16.5.16

Η αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ και στο Αιγαίο;


Της Ελένης Παναγιώτου
Στην Ρότα της Ισπανίας βρίσκονται τέσσερα πλοία με δυνατότητες Βαλλιστικής Πυραυλικής Άμυνας (BMD). Στις 12 Μαίου εγκαινιάστηκε το αντιπυραυλικό σύστημα Άμυνας Aegis Ashore Missile Defense System (AAMDS) στη βάση Deveselu στη Ρουμανία. Πλέον η αντιπυραυλική Άμυνα του ΝΑΤΟ με στόχο, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι, την Μέση Ανατολή και την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκεται σε ετοιμότητα. Θα παραμείνουν όμως τα πλοία με δυνατότητες BMD στην Ισπανία ή θα πλεύσουν σε ένα πιο ευνοϊκό σημείο;
Ας δούμε όμως πρώτα κάποιες απο τις βασικές λειτουργίες του AAMDS; Σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές το AAMDS έχει πολλές απο τις ίδιες λειτουργίες που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα σε αντιτορπιλικά και φρεγάτες, αλλά έχει προσαρμοστεί για να εκτελεί την αποστολή βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας από το έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση, απο το Deveselu, στη Ρουμανία.
Επιπλεόν, σημαντικό ειναι το γεγονός οτι το AAMDS είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Σταδιακής Προσαρμοσμένης Προσέγγισης (European Phased Adapted Approach (EPAA)).
Το EPAA ειναι σχεδιασμένο για την προστασία των Ευρωπαίων συμμάχων του ΝΑΤΟ και των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή, απο την βαλλιστική απειλή που προέρχεται απο τη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι σε γενικές γραμμές, η βαλλιστική πυραυλική απειλή στην περιοχή αυξάνεται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ο σκοπός του EPAA είναι να συμβάλει στην αποτροπή μελλοντικών συγκρούσεων, κυρίως εκείνων που προέρχονται από το Ιράν. Ουσιαστικά το EPAA χρησιμοποιείται σε περίπτωση που η τακτική της αποτροπής αποτύχει.
Αρκετά ερωτήματα προκύπτουν αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι το EPAA έχει σχεδιαστεί για την προστασία έναντι των βαλλιστικών απειλών από τη Μέση Ανατολή και όχι από τη Ρωσία, όπως διανέμουν γενικώς τα ΜΜΕ και η Ρωσία ειδικώς.
Πρώτον, πού ειναι η καλύτερη θέση για τις φρεγάτες με δυνατότητες BMD προκειμένου η απειλή να αποτραπεί με επιτυχία; Και δεύτερον, με δεδομένο το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έχει πρόσφατα και για πρώτη φορά στην ιστορία του αναπτύξει πλοία για τη διεξαγωγή αναγνώρισης και παρακολούθησης παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης και στο πλαίσιο της αποτροπής εναντίον της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, θα μπορούσε το Αιγαίο να είναι η επόμενη αποστολή φρεγάτων με δυνατότητες BMD; Σύμφωνα με αναλυτές από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής “ο άξονας του Αιγαίου” είναι πράγματι μέρος της εξισορρόπησης μεταξύ του Νότιου και Ανατολικού “μετώπου”.
Το OnAlert.gr βρέθηκε στήν βάση Deveselu και έθεσε το ερώτημα στον Πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Douglas Lute σχετικά με το ποιες είναι οι πιθανότητες φρεγάτες BMD να κινηθούν προς το Αιγαίο, και αυτή ήταν η απάντηση του:
"Τα πλοία με δυνατοτητες BMD δεν είναι πάντα σε αποστολές BMD, είναι πλοία διπλού σκοπού. Για παραδειγμα πρόσφατα υπήρξε το περιστατικό στη Βαλτική όπου ρώσικα μαχητικά αεροσκάφη πέρασαν πάνω απο το αντιτορπιλικό Donald Cook. Το Donald Cook είναι ένα από τα τέσσερα πλοία με δυνατότητες BMD έξω από τη Rota, αλλά δεν ήταν εκεί σε αποστολή BMD, ήταν εκεί για αποστολή του Ναυτικού των Η.Π.Α. Το πού πάνε αυτα τα πλοία, που διεξάγουν την αποστολή τους, υπαγορεύεται εντελώς από τη γεωμετρία και τα μαθηματικά της αποστολής BMD και δεν αποκαλύπτουμε τα μαθηματικά, αλλά ουσιαστικά αυτό είναι. Είναι γεωμετρία, όπου το πλοίο θα πρέπει να βελτιστοποιήσει τόσο την ανίχνευση της εκτόξευσης όσο και την τροχιά της εκτόξευσης και στη συνέχεια το σημείο αναχαίτισης. Έτσι, στην πραγματικότητα ειναι μια απλή μαθηματική εξίσωση."
Τα εγκαίνια της Deveselu και το AAMDS είναι ένα σαφές μήνυμα ότι “το ΝΑΤΟ κάνει ό, τι είχε σχεδιάσει να κάνει 67 χρόνια πριν, και αυτό είναι να υπερασπιστεί κάθε ένα από τους 28 συμμάχους. Αυτό είναι ενσωματωμένο στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον η οποία υπεγράφη το 1949. Και σήμερα, ότι το άρθρο 5, είναι εξίσου σημαντικό όσο ήταν και το 1949 ", δήλωσε ο Πρέσβης Lute.
Αν τα πλοία θα πλεύσουν στο Αιγαίο παραμένει να το δούμε, σύμφωνα όμως με τον Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουόρκ "Αυτό είναι ένα σύστημα συστημάτων που προστατεύει το ΝΑΤΟ και κάθε φορά που προστίθεται ένας νέος συνεργάτης το σύστημα βελτιώνεται".
Το συμπέρασμα δικό σας…
http://tilegrafima.gr/