγματικότητα, όσον και αν αυτή την στιγμή το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι εξαιρετικά υψηλό παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το οποιοδήποτε αναγκαίο εξοπλιστικό τους πρόγραμμα και γιά αυτό είναι άξιες πολλών συγχαρητηρίων. Άλλωστε ο Νταβούτογλου λίγες ώρες πριν ξεπροβοδίσει από τη Σμύρνη τον Αλέξη Τσίπρα επισήμανε, πώς το «casus belli» δεν πρόκειται, να αρθεί, αν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από το δικαίωμα της, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Είναι δε ανησυχητικό ότι υπάρχει η πληροφορία ότι το τελευταίο καιρό παρατηρείται μία μεγάλη κινητοποίηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.


 Η κινητοποίηση συνίσταται στην συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων στα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά, δήθεν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Με δεδομένο όμως ότι η Τουρκία έχει αμφισβητήσει έντονα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο «ορισμένοι» δεν αποκλείουν τη περίπτωση- μετά βέβαια από μια εξαιρετικά πιθανή στρατιωτική αποτυχία της στη Συρία- να επιχειρήσει κάποια «προβοκάτσια» στη Θράκη ή στο Αιγαίο ή ακόμη και να στήσει κρίση προκειμένου να νομιμοποιήσει τις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις της.
 Συνολικά επιστρατεύτηκαν 22.000 άνδρες, οι οποίοι τοποθετούνται σε Μονάδες των παραθαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο. Παράλληλα η Άγκυρα έχει μεταφέρει απέναντι από τα ελληνικά νησιά μεγάλο αριθμό σκαφών αλλά και ελικοπτέρων. Και εδώ η δικαιολογία είναι η αντιμετώπιση του κύματος των παράνομων και όμως «άοπλων» μεταναστών!!!!

 Άλλωστε ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε ένα κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της τάξεως των 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλιστικού αυτού προγράμματος θα είναι «Made in Turkey», αφού εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες θα αναλάβουν να υλοποιήσουν συμβάσεις αξίας περίπου 4,5 δια δολαρίων.
Ο τούρκος Πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι οι τουρκικές εξαγωγές οπλισμού αυξήθηκαν κατά 35% το πρώτο δίμηνο του 2016και πρόσθεσε πώς η Τουρκία έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη ένοπλου (combat) μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone). Όσο για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που ανακοίνωσε, αυτά αφορούν σε επιπλέον «αόρατα» (stealth) αμερικάνικα αεροσκάφη F-35Α, στην κατασκευή 4 «αόρατων«(stealth) κορβετών, στη χρηματοδότηση του προγράμματος εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής κινητήρα για τα τουρκικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα Τ-129, στη χρηματοδότηση μαζικής παραγωγής κατευθυνόμενων βλημάτων και βομβών και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου κλπ. κλπ. 
Έτσι στο πλαίσιο της εξοπλιστικής φρενίτιδας που διακατέχει την Τουρκία τον ερχόμενο Μάιο πρόκειται να γίνει η τελετή της κοπής του πρώτου τμήματος χάλυβα για την ναυπήγηση του ελικοπτεροφόρου/αποβατικού πλοίου (φωτο) του τουρκικού Ναυτικού, κλάσης Juan Carlos ισπανικής σχεδίασης, δηλαδή ενός «μίνι αεροπλανοφόρου, αφού το σκάφος θα μπορεί να φέρει μέχρι και 7 αμερικάνικα αεροσκάφη F-35Β κάθετης απονήωσης-προσνήωσης. Άλλωστε τα πρώτα F-35 από τα 100 (!!!!) που έχει παραγγείλει η Τουρκία αναμένεται να παραδοθούν το 2017 με 2018 και όσο πλησιάζει ο καιρός της παράδοσης των πρώτων F-35 στην τουρκική Αεροπορία τόσο αυξάνεται το αίσθημα ανησυχίας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πλέον αυτού ο τεράστιος αριθμός πυροβόλων 155 χλστ. /52cal του τουρκικού Στρατού, συγκρινόμενος με τα μόλις 24 ΡzΗ-2000GR του ΕΣ, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, αφού τα τουρκικά  Α/Κ πυροβόλα Firtina μπορούν να διαλύσουν με βολές αντιπυροβολικού τις ελληνικές Μοίρες των Μ109, πολύ πριν αυτές θέσουν σε ακτίνα βολής τα τουρκικά πυροβόλα. 

Ο ορυμαγδός των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι επόμενο να έχει κρίσιμο αρνητικό αντίκτυπο στις ελληνικές ΕΔ και ειδικά στην Πολεμική Αεροπορία που είναι ο πιο «ευαίσθητος» δέκτης της υφισταμένης οικονομικής ελληνικής κρίσεως. Διότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας απαγορεύει «επενδύσεις» σε μαχητικά αεροσκάφη και εν γένει αεροπορικό εξοπλισμό, ενώ εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην 3η γενιά(!!!) μαχητικών αεροσκαφών, ενώ η τουρκική Αεροπορία σε 36 μήνες από σήμερα θα εντάξει στο δυναμικό της τα πρώτα μαχητικά 5ης γενιάς(!!!). 

Τί θα μπορεί λοιπόν να αντιπαραθέσει η Ελλάδα στο Αιγαίο, δεδομένου ότι σήμερα τα Επιτελεία δεν έχουν κονδύλια να διαθέσουν ούτε για τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων τους και σύντομα με τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες δεν θα μπορούν, να αγοράσουν ούτε τα απαραίτητα ανταλλακτικά και πυρομαχικά;
Μήπως να καλέσουμε το ΝΑΤΟ μετά τους πρόσφυγες, για να φυλάξει και τα σύνορα μας; Ασφαλώς όχι.
 Για αυτό το ΓΕΑ με την συνδρομή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ βλέποντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει, έχει επισπεύσει τις διαδικασίες προμήθειας στο απώτερο μέλλον νέων αεροσκαφών, στην αναβάθμιση των Μirrage και των F16 με ραντάρ ΑΕSΑ που εντοπίζει τα «αόρατα» αεροσκάφη και στην άμεση αγορά μεταχειρισμένων αεροσκαφών και κυρίως των αξιόπιστων αμερικάνικων αεροσκαφών F-15 με χαμηλό κόστος και ει δυνατόν μερικώς δωρεάν. 
Διότι το Α/Φ F-15 πράγματι μπορεί να αποτελέσει ένα αεροσκάφος που μπορεί να φέρει την αλλαγή των δεδομένων στο Αιγαίο και την Ν.Α. Μεσόγειο εξαιτίας των μοναδικών χαρακτηριστικών του. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει και ένα αεροσκάφος το οποίο δεν διαθέτει η Τουρκία και φυσικά κάθε φορά που συζητείται το θέμα είναι γνωστός ο «εκνευρισμός» της τουρκικής Αεροπορίας. Αντίστοιχες βέβαια ενέργειες καταβάλλονται και από το ΓΕΣ και ΓΕΝ για αναβάθμιση των δικών τους οπλικών συστημάτων.

Τελειώνοντας θα θέλαμε, να επισημάνουμε ότι -κατά την ταπεινή μας γνώμη- τα προβλήματα της Ελλάδος δεν είναι «δυσεπίλυτα», διότι τα περισσότερα τα έχουν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια από τα σύγχρονα κράτη. 
Ειδικότερα όλα τα υπόλοιπα, που αιφνιδιαστικά προκύπτουν, μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά με  πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με ψυχραιμία, ομοψυχία και δυναμισμό, αν ευαισθητοποιηθούν και ενεργοποιηθούν «οι απύθμενες» πνευματικές και «αγωνιστικές» δυνατότητες του ελληνικού λαού, που χάρις σε αυτές μεγαλούργησε το ελληνικό έθνος και επέζησε η φιλτάτη πατρίδα μας για πολλούς αιώνες, αντιμετωπίζοντας «μύριους» εχθρούς και απειλές.

 Επομένως επιβάλλεται εδώ και τώρα ο εφοδιασμός των ελληνικών ΕΔ με τα απαραίτητα «αμυντικά» μέσα -έστω και με θυσίες του ελληνικού λαού-για την αντιμετώπιση της τουρκικής εξοπλιστικής φρενίτιδας, αλλά και η παροχή στο προσωπικό των ΕΔ των «αυτονόητων», για τα οποία δικαίως διαμαρτύρεται, φθάνοντας στο«απαράδεκτο» -και πρωτόγνωρο στα χρονικά του -σημείο να κατέρχεται «στο πεζοδρόμιο», ώστε με υψηλό ηθικό και με σκληρή εκπαίδευση οι ΕΔ να επαυξάνουν συνεχώς το αξιόμαχό τους για την εξασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας και ασφάλειας.

 Ν.Ν.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ".