27.4.16

Ίμια στη Λέσβο με φορτηγό πλοίο που προσάραξε και “πόλεμος” Ελλάδας-Τουρκίας για τη διάσωση


Ένα φορτηγό πλοίο που προασάραξε σε ελληνικά νερά και οι τουρκικές απαιτήσεις να αναλάβουν την έρευνα και διάσωση του πληρώματος έφεραν στο νου τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στα Ίμια και προκάλεσαν συναγερμό στην Αθήνα!
Για άλλη μια φορά χθες υπήρξε ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με αφορμή την επιχείρηση Έρευνας-Διάσωσης (SAR) στην θαλάσσια περιοχή Βόρεια της Λέσβου για τον απεγκλωβισμό του πληρώματος του φορτηγού πλοίου NOVA CURA (σημαίας Ολλανδίας) το οποίο προσάραξε σε ύφαλο στην παραπάνω περιοχή και σε απόσταση 1 ν.μ. από τις ακτές της Λέσβου. Το παραπάνω πλοίο μετέφερε εμπορεύματα με προορισμό τo τουρκικό λιμάνι ΑΛΙΑΓΑ (Νοτιοανατολικά της Λέσβου).


Ειδικότερα, η ελληνικές αρχές εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ Α0921/16 με την οποία ανακοίνωσαν την διεξαγωγή της επιχείρησης SAR και καθορίζουν τα όρια της περιοχής της, σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας.


Oι ελληνικές αρχές απάντησαν εκδίδοντας την ΝΟΤΑΜ Α0924/16 με την οποία ακυρώνουν την τουρκική ΝΟΤΑΜ υπενθυμίζοντας ότι τα όρια του ελληνικού τομέα SAR συμπίπτουν με τα όρια του FIR σύμφωνα με τους κανονισμούς των διεθνών οργανισμών.
Οι τουρκικές αρχές, όπως αναμενόταν εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ Α1891/16 με την οποία προβάλλουν για μια ακόμη φορά τις αμφισβητήσεις τους για τα όρια του FIR AΘΗΝΩΝ.
Τελικά η επιχείρηση SAR διεξήχθη χωρίς προβλήματα και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ, το 7μελές πλήρωμα του πλοίου παρελήφθη από Ε/Π SUPER PUMA της ΠΑ και μεταφέρθηκε στη Λέσβο.
Η Τουρκία συνεχίζει την απαράδεκτη τακτική της στο Αιγαίο προβάλλοντας συνεχώς αξιώσεις σχεδόν για όλα τα θέματα. Γεγονός είναι ότι, με το πέρασμα του χρόνου η Τουρκία αποθρασύνεται (ας μην ξεχνάμε ότι με ΝΟΤΑΜ αμφισβητούσε το δικαίωμα διεξαγωγής SAR στην Κίναρο μετά την πτώση του Ε/Π του ΠΝ), εκμεταλλευόμενη και την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή το οποίο παίζει, ομολογουμένως επιτυχώς, τον ρόλο του ΠΟΝΤΙΟΥ ΠΙΛΑΤΟΥ. Ας μην εφησυχάζουμε όμως, διότι ακολουθεί άσκηση SAR των TEΔ σε 2 περιοχές του Κεντρικού Αιγαίου το διήμερο 27-28 Απρ 16 καθώς και η ετήσια  διακλαδική αποβατική άσκηση μεγάλης κλίμακας «EFES-2016» η οποία θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Μάϊου και θα κορυφωθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου στην περιοχή του κόλπου  DOGANBEY (απέναντι από ΣΑΜΟ-ΧΙΟ).
Militaire.gr