2.6.16

ΚΥΠΡΟΣ: Μειώνεται η παρουσίαση των εφέδρων- Θα καταργηθεί η 48ωρη - Οι επαγγελματίες οπλίτες απελευθερώνουν τους εφέδρους


Οι αλλαγές στην Εθνική Φρουρά
Του Γιώργου Μιχαηλίδη
Την Παρασκευή 3 Ιουνίου αρχίζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των 3000 συμβασιούχων οπλιτών. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι και το Σάββατο 18/6. Με αυτό τον τρόπο, θα προκύψει σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας απελευθέρωση των εφέδρων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουν είτε την παρουσία τους στο στράτευμα είτε τα καθήκοντά τους στις σκοπιές.

Φωκαίδης: Η μείωση της θητείας δεν είναι σε βάρος της εφεδρείας»
Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του Λόγου στους  101.1 ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ξεκαθάρισε  ότι με τις αλλαγές που θα επέλθουν από το νέο έτος, θα μειωθεί η παρουσίαση των εφέδρων, ενώ θα καταργηθεί η 48ωρη τακτική καλοκαιρινή πρόσκληση, που απευθυνόταν στους εφέδρους, μια ανάγκη που προέκυψε λόγω της μείωσης της στρατιωτικής θητείας κατά δυο μήνες, χωρίς την ταυτόχρονη πρόσληψη επαγγελματιών. Σε καμία περίπτωση, είπε ο Υπουργός, η μείωση της θητείας θα γίνει σε βάρος της εφεδρείας, αλλά ακριβώς το αντίθετο.
Εξήγησε ότι, οι προσλήψεις των επαγγελματιών θα υπερκαλύψουν το κενό που παρουσιαζόταν στο παρελθόν, έτσι ώστε να μην απαιτείται οι έφεδροι να πρέπει να καλύψουν με σκοπιές τις ελλείψεις που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή.
Πλέον, είπε, η εφεδρεία θα επικεντρώνεται στην εκπαίδευση μέσα από ολιγόωρες στοχευμένες παρουσιάσεις.
Με 13ο μισθό
Όπως έγραψε το Onlycy την Κυριακή τα άτομα που θα προσληφθούν θα είναι νέοι και στην πλειονότητα τους άνεργοι.  Θα λαμβάνουν ως μισθό το χρηματικό πόσο των 1.127 ευρώ και θα εξασφαλίζουν κάθε Δεκέμβριο 13ο μισθό. Η σύμβαση που θα υπογράψουν όσοι επιλεγούν θα έχει αρχικώς διάρκεια ενός χρόνου και στη συνέχεια θα μπορεί να ανανεωθεί τρεις φορές για τρία χρόνια κάθε φορά, ώστε η συνολική υπηρεσία να ολοκληρώνεται στα 10 χρόνια.
Οι συμβασιούχοι οπλίτες (ΣΥΟΠ) θα δικαιούνται και φιλοδώρημα εφόσον συμπληρώσουν τριάμισι χρόνια υπηρεσίας. 
Ωράριο εργασίες – Δίνονται και άδειες
Οι ΣΥΟΠ θα εργάζονται όπως και τα υπόλοιπα μόνιμα στελέχη της ΕΦ, από τις 7:00 το πρωί ώς τις 14:00 το απόγευμα σε πενθήμερη εβδομάδα εργασίας. Κάποιες μέρες της εβδομάδας μπορεί να εκτελούν και υπηρεσίες όπως ακριβώς γίνεται και με τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.
Όσον αφορά τις άδειες οι οπλίτες θα δικαιούνται 20 εργάσιμες μέρες άδεια (στη βάση πενθήμερης εβδομάδας εργασίας). Επίσης πέραν της κανονικής άδειας αναπαύσεως, θα δικαιούνται 28 μέρες άδεια ασθενείας τον χρόνο, η οποία θα μπορεί να παραταθεί για ακόμα 14 μέρες, με πλήρεις απολαβές, εάν υπάρχει γνωμάτευση κυβερνητικού ιατροσυμβουλίου.
Ευκαιρίες για σπουδές
Οι νέοι που θα επιλεχθούν θα μπορούν να ενταχθούν στα ακόλουθα:
1)  Σε σχέδιο σπουδών με μειωμένα δίδακτρα μέχρι και 50% σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο με τα οποία συνεργάζεται το Υπ. Άμυνας. Η φοίτηση πρέπει να είναι απογευματινή ή βραδινή
2)  Σε σχέδιο υποτροφιών για απόκτηση πτυχίου ή μεταπτυχιακού, κατόπιν διαγωνισμών, σε εξειδικευμένες υπηρεσίες/θέσεις. Δηλαδή για θέσεις που η ΕΦ έχει ανάγκες εξειδικευμένου προσωπικού μπορούν να επιλεγούν ΣΥΟΠ που θα σπουδάσουν σε συγκεκριμένο αντικείμενο για να προσφέρουν υπηρεσίες
3)  Σε σχέδιο επαγγελματικής κατάρτισης, με τη δυνατότητα απόκτησης διπλωμάτων και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων μέσα από προγράμματα που συνδυάζουν την πρακτική εξάσκηση σε συγκεκριμένους κλάδους, με ταχύρρυθμη θεωρητική κατάρτιση
4)  ΣΕ μοριοδότηση για μελλοντικές προσλήψεις στον στρατό και στην Αστυνομία
5)  Σε πακέτα ασφαλιστικής κάλυψης
6)  Σε πακέτο προνομίων εκγύμνασης και άθλησης σε συνεργασία με τον ΚΟΑ.
Τα κριτήρια 
Θα επιλεχθούν Κύπριοι πολίτες  που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και είχαν κριθεί I1 και Ι2. Η ηλικία τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 32 χρόνια. Είναι απαραίτητο να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να είναι απόφοιτοι Λυκείου ή αντίστοιχου εξατάξιου σχολείου μέσης εκπαίδευσης αναγνωρισμένου από το Υπ. Παιδείας.
Τα υπόλοιπα κριτήρια είναι: έχουν δείκτη μάζας σώματος  
Τα υπόλοιπα κριτήρια είναι: έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 18 ώς 30. (ΔΜΣ= Βάρος/ ύψος2 ). Τέλος όλοι οι υποψήφιοι θα περάσουν από  υγειονομική επιτροπή για να πιστοποιηθεί η σωματική τους ικανότητα.
Τα καθήκοντα τους
Οι οπλίτες θα  θα παίρνουν τον βαθμό του δεκανέα, ενώ θα μπορούν να προαχθούν στον βαθμό του λοχία, πάντα όμως με τον ίδιο μισθό. 
Θα εκτελούν κατά βάση καθήκοντα χειριστών οπλικών συστημάτων και άλλων μέσων και μηχανημάτων και άλλα καθήκοντα στρατιωτικής φύσεως και καθήκοντα που εκτελούν οι κληρωτοί. Όπως προαναφέρθηκε θα εκτελούν και βάρδιες όπως ακριβώς και οι αξιωματικοί. 
Όλα τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν μέσω internet στο Υπ. Άμυνας ή στα στρατολογικά γραφεία σε όλες τις πόλεις.

http://www.onlycy.com