14.4.16

Αιφνιδιαστική ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και της αεράμυνας σε Χίο και Οινούσσες -


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ  

Αιφνιδιαστικά πριν από λίγη ώρα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης διέταξε την ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης “Δ” του βορείου τομέα και ταυτόχρονα την ενεργοποίηση της αεράμυνας στην περιοχή της Χίου και των Οινουσσών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική άτυπη ενημέρωση η κινητοποίηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας αλλά είναι προφανές πώς σε αυτή την ενέργεια οδήγησαν οι τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών και συγκεκριμένα οι συνεχείς πτήσεις (11 στον αριθμό) των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος σε Οινούσσες και Λέσβο.
Οι πτήσεις πάντως από ελληνικό έδαφος χαρακτηρίστηκαν "επιθετικές" και "εχθρικές" και αφού αξιολογήθηκε από τους επιτελείς του Πενταγώνου η τουρκική προκλητικότητα αποφασίστηκε να υπάρξει ένα πιο σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και σε στρατιωτικό επίπεδο πέρας των διαβημάτων διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ. Η ενεργοποίηση λοιπόν των συστημάτων αεράμυνας σημαίνει πώς πλέον τα τουρκικά μαχητικά θα εγκλωβίζονται από τα αντιαεροπορικά συστήματα.
Επιχειρείται με την ενεργοποίηση της αεράμυνας της περιοχής μα σταλεί ένα μήνυμα στην Τουρκία. Με λίγα λόγια το Πεντάγωνο κλιμακώνει τις αντιδράσεις του και ξεφεύγει από τις αναγνωρίσεις-αναχαιτίσεις προκειμένου να ανακόψει τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και ίσως να “αναχαιτίσει” σχέδια των Τούρκων για κάποιο “θερμό επεισόδιο” ή να προλάβει μία τέτοια εξέλιξη.
Όσον αφορά στην ενεργοποίηση της δύναμης “Δ” του βορείου τομέα, αυτό γίνεται για δεύτερη φορά από τις αρχές της βδομάδας και έχει ως στόχο την απάντηση στις προκλήσεις των Σκοπιανών και την ενίσχυση των αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στην βόρεια Ελλάδα μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη.
Η δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του βορείου τομέα τίθεται για δεύτερη φορά σε κινητοποίηση. Η πρώτη ήταν τη Δευτέρα μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Ειδομένη με τους Σκοπιανούς αστυνομικούς να περνούν στα ελληνικά σύνορα και να εκτοξεύουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και να πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες εντός των ελληνικών εδαφών παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.
Σίγουρα θα έχουμε και συνέχεια...
pronews.gr