16.5.16

Το Ισλαμικό Κράτος πληθαίνει τις επιθέσεις αυτοκτονίας


Καθώς το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος διαρκώς στη Μέση Ανατολή, οι επιθέσεις του γίνονται λιγότερο οργανωμένες αλλά πιο «πιστές» και στρέφονται κατά του πιο αδύνατου πληθυσμού, αναφέρει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δυτικοί και περιφερειακοί ηγέτες παρατηρούν πως οι τζιχαντιστές στρέφονται περισσότερο σε «αντάρτικο πόλεων» παρά σε μάχες, αυξάνοντας τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Απόδειξη αυτού η σειρά επιθέσεων αυτής της εβδομάδας που άφησαν στο Ιράκ πάνω από 100 νεκρούς και πιθανότατα αποκαλύπτουν την ανάγκη που έχει το Ισλαμικό Κράτος να δημιουργήσει μια αίσθηση γενικευμένης τρομοκρατίας εκτός των πεδίων μάχης.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά πως αυτή η αλλαγή στρατηγικής έχει προκύψει λόγω της διαφαινόμενης ήττας του ISIS. Πάνω από 25.000 τζιχαντιστές έχουν εγκλωβιστεί σε περιοχές που σφυροκοπούν οι ΗΠΑ με αεροπορικές επιδρομές.
Σε αυτό το πνεύμα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία προσπαθούν να κόψουν τις διόδους ανεφοδιασμού, αναφέρει η Wall Street Journal. Ωστόσο η μάχη φαίνεται πως δεν θα κριθεί σύντομα και ακόμη κι αν ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος θα παραμένει απειλή λόγω των «μοναχικών λύκων» ήτοι των βομβιστών αυτοκτονίας.
tilegrafima.gr