21.5.16

Η Άγκυρα προχωρά σε εκμηδενισμό του κουρδικού πληθυσμού της ΝΑ Τουρκίας με λευκό φώσφορο και βομβαρδισμούς (βίντεο, εικόνες)


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΝ ΟΙ NY TIMES

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 

  Σκηνές που θυμίζουν το «Αποκάλυψη τώρα» διαδραματίζονται στις τουρκικές πόλεις Νίσιβη, Σιρνάκ και Σιλόπι με τον τουρκικό Στρατό να τις βομβαρδίζει κυριολεκτικά με ότι διαθέτει και κάνοντας χρήση βομβών λευκού φωσφώρου οι οποίες είναι απαγορευμένες προς χρήση σε κατοικημένες περιοχές. 
  Τα βίντεο που ακολουθούν δείχνουν τους Τούρκους να επιδίδονται σε πράξεις γενοκτονίας και τέλεση εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας και όμως δεν υπαρχει ούτε ένα επίσημο διάβημα εναντίον τους από τις συμμαχικές ΗΠΑ και την λαλίστατη-όταν αφορά άλλους-ΕΕ.   Εντύπωση προκαλεί ότι σκοτώνουν μέχρι και τα ζώα όπως γαϊδάρους, πρόβατα, κατσίκια που δείχνει ότι το σύστημα Ρ.Τ.Ερντογάν βάση σχεδίου θέλει να εκτοπίσει τα εκατομμύρια των Κούρδων της ΝΑ Τουρκίας με στόχο την απομάκρυνσή τους από τα συροτουρκικά σύνορα ώστε να μην δημιουργηθεί ενιαίο κουρδικό κρατικό μόρφωμα και από τις δύο πλευρές των συνόρων.  
 Ο λευκός φωσφόρος είναι μια εξαιρετικά τοξική ουσία και η έκθεση σε αυτήν είναι θανατηφόρα. Προκαλεί πολύ σοβαρά εγκαύματα και βλάβες στο ήπαρ, την καρδιά και τα νεφρά.      Η χρήση του δεν είναι απαγορευμένη από καμία διεθνή συνθήκη, ωστόσο, το Πρωτόκολλο III της Σύμβασης της Γενεύης του 1980 για τα συμβατικά όπλα απαγορεύει τη χρήση του εναντίον πληθυσμών ή στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται κοντά στον άμαχο πληθυσμό.       Εάν ο φώσφορος επικαθήσει σε ρούχα ή στο δέρμα, συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα και μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον άνθρωπο, ο οποίος πεθαίνει με φρικτά εγκαύματα. 
  Η Τουρκία δεν έχει λοιπόν κανένα πρόβλημα να τον χρησιμοποιεί εναντίον αμάχων και δεν διαμαρτύρεται κανείς σε ΗΠΑ και ΕΕ. Εάν όμως επρόκειτο για σχετική φημολογία χρήσης του π.χ από τον Μ.Άσαντ τότε σύσσωμη η δυτική κοινή γνώμη θα είχε ξεσηκωθεί.      

Σημασία δεν έχουν ως φαίνεται τα εγκλήματα αλλά το ποιος τα διαπράττει.  
 Στην Άγκυρα έχει προκληθεί σάλος από τους χάρτες διαμελισμού της Τουρκίας που δημοσίευσαν οι New York Times εν μέσω των συνομιλιών Ρωσίας-ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή. 
Οι χάρτες δείχνουν να ιδρύεται ανεξάρτητο Κουρδιστάν, η Αρμενία να επεκτείνεται ανατολικά ενώ ιδρύονται δυο διεθνείς ελεύθερες ζώνες, μια στη Σμύρνη και άλλη μια στα Στενά και στο Βόσπορο που τίθενται υπό διεθνή έλεγχο.
 Η Συρία, διατηρεί την εδαφική της ακεραιότητα ενώ ιδρύεται και μια αυτόνομη περιοχή στο Λίβανο υπό την επικυριαρχία της. 
  Να τονίσουμε ότι οι χάρτες αυτοί δημοσιεύονται στην επέτειο των εκατό χρόνων από το σχέδιο Sykes-Picot.  
 Eίναι επίσης γνωστό ότι Ρωσία και ΗΠΑ συζητούν αυτή την περίοδο την τροποποίηση της Συθήκης Sykes-Picot ενώ συζητήσεις γίνοται και για όσα προέβλεπε η Συνθήκη των Σεβρών.   Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920 στην πόλη Σεβρ (Sèvres) της Γαλλίας, φέρνοντας την ειρήνη ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Συμμαχικές και σχετιζόμενες Δυνάμεις μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

   Η συνθήκη όριζε τα εξής:   Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στη Βρετανία ως προτεκτοράτα της Κοινωνίας των Εθνών, τη Συρία και το Λίβανο στη Γαλλία επίσης ως προτεκτοράτα και η υπαγωγή της Ανατολίας στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας. 
Η Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας) το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.   

Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. 
Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα. 

Το άρθρο 26 της Συνθήκης όριζε ακομα οτι αν οι οθωμανικές αρχές δεν συναινούσαν στην εφαρμογή της, θα εξέπιπταν από την κυριαρχία τους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα μπορούσε να καταλάβει η Ελλάδα, κάτι το οποίο έντεχνα είχε προωθήσει ο Βενιζέλος.   Παράλληλα, η Βόρεια Ήπειρος ενσωματωνόταν στην Ελλάδα με το μυστικό Σύμφωνο Βενιζέλου - Τιττόνι. 
Η Ιταλία συμφώνησε ακόμα να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα (εκτός από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο) στην Ελλάδα, και όταν η Βρετανία έδινε στο μέλλον την Κύπρο στην Ελλάδα, τότε (μετά από δημοψήφισμα) θα παραχωρούταν και αυτά τα νησιά (η συμφωνία ακυρώθηκε αργότερα από την Ιταλία το 1922).  

 Τα στενά των Δαρδανελίων και η θάλασσα του Μαρμαρά αποστρατικοποιήθηκαν και έγιναν προσωρινά διεθνής περιοχή, οι Σύμμαχοι απέκτησαν τον οικονομικό έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τέλος καθορίζονταν η ισότητα και τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων.  
 Όμως η επικύρωση της Συνθήκης δεν έγινε από κανένα συμμαχικό κοινοβούλιο (ούτε από το ελληνικό) και η Σοβιετική Ένωση έκανε ξεχωριστή συνθήκη με τους Οθωμανούς.   Μετά την επικράτηση των Νεότουρκων, που μετέφεραν την πρωτεύουσα στην Άγκυρα, καθώς και τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι σύμμαχοι υπέγραψαν νέα συνθήκη ειρήνης (Συνθήκη της Λωζάνης) το 1923, με ευνοϊκότερους όρους για την (πλέον) Τουρκία.   Η συμφωνία Sykes-Picot, το μυστικό σχέδιο διαμελισμού της Μέσης Ανατολής ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις που υπογράφτηκε από Γαλλία και Βρετανία κλείνει 100 χρόνια αυτή τη βδομάδα. 

  Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τ.Μπάιντεν πρόσφατα τόνισε πως όλα τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής πηγάζουν από "τεχνητές γραμμές" που δημιουργούν "τεχνητά κράτη" από συνολικά ευδιάκριτες εθνικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές ομάδες. 

pronews