12.5.16

ΕΚΤΑΚΤΟ: Eκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές!


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

της Μαρίνας Νικολάκη
 
Σε τροχιά συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού βρίσκονται αυτή την ώρα οι ελληνικές αρχές και οι τρεις θεσμοί που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα.
 
Η εν λόγω συμφωνία εγκρίνεται αυτή την ώρα στο Euroworking group ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιαστεί αύριο στις Βρυξέλλες στις 13.30 τοπική ώρα από ανώτερo κοινοτικό αξιωματούχο.
 
Όλα θα κριθούν στην αποψινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, που θα αρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας). Εκεί, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
 
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στις Βρυξέλλες, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης θα ολοκληρώσουν σήμερα τις συζητήσεις τόσο για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ για το οποίο υπήρχε ήδη συμφωνία από την προηγούμενη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε στο Εurogroup της περασμένης Δευτέρας, όσο και στον προληπτικό μηχανισμό των 3,6 δισ. ευρώ.
 
Επισημαίνεται ότι τα μέλη του euroworking group κάνουν τις διαπραγματεύσεις  δια ζώσης και όχι με τηλεδιάσκεψη και αυτό που συζητείται είναι η εξειδίκευση των μέτρων.
 
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θεωρείται δεδομένη, άλλωστε η συνεισφορά του Πολ Τόμσεν  στη συγγραφή της ανακοίνωσης του Eurogroup της Δευτέρας ήταν καθοριστική.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της συμφωνίας αυτή την ώρα εξετάζεται από την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, ενώ περιέχει και την πρόβλεψη για τον εφεδρικό μηχανισμό περικοπής δημοσιονομικών δαπανών.
 
Από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίασης παρασκηνιακής ενημέρωσης (off the record), με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας.
 
Όπως είπε, η ενημέρωση θα παρασχεθεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα κ. Ντέκλαν Κοστέλο στις 13:30 της Παρασκευής.
 
Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι τα κράτη – μέλη επιθυμούν να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια.
 
Όσο αναφορά το χρέος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι δύσκολο να φτάσει σε συμφωνία στις 24 Μαΐου.
pronews