16.4.16

Γιατί η απόφαση Ντράγκι προεξοφλεί συμφωνία – Αρχή του τέλους της κρίσης (;)


Τη σημασία της απόφασης βόμβα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση Ντράγκι αποδεικνύει ότι «δεν έχει δράκο το παραμύθι» περί διάλυσης των τραπεζών και προειδοποίησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι θα κάνει πάνω από 25 χρόνια για να γίνει πρωθυπουργός.

Η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ομόλογα του EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης για κλείσιμο της αξιολόγησης από την πλευρά της ΕΚΤ, ενώ δίδεται σημαντική ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες. Ιδιαίτερο βάρος αποκτά η εν λόγω κίνηση του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ από το γεγονός ότι λήφθηκε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου το Ταμείο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί συγκρούονται για το κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και το θέμα του ελληνικού χρέους.
Η απόφαση αυτή πάντως συνιστά έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση από την οποία οι τράπεζες, μπορούν να κερδίσουν, μέσω της πώλησης των ομολόγων, 800 – 1 δισ. ευρώ καθώς και δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού τους.
Παράλληλα, κέρδη θα έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα και από τις υπεραξίες που θα καταγράψουν λόγω της πώλησης των χρεογράφων σε τιμή υψηλότερη από εκείνη της απόκτησής τους. Σημειώνεται ότι το ύψος των ομολόγων έκδοσης EFSF που κατέχουν οι τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 37 δισ. ευρώ και επομένως οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να πουλήσουν έως 18,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016.
«Κύριε Μητσοτάκη, δεν έχει δράκο το παραμύθι σας για τη ζημία που προκάλεσε η διαπραγμάτευση στις τράπεζες. Σήμερα διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξέδωσε ανακοίνωση για τη συμμετοχή των Ελληνικών Τραπεζών στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης» είπε ο κ. Τσίπρας.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αυτή η απόφαση σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μια πάρα πολύ σημαντική ελάφρυνση της τάξης των 18,5 δις ευρώ στους ισολογισμούς και έκανε λόγο για «ουσιώδη ενίσχυση της ρευστότητας». «Έρχεται η αρχή του τέλους της κρίσης και της αξιολόγησης και μάλιστα χωρίς επιπλέον μέτρα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Ο πατέρας σας έκανε 25 χρόνια από το 1965 μέχρι το 1990 να γίνει πρωθυπουργός. Προσέξτε γιατί με αυτά που κάνετε θα σας χρειαστούν περισσότερα χρόνια» ανέφερε.

tribune