17.4.16

Παραλίγο κατάρριψη αμερικανικού αεροσκάφους επιτήρησης από ρωσικό μαχητικό Su-27 ( φωτό)


ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

του Βασίλη Καπούλα
UPD 13.00 Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Igor Konashenkov, τόνισε ότι το Su-27 δεν πλησίασε επικίνδυνα το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος RC-135. Παράλληλα αναφέρει πως οι αεροπορικές δυνάμεις της Βαλτικής αναγνώρισαν άγνωστο ιπτάμενο στόχο που κινούνταν με υψηλή ταχύτητα προς την ρωσική βάση.
 
"Το Su-27 συμμόρφωθηκε πλήρως με τους διεθνείς κανόνεςγια τη χρήση του εναέριου χώρου. Μετά από οπτική επαφή το αμερικανικό αεροσκάφος άλλαξε κατεύθυνση" είπε ο Konashenkov.
 
Από την πλευρά του ο Alexei Pushkov, σχολίασε ότι:
 
"Ενώ το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος επιθετικά μας κατασκοπεύει προκλητικά στην Βαλτική το Su-27 έκανε "επικίνδυνες ενέργειες" και οι ΗΠΑ είναι εξοργισμένες" τόνισε ειρωνικά.

Αυξάνεται συνεχώς η ένταση στην Βαλτική μεταξύ Ρωσίαςκαι ΗΠΑ καθώς σήμερα συνέβη τρίτο συνεχόμενο περιστατικό όταν ρωσικά μαχητικά Su-27 απογειώθηκαν και αναχαίτισαν αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος.  Από χτες υπάρχουν διαβουλεύσεις των Υπουργών Άμυνας Ρωσίας, Κίνας και Ιράν. Το τελευταίο παρουσίασε σήμερα τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU2.
 
Σύμφωνα με το CNN το ρωσικό Su-27 πλησίασε το αμερικανικό αεροσκάφος και αρχισε να κάνει επίδειξη με ακροβατικούς ελιγμούς γνωστούς ως "barrel roll", άρχισε να περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του και μετά πέρασε πάνω από το αμερικανικό αεροσκάφος.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αμερικανικής Ευρωπαϊκής Διοίκησης, Danny Hernandez, η αναχαίτηση συνέβη την Πέμπτη μόλις λίγες ημέρες μετά το αμερικανικό κάζο με τις 31 εικονικές προσβολές από Su-24 κατά του USS Donald Cook.
 
εκπρόσωπος των ΗΠΑ τόνισε ότι τα ρωσικά Su-27 προέβησαν σε "επιθετικούς και προκλητικούς ελιγμούς" μόλις 50 πόδια -15 μέτρα- από το αμερικανικό αεροσκάφος!
 
"Το αμερικανικό Boeing RC-135 αναχαιτίστηκε από ρωσικό Su-27 με έναν μη ασφαλή και αντιεπαγγελματικό τρόπο" είπε ο Hernandez τονίζοντας πως "το αμερικανικό αεροσκάφος δεν μπήκε στον ρωσικό εναέριο χώρο".
 
"Οι μη ασφαλείς και αντιεπαγγελματικές πράξεις ενός πιλότου μπορούν να οδηγήσουν σε μη αναγκαίες εντάσεις οι οποίες μπορεί να κλιαμκωθούν μεεταξύ των δυο χωρών" ανέφερε.
 
"Διαμαρτυρόμαστε για την κίνηση αυτή στην ρωσική κυβέρνηση" πρόσθεσε.
 
Yπενθυμίζουμε το διεθνές επεισόδιο με τα γερμανικά μαχητικά Eurofighter EF-2000 όταν καταδίωξαν το υπουργικό αεροσκάφος του Ρώσου υπουργού Αμυνας Sergei Shoigu το οποίο πετούσε πάνω από τα διεθνή ύδατα της Βαλτικής. Τότε δύο ρωσικά μαχητικά Su-27SM τα οποία παρακολουθούσαν από απόσταση το υπουργικό αεροσκάφος, επενέβησαν και "λοκάρισαν" τα δύο Εurofighter σε παραμέτρους βολής πυραύλων αέρος-αέρος R-37
 
Ταυτόχρονα το Ιράν στα πλαίσια της παρέλασης για τον εορτασμό της Εθνικής Μέρας Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 που αποκτήθηκαν από την Ρωσία βάζοντας τέλος στις φημολογίες...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

pronews