12.4.16

“Κάτω τα χέρια από το στράτευμα”! Ο Αρχηγός Ζιαζιάς γράφει για τις “νέες περικοπές”


Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ
Στρατηγός ε.α
Πρώην Α/ΓΕΣ
Η πατρίδα μας ,οπως ολοι γνωρίζουμε,τα τελευταία χρόνια, διέρχεται μια πολύμορφη κρίση πρωτοφανούς έντασης και βάθους η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι πρωταρχικά κρίση ηθική, κρίση αξιών, θεσμών και αντιπροσωπεύσεως. Ο λαός μας γεύεται μία τρομακτική ανεργία και ταυτόχρονα μία κοινωνική αποδιάρθρωση.Το τελευταίο χρονικό διάστημα το προσφυγικό προβλημα εχει επιβαρύνει σημαντικά την πολιτικό-οικονομική και οχι μονο κατασταση .

Στη χώρα μας βεβαια,πριν την κρίση, είχε δημιουργηθεί  μία τεχνητή ευμάρεια οδηγώντας σε μία ψευδαίσθηση εφορίας που ονομάστηκε “ανάπτυξη”, έχοντας βασικό πρωταγωνιστή όχι τον πολίτη αλλά τον επαγγελματία πολιτικό, τον εργολάβο, τον προμηθευτή του δημοσίου. Η “φιγούρα” του χυδαίου νεοπλουτισμού αποτελούσε και δυστυχώς αποτελεί ακόμη το κοινωνικό πρότυπο επιτυχίας.
Σε αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η Χώρα, οδηγημένη από τους χθεσινούς και σημερινούς δήθεν “σωτήρες” της, ήταν και είναι πατριωτικό καθήκον όλων και φυσικά και των στρατιωτικών να συνεισφέρουν αναλογικά για την διάσωση και ανόρθωση της.
Πρώτοι βέβαια, θα έπρεπε να δώσουν το παράδειγμα οι “ηγέτες” αυτού του τόπου και μετά αναμφίβολα θα ακολουθούσε και ο λαός.
Δυστυχώς όμως είδαμε έκπληκτοι τα προνόμια των δήθεν “ταγών” και της οικονομικής ελίτ του τόπου να διατηρούνται ανέπαφα, ενώ ένας ορυμαγδός μειώσεων στις αποδοχές, φόρων και
“χαρατσιών” έπληξε τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας μας, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας να αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης,με την εφαρμογή των περίφημων μνημονίων όλων των αποχρώσεων.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης  στα στελέχη των ΕΔ ηταν και είναι μη αναλογικές με τους λοιπούς κλάδους, δυσβάστακτες και φυσικά άδικες χωρίς ποτέ να δοθεί εξήγηση γιατί οι τελευταίες κυβερνήσεις τους αντιμετώπισαν με τέτοια αρνητική διάθεση και τόσο έντονο “αντιμιλιταριστικό” πνεύμα. Το προσωπικό των ΕΔ, που με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια στέκεται όρθιο στον Έβρο και τα Νησιά μας, δεν νοιώθει ότι αδικείται αλλά τιμωρείται.
Μέσα σε αυτό το φορτισμένο από την αδικία κλίμα και παρα  την ιστορική απόφαση του ΣτΕ  που  ανέτρεψε το μνημόνιο κρίνοντας αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν4093\12 ,σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΑ μεταξύ παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών και επιτελών των Οικονομικών Υπηρεσιών συζητήθηκαν νέες περικοπές τόσο στον προϋπολογισμό των Κλάδων οσο και στις αποδοχές των στελεχών.Βλεπουμε παλι να στήνεται το σκηνικό του Νοεμβρίου του 2012,με διαφορετικούς πρωταγωνιστες αλλά με τις ίδιες επιδιώξεις.
Επι πλεον έκπληκτα τα στελέχη των ΕΔ άκουσαν την τομεάρχη της ΝΔ,σε τηλεοπτική της εμφάνιση ,χωρίς να ερωτηθει απο τον αρμόδιο δημοσιογράφο,να λεει “εμεις θα κόψουμε τα 350 εκατομμύρια απο τον προϋπολογισμό των ΕΔ”.
Εκτιμάται οτι ελεγχθεί λογω ελλιπούς ενημέρωσης της για την οικονομική κατασταση των στελεχών των ΕΔ και την οριακή πλεον κατασταση των οπλικών συστημάτων .
Η εμμονή των πολιτικών για επι πλεον περικοπες στον αμυντικό προϋπολογισμό σημειώνεται σε μια χρονική στιγμή που οι Ενοπλες Δυναμεις σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης ,αντικαθιστώντας το διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό που εχει στήσει  στην χωρα το πολιτικό κατεστημένο.
Τονίζεται οτι η περαιτέρω συρρίκνωση του προυπολογισμού ,με αναπόφευκτα συνεπακόλουθα την μείωση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και την δυσκολία συντήρησης και διαθεσιμότητας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, δεν μπορει παρα να επηρεάσει άμεσα πλεον τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ΕΔ,με ολα τα επακόλουθα για την εθνικη ασφάλεια.
Επί πλέον,παρατηρούμε οτι  και αυτη η κυβερνη οπως και οι προηγούμενες  με τα φερέφωνα της, υπογείως “τροφοδοτεί” τον απαράδεκτο κοινωνικό αυτοματισμό κατά του βασικού πυλώνα λειτουργίας του ίδιου του κράτους που είναι οι ΕΔ.
Προς αποφόρτιση του δυσμενούς κλίματος που υφίσταται αυτή την στιγμή στις τάξεις των εν ενέργεια και εν αποστρατεία στελεχών η κυβερνηςη επαναφέρει την μαγική και χιλιοειπωμένη λέξη “νέο ενιαίο μισθολόγιο “.
Ευελπιστούμε ότι ο Υπουργός και το ΓΕΕΘΑ αυτή την φορά να αρθουν στο ύψος των περιστάσεων ,που απαιτούν οι δύσκολοι καιροί για τα στελέχη των ΕΔ. Να τονίσω για πολλοστή φορα ότι ο Αρχηγός κατά την διάρκεια της θητείας του εργάζεται για το καλό του στρατεύματος και όχι για το ατομικό συμφέρον. Ο Αρχηγός καλείται να αφήσει πρότυπα συμπεριφοράς προς τα στελέχη, τα οποία τον θέλουν έτοιμο να αναλάβει προσωπική θυσία έναντι του γενικού καλού του στρατεύματος.
Ηγέτης ειναι αυτός που μέσα απο το όραμα ,την έμπνευση και το επίπεδο που διαθέτει ,αγκαλιάζει με μεγαλοψυχία τους υφιστάμενους του και αποτελεί το στήριγμα και το καταφύγιο τους ,θυσιαζόμενος πρώτος γι αυτούς.
Για άλλη μια φορά καλό είναι να επισημάνουμε  ότι τα στελέχη των ΕΔ, ουδεμία ειδική μεταχείριση έναντι των υπολοίπων συμπολιτών τους επιθυμούν. Ζητούν να αντιμετωπισθούν ισότιμα, ισόνομα και αναλογικά, σύμφωνα με το Σύνταγμα, όπως και οι άλλες κοινωνικές ομάδες, να υποστούν τις ίδιες περικοπές και όχι διπλάσιες και τριπλάσιες όπως έγινε με τους απόστρατους συναδέλφους. 
Οι ΕΔ πρέπει να αντιμετωπισθούν με ορθολογισμό, σοβαρότητα και ομοψυχία. δεν είναι δυνατόν θέματα που άπτονται της εθνικής ασφαλείας να αντιμετωπίζονται με “επικοινωνιακά τρικ” που σκαρφίζονται οι διάφοροι “κηπουροί” της εξουσίας.
Ο Λαός μας πρεπει να ειναι βέβαιος οτι  το προσωπικό των ΕΔ, παρα την αλγεινή συμπεριφορά της πολιτείας, ολα αυτα τα χρονια της κρίσης  παραμένει προσηλωμένο στο καθήκον και συνεχίζει να αποτελεί μια σταθερή βάση που μπορεί με σιγουριά να στηριχθεί η πατρίδα. Οι ΕΔ τούτη την ώρα στέκονται όρθιες χάρις στις άοκνες προσπάθειες των Αρχηγών ,των διοικήσεων όλων των επιπέδων, κυρίως όμως χάρις στις υπερπροσπάθειες του προσωπικού.
Militaire.gr