4.5.16

Ξεκίνησε η μεγάλη τουρκική αποβατική άσκηση «Efes 2016» με στόχο τις... Οινούσσες και τα νησιά του Αιγαίου

Ας προσέξουμε, γιατί η άσκηση μπορεί να είναι "άσκηση"...EFENPRESS

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΔ ΤΟ ΥΠΕΘΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΞ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ξεκίνησε σήμερα η μεγάλη τουρκική αποβατική άσκηση «Efes 2016» που έχει δεσμεύσει μεγάλες περιοχές του Αιγαίου για ένα μήνα με στόχο τί άλλο; Μα φυσικά τα ελληνικά νησιά και ειδικότερα τις Οινούσσες αφου η άσκηση διεξάγεται πολύ κοντά τους.
 
Η άσκηση «Efes 2016» θα ολοκληρωθεί, με αποβατική και αεροκίνητη ενέργεια στoν κόλπο του Seferihisar, σε απόσταση δηλαδή μικρότερη των 60 χλμ. από τη Χίο και την νήσο Πασάς όπου η Αθήνα πρόσφατα έστειλε μόνιμη φρουρά και έφτιαξε ελικοδρόμιο μετά τις προκλήσεις στις Οινούσσες.
 
Η Άγκυρα έχει κινητοποιήσει 8500 στρατιώτες και 50 μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα θέτοντας σε ετοιμότητα τις ελληνικές ΕΔ το ΥΠΕΘΑ αλλά και το ΥΠΕΞ το οποίο ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο όπως ένα πιθανό διπλωματικό επεισόδιο
 
Μόλις χθες συνεχίζονταν οι αψιμαχίες στο ανατολικό Αιγαίο και ειδικότερα στην περιοχή των Οινουσσών, την επαύριο της αποκάλυψης του σχεδίου κατάληψης της νησίδας Πασά από τις τουρκικές δυνάμεις.
 
Στα βίντεο θα δείτε την κανονιοφόρο P268 "Αήττητος" να αντιμετωπίζει το τουρκικό σκάφος SG704 Yasam και το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης ισραηλινής ναυπήγησης της ΕΛΛ.ΑΚΤ. "Αγιος Ευστράτιος" (ΛΣ080) κλάσης Sa'ar 4 να αναχαιτίζει τουρκικό περιπολικό κλάσης Tuzla στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων ανοιχτά των Οινουσσών, αναγκάζοντάς το να αλλάξει πορεία. 

Η Αθήνα έχει προωθήσει στο Αιγαίο τουλάχιστον 11 πολεμικά πλοία και άγνωστο αριθμό υποβρυχίων προς αντιμετώπιση οποιασδήποτε προκλήσεως από τους Τούρκους.
 
Στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν και ο Α.Νταβούτογλου θα επιχειρήσουν να εξαγάγουν την κρίση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας με τους Κούρδους να έχουν ξεσηκωθεί και να καταφέρνουν εντυπωσιακά πλήγματα κατά του τουρκικού Στρατού και την οικονομία της Τουρκίας να έχει κλονιστεί από τις ρωσικές κυρώσεις αλλά και από την κατάρρευση του τουρισμού.
 
Άλλη μια παράμετρος είναι και η φημολογούμενη ρήξη των σχέσεων μεταξύ των Α.Νταβούτογλου και Ρ.Τ.Ερντογάν που προκαλεί περαιτέρω ανησυχία καθώς προμηνύεται υποβόσκουσα ενδοκυβερνητική κρίση στην Άγκυρα.
 
Το ανώτερο κομματικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αφαίρεσε από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τον πρόεδρο του κόμματος, το δικαίωμα να διορίζει τους υπεύθυνους του ΑΚΡ στην επαρχία και τις περιφέρειες και αυτό θεωρείται «δάκτυλος» του Ρ.Τ.Ερντογάν.
 
«Υπάρχει έδαφος για διαμάχες οι οποίες ξεκίνησαν ήδη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιλτέρ Τουράν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bilgi, της Κωνσταντινούπολης.
 
«Προφανώς πρόκειται για δύο φιλόδοξους πολιτικούς, επομένως υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να σκεφτεί κανείς ότι ξεκινάει μάχη εξουσίας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος»
 
Τα σενάρια για αντικατάσταση του Νταβούτογλου έχουν ήδη ξεκινήσει και κυκλοφορούν ήδη ονόματα διαδόχων του με πρώτον τον Binali Yildirim,  φίλο του Ερντογάν εδώ και πολλά χρόνια και νυν υπουργό Μεταφορών και τον  Berat Albayrak υπουργό Ενέργειας και γαμπρό του Ερντογάν.
 
Είναι σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος νιώθει πλέον απειλή από τον μη αμελητέο Α.Νταβούτογλου που έχει το δικό του ειδικό πολιτικό βάρος. 
 
 
Σημειώνεται ότι η εσπευσμένη διαρροή για μετακίνηση φρουράς στη νήσο Πασά (γράφεται και Πασσάς) σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι θα δημιουργηθεί ελικοδρόμιο, το οποίο στην πραγματικότητα ήδη υπήρχε απλά για να απαλυνθεί η είδηση για μετάφορά στρατιωτικής δύναμης στη νήσο, "ντύθηκε" και με την πληροφορία περί δημιουργίας ελικοδρομίου «θορύβησε» τον κατευθυνόμενο τουρκικό Τύπο ο οποίος αποτελεί φερέφωνο τη κυβέρνησης Α.Νταβούτογλου και αναγγέλει από μέρες ότι οποιοδήποτε ελληνικό ελικόπτερο πετάξει πάνω από το σύμπλεγμα των Οινουσσών θα εκδιωχθεί διότι «βρίσκεται σε τουρκική περιοχή»!  
 
Δηλαδή έχει φτιαχθεί ένα «κλίμα» στην Τουρκία ακριβώς όπως πάντα συνηθίζει η Τουρκία λίγο πριν προχωρήσει σε επιχείρηση αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

pronews