21.5.16

Efenpress: Επιθανάτιος ευφορία στη κυβέρνηση...


Φώφη: Ευφορία στην κυβέρνηση, δυσφορία και εφορία στους πολίτες

Σκληρή κριτική στις επολογές της κυβέρνησης ασκεί σε συνέντευξη της στην εφημερίδα “Ημερησία” η Φώφη Γεννηματά.
Για τα νέα μέτρα η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θεωρεί αδικαιολόγητο το κλίμα ικανοποίησης που επιχείρησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.
“Ευφορία στην κυβέρνηση από την μία, δυσφορία και εφορία στους πολίτες”, είναι η χαρακτηριστική φράση της κας. Γεννηματά.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στέκεται ιδιαίτερα και στο Ταμείο αποκρατικοποίησεων τονίζοντας πως “η κυβέρνηση υποθηκεύει και εκχωρεί για 99 χρόνια, Εθνικό πλούτο, για να πάρουν οι δανειστές πίσω τα χρήματα τους”.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
1. Προφανώς και δεν συμμερίζεστε την ευφορία της κυβέρνησης για την επικείμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για τη συμφωνία που αναμένει από το Eurogroupτης Τρίτης για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Με βάση, όμως, την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία τι λιγότερο θα μπορούσε να δώσει και τι περισσότερο θα μπορούσε να πάρει;
Ευφορία στην κυβέρνηση από την μία δυσφορία και εφορία στους πολίτες. Φόροι, φόροι, περικοπές στα εισοδήματα από την άλλη. Σε ασφυξία η κοινωνία σε νέα ύφεση η οικονομία. 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα κληθούν να ζήσουν με 350 ευρώ το μήνα. Τι θα πουν σε αυτούς τους ανθρώπους; Τι θα τους πει ο κ. Τσίπρας; «δεν σας γελάσαμε, αυταπάτες είχαμε”!
Ο κύριος Τσίπρας τα έδωσε όλα συνειδητά στον κύριο Σόιμπλε. Και για όσους αμφέβαλλαν το νομοσχέδιο που ψηφίζουν την Κυριακή είναι η καλύτερη απόδειξη. Έχει γίνει ο πιο πρόθυμος Πρωθυπουργός στην ΕΕ. Για την κατάσταση της οικονομίας έχουν απόλυτα την ευθύνη. 86 δις μας κόστισε η περίφημη διαπραγμάτευση σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Για αυτό ήρθε βαρύς ο λογαριασμός. Στο τρίτο μνημόνιο.
Η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει τον περασμένο Οκτώβριο με πολύ λιγότερα και άλλης σύνθεσης μέτρα. Επτά μήνες μετά η χώρα και η οικονομία καρκινοβατούν με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια να κυριαρχούν, την ρευστότητα στην οικονομία να έχει πιάσει πάτο τα δημόσια ταμεία να στεγνώνουν και το λογαριασμό για τους πολίτες να «φουσκώνει» με ολοένα και πιο επώδυνα και δυσβάστακτα μέτρα.
Η αξιολόγηση και αν ολοκληρωθεί δεν δίνει από μόνη της βιώσιμη λύση για τη χώρα. Η νέα αυτ-Απάτη είναι ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα πυροδοτήσει και την ανάπτυξη. Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση, ότι ο κος Τσίπρας και η κυβέρνηση του μπορούν να «εκτινάξουν το ελατήριο» της οικονομίας. Δεν το πιστεύουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν.
2. Ανεξαρτήτως από το πως θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την απόφαση του Eurogroup, εσείς τι περιμένετε από αυτή τη συνεδρίαση;
Τι να περιμένω; Τα έδωσαν όλα χωρίς αντίκρισμα. Τα δισεκατομμύρια των μέτρων θα έχουν ήδη ψηφιστεί. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κερδίζει κάτι χειροπιαστό για το μείζον θέμα του χρέους. Εκτός βέβαια από θολές υποσχέσεις για κάποιου είδους ρύθμιση στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση κάτι πολύ λιγότερο από αυτό που είχε συμφωνηθεί το 2012 με τους εταίρους και το οποίο, η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν κατάφερε να κάνει πράξη. Πάλευαν δήθεν για το κούρεμα, το εγκατέλειψαν και αυτό και τώρα «χάνουν και τα λίγα».
Εμείς πιστεύουμε και επιμένουμε ότι ο στόχος της νέας αναδιάρθρωσης και απομείωσης του χρέους είναι εφικτός και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, την πραγματοποίηση του αξιοποιώντας όλες μας τις Ευρωπαϊκές σχέσεις.
3. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τι θα πράξει την Κυριακή στη Βουλή; Θα καταψηφίσει στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα ή σκέφτεστε να υπερψηφίσετε κάποια από αυτά;
Όχι εμείς δεν θα ψηφίσουμε νέους φόρους και υφεσιακά μέτρα που καταδικάζουν την οικονομία και φέρνουν την κοινωνία σε απόγνωση. Ούτε προφανώς την αύξηση του ΕΝΦΙΑ που δεν αφορά τους πλούσιους αλλά 500 χιλιάδες νοικοκυριά κυρίως στην επαρχία και αγρότες. Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Γιατί δεν διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία των Ελλήνων που εμείς κάτω από δυσκολότερες συνθήκες καταφέραμε να προστατεύσουμε. Γιατί παρόλα όσα έλεγαν και λένε ανοίγουν την πόρτα στους πλειστηριασμούς και για την πρώτη κατοικία του φτωχού, του αδύνατου οικονομικά δανειολήπτη.
Σε καμιά περίπτωση δεν θα ψηφίσουμε τον κόφτη. Ο πέλεκυς του κόφτη θα πέφτει κάθετα και οριζόντια χωρίς να εξαιρεί μισθούς και συντάξεις. Είναι ένα μόνιμο μνημόνιο που δεν αφήνει περιθώριο καμίας επιλογής στην εκάστοτε κυβέρνηση.
4. Για το υπερταμείο που έχει ξεσηκώσει το μεγαλύτερο θόρυβο τι λέτε;
Μεγάλη επιτυχία του Σόιμπλε! Η κυβέρνηση υποθηκεύει και εκχωρεί για 99 χρόνια, Εθνικό πλούτο, για να πάρουν οι δανειστές πίσω τα χρήματα τους. Αυτό είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας αυτής της κυβέρνησης. Με τα ψέματα και την ανικανότητα τους φτάσαμε εδώ. Αυτά πληρώνουμε σήμερα. Εμείς δεν λέμε να μην ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας άλλα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα ενός ελεύθερου λαού να αποφασίζει για την αξιοποίηση του πλούτου του με στόχο την ανάπτυξη που αποτελεί άλλωστε τη βασική εξασφάλιση ότι θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.
Μας εκθέτουν με αυτή τη συμφωνία ως χώρα και ως λαό. Υπάρχει και φιλότιμο. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι Έλληνες δεν είναι τζαμπατζήδες.
5. Εκτιμάται ότι μετά τη συμφωνία που υπήρξε (και θα οριστικοποιηθεί την Τρίτη) μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών μας, απομακρύνεται και το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων; Είτε προς την κατεύθυνση των εκλογών είτε προς μια εξέλιξη όπως αυτή που εσείς ζητάτε, δηλαδή το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρέως πολιτικού φάσματος.
Με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή την πολιτική, με αυτά τα μέτρα τα αδιέξοδα θα μεγαλώνουν και οι εξελίξεις θα έρχονται όλο και πιο κοντά.
Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του προχωρούν μόνοι τους απομονωμένοι πολιτικά και κοινωνικά.
Η λαϊκή κατακραυγή μεγαλώνει. Η δυσαρέσκεια ογκούται. Αλλά το ζήτημα είναι τα αδιέξοδα της κυβέρνησης να μην γίνουν αδιέξοδα για την χώρα. Το φύγε εσύ έλα εσύ το ζήσαμε τέσσερις φορές από το 2012 και κάθε φορά βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο από αυτό που ξεκινήσαμε. Επιτέλους θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για αυτό το τόπο με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι με τα όνειρα του καθενός να γίνει Πρωθυπουργός.
Η χώρα χρειάζεται Εθνική γραμμή, και κυβέρνηση Εθνικής συνεννόησης που να την υπηρετήσει. Έχουμε αυτή τη θέση από το 2012 και επιμένουμε. Και αυτό έστω και τώρα ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους.
Αρκετές ευκαιρίες και πολύτιμος χρόνος χάθηκαν.
6. Να έρθουμε τώρα στα δικά σας. Ολοκληρώθηκε η προγραμματική συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ποια είναι τα επόμενα βήματα; προχωράει ο διάλογος με το ΠΟΤΑΜΙ; Ή έχει βαλτώσει μετά τις “αψιμαχίες” σε επίπεδο κορυφής; Υπάρχει ακόμα «οξυγόνο» ;
Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα, καμιά αψιμαχία δεν υπήρχε. Ασχολούμαι με την πολιτική και όχι την παραπολιτική.
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τις εργασίες της συνδιάσκεψης και από την συμμετοχή. Περίπου 2000 άνθρωποι συμμετείχαν το διήμερο και πάνω από 5000 πήραν μέρος στο διάλογο. Συνδιαμορφώνουμε την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης με την κοινωνία, με τις ζωντανές δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Με την νεολαία στην πρώτη γραμμή. Με ανθρώπους από το χώρο της εργασίας και της παραγωγής, από την αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, την αγροτιά . Μια πρόταση που ευελπιστούμε ότι μπορεί να τύχει αποδοχής από ευρύτερες δυνάμεις. Σε αυτό στοχεύουμε και παλεύουμε γι αυτό.
Όσο αφορά την επιτροπή διαλόγου με το ΠΟΤΑΜΙ, τέλος Ιουνίου ολοκληρώνει τις εργασίες της. Για να δώσουμε πειστική απάντηση στον κόσμο που υποφέρει πρέπει να συσπειρωθούμε. Να αποκτήσει η κεντροαριστερά ξανά δυνάμεις και ισχυρή επιρροή. Για αυτό πήρα αυτή την πρωτοβουλία στις αρχές του χρόνου. Ήταν το επόμενο βήμα μετά την δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πριν τις εκλογές.
Μέσα από την επιτροπή διαλόγου απευθυνόμαστε στις δυνάμεις του Προοδευτικού Κέντρου της Σοσιαλδημοκρατίας, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας.
Σε αυτές τις δυνάμεις βρίσκεται ή βάση της κεντροαριστεράς που είναι για εμάς η ανεξάντλητη δεξαμενή οξυγόνου. Κάποιοι σήμερα όψιμα ανακάλυψαν το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Θυμίζω, το κέντρο ιστορικά ανήκει στον αστερισμό της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Παράταξη που συνδέεται με μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Επομένως αυτή η αναφορά στο κέντρο δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι ή ένα πλαστό διαβατήριο για δεξιά στροφή.
Επιτέλους είναι εθνική ανάγκη να ανασυγκροτηθεί η κεντροαριστερά απέναντι σε αυτό το διχαστικό δίπολο που πάνε να στήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. ένα τεχνητό δίπολο που αμφιβάλω πως θα σταθεί μιας και όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο, Μητσοτάκης και Τσίπρας ακούγονται ίδιοι.
Η δική μας η απάντηση είναι αυτόνομος πόλος με αυτοδύναμη στρατηγική κάτι που πρέπει να το αντιληφθούν όλες οι δυνάμεις του χώρου.
http://ysterografa.gr/