18.5.16

Ερώτηση στο Υπ.Εξ. για τις μεθοδευμένες δημεύσεις των περιουσιών στην ελληνική μειονότητα


Ερώτηση προς τον υπουργό εξωτερικών κ. Κοτζιά Νικόλαο υπέβαλε σήμερα ο βουλευτής Α΄ Αθηνών και Δ΄ αντιπρόεδρος της βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης σχετικά με τις μεθοδευμένες επιχειρήσεις αρπαγής περιουσιών των Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία. Σας παραθέτουμε παρακάτω το σχετικό κείμενο με την ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά Νικόλαο
ΘΕΜΑ: Μεθοδεύσεις της Αλβανικής κυβέρνησης με στόχο τη δήμευση των περιουσιών Βορειοηπειρωτών.

Πριν από περίπου ένα χρόνο σε Ερώτησή μου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα τις προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης σας έθετα ανάμεσα στα άλλα και το ζήτημα της επιχειρούμενης υφαρπαγής περιουσιών ομογενών στη Βόρεια Ήπειρο. Δυστυχώς, η σχετική σας απάντηση, δεν περιλαμβάνει καμία ειδική αναφορά, επί του ζητήματος, πέραν μίας γενικής τοποθετήσεως πως η απόκτηση της Αλβανίας του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας αποτελεί ένα σταθερό και ασφαλή δείκτη στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας.
Ωστόσο, χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», επαναφέρει το ζήτημα στην επικαιρότητα τονίζοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο υφαρπαγής της περιουσίας των ομογενών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, Αλβανοί πολίτες εφοδιασμένοι με τίτλους ιδιοκτησίας αμφιβόλου γνησιότητας, εμφανίζονται στις περιοχές Φοινίκης, Δροπόλεως, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου, όπου ήδη έχουν καταπατήσει παρανόμως περισσότερα από διακόσιες είκοσι χιλιάδες στρέμματα. Προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους, εμφανίζουν τίτλους, που ανάγονται στην οθωμανική περίοδο, οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν επικυρωθεί, αλλά τα έγγραφα αυτά είναι εμφανώς πλαστογραφημένα και μάλιστα κατά τρόπο πανομοιότυπο. Οι Έλληνες ομογενείς, πολλοί από τους οποίους διαμένουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αναγκάζονται όταν πληροφορούνται την καταπάτηση των περιουσιών τους, να οδηγούνται σε πολυέξοδους και μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες προκειμένου να επανακτήσουν τα αναμφισβήτητα περιουσιακά τους δικαιώματα. Επιπλέον, σε αυτό το πλαίσιο οι Βορειοηπειρώτες, καταγγέλλουν τα προβλήματα διαφθοράς στην Αλβανική δικαιοσύνη, που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τον πολύ δύσκολο αγώνα που δίνουν για να κερδίσουν πίσω τις ιδιοκτησίες τους.
Κατά συνέπεια, πλέον η Ελληνική πολιτεία επιβάλλεται να παρέμβει άμεσα και δυναμικά, προκειμένου να αξιώσει από την Αλβανική κυβέρνηση την τήρηση της νομιμότητας, των ιδιοκτησιακών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομογενών. Η αδράνεια του τελευταίου χρόνου, αν και έγκαιρα σας είχε επισημανθεί το αναφυόμενο πρόβλημα, πλέον έχει στοιχίσει την καταπάτηση περιουσιών χιλιάδων Ελλήνων Βορειοηπειρωτών που καθημερινά πολλαπλασιάζεται.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
- Με ποιο τρόπο θα υπερασπισθείτε τα δικαιώματα των Ελλήνων ομογενών στη Βόρεια Ήπειρο ;
- Σκοπεύετε να παρέμβετε στην Αλβανική κυβέρνηση ή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας προκειμένου να υπερασπίσετε τις περιουσίες τους;
ΑΘΗΝΑ 18-5-2016
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ