4.5.16

Οι δανειστές για πρώτη φορά δέχθηκαν να συζητήσουν μείωση του χρέους! - Μπήκε στην ατζέντα του Eurogroup! - Αλλάζει το κλίμα (;)



του Γιάννη Πετρίδη

Mία πρώτη ελληνική νίκη καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μετά από αρκετό καιρό, αν και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαΐου για να δούμε αν θα ολοκληρωθεί ή θα μείνει μια τακτική νίκη αλλά θα χαθεί ο πόλεμος.
 
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε στην Βρυξέλλες η επίσημη ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαΐου και η συνεδρίαση θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά  στην πορεία των συζητήσεων για την χώρα μας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα τεθεί το ζήτημα του χρέους συνολικά.
 
Και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό μετά το 2012, όταν έγινε το PSI. 
 
Ουσιαστικά σε 20 ημέρες πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα και να κλείσει η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αυτό σημαίνει ότι επιτέλους το χρέος θα γίνει βιώσιμο και αυτή μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της καταστροφής που βιώνει η χώρα εδώ και έξι χρόνια.
 
Γιατί βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι το φτηνό χρήμα και βασική προϋπόθεση για να αγοραστεί φτηνό χρήμα είναι να βγει η χώρα στις αγορές. Και αυτό είναι αδύνατον να συμβεί από την στιγμή που το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά ανακυκλούμενο.
 
Ισως προς το 2018, από την στιγμή που δεν υπάρξουν κάποιες αρνητικές εξελίξεις σε άλλους τομείς (παγκόσμια οικονομική κρίση, "θερμή" κρίση στα ελληνοτουρκικά με ελληνική ήττα κλπ.) να έχουμε μια ισχυρή ανάπτυξη με ποσοστά πάνω από 4% έτσι ώστε περί το 2020 να έχουμε μπει σε τροχιά κάθετης ανάπτυξης.
 
Βασική προϋπόθεση το χρέος να καταστεί βιώσιμο.
 
Η 9η Μαΐου θα αποτελέσει την αφετηρία των συζητήσεων μέχρι το επόμενο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Μαΐου, για το οποίο Αθήνα και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup:
 
«Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
 
Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα». 
 
Με άλλα λόγια, όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση, απαιτείται «μια συνολική δέσμη» μέτρων «προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση», αλλά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί «και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα» αν δεν συνυπάρχει και συμφωνία για «τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας».
 
«Η Ελλάδα έχει πλέον συμμάχους στη μάχη που δίνει για την αλλαγή στην Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Skai και υπογράμμισε ότι «η διαπραγμάτευση είναι υποχρεωτικό να κλείσει και θα κλείσει».
 
Προσέθεσε ότι «υπάρχουν φωνές και από την πλευρά των θεσμικών παραγόντων της Ευρώπης όπως του κ. Γιούνκερ και του κ. Ντάισελμπλουμ που δείχνουν πως κατανοούν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι», και συμπλήρωσε πως, αν δεν γίνει αντιληπτό το μέγεθος των προβλημάτων, η Ευρώπη διολισθαίνει προς αποσύνθεση.

pronews