24.5.16

Αυτή τη βδομάδα αναμένεται να εξεταστεί η τύχη των δύο Νοράτλας


Αυτή την βδομάδα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου αναμένεται να έρθει σε επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας και με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για να εξετάσουν το τι θα γίνει με τα δύο αεροσκάφη Νοράτλας, που βρίσκονται θαμμένα στη νεκρή ζώνη, κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Φωτίου, «δεν αποφασίστηκε ακόμη αν θα κάνουμε ανασκαφή να τα βγάλουμε έξω». Πρόκειται, εξήγησε, για δύο μεταγωγικά αεροπλάνα Νοράτλας τα οποία καταρρίφθηκαν επειδή δέχθηκαν σοβαρά αντιαεροπορικά πλήγματα και δεν μπορούσαν να απογειωθούν. Οι Άγγλοι οι οποίοι είχαν βάση στην περιοχή πριν από το 1974 τα έθαψαν εκεί, είπε.
Είπε ακόμα ότι η Υπηρεσία ενημερώθηκε από μάρτυρα για την ύπαρξη των αεροπλάνων, ο οποίος υπέδειξε και το χώρο ταφής τους. «Αμέσως στείλαμε κλιμάκιο μαζί του, ξέρουμε πού είναι θαμμένα αυτή τη στιγμή, είναι σε μια χαράδρα 10 μέτρων», ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο ο κ. Φωτίου.
Αυτή τη βδομάδα, σημείωσε, θα έρθει σε επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας και με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες «για να δούμε ακριβώς τί θα κάνουμε, αν θα προχωρήσουμε σε ανασκαφή, να τα φέρουμε στις ελεύθερες περιοχές ή θα παραμείνουν προς το παρόν εκεί. Θα δούμε όλα τα ενδεχόμενα».
Όταν ληφθεί απόφαση για ανασκαφή, θα γίνει επικοινωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, διευκρίνισε.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής επίσημο αίτημα για εκσκαφή για εντοπισμό αεροπλάνων στην περιοχή. Τέτοια αιτήματα, είπε, θα πρέπει να εξεταστούν το κάθε ένα χωριστά.
Πηγή: ΚΥΠΕ,http://cyprustimes.com/