20.4.16

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ – Η ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ


Του Όμηρου Αλεξάνδρου
Οικονομολόγου, Λογιστή - Ελεγκτή

Δεν παρακολούθησα την προχθεσινή συνέντευξη αλλά ούτε και αυτή της προηγούμενης βδομάδας του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη που έδωσε με αφορμή την συμπλήρωση 3 χρόνων από την ανάληψη της διακυβέρνησης της δύσμοιρης αυτής χώρας. Ο λόγος προφανής, γιατί απλά δεν αντέχω την υποκρισία και διπλοπροσωπία του.


Τον Αναστασιάδη τον παρακολουθώ  από τότε που έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική και πιο συγκεκριμένα, όταν σχεδόν κάθε χρόνο ερχόταν στην γενέτειρα μου, το χωριό Λιμνάτι της Λεμεσού, για να εκφωνήσει τον επιμνημόσυνο λόγο των ηρώων της ΕΟΚΑ, του πατέρα μου Βασίλη Αλεξάνδρου και του θείου μου Δημήτρη Χαραλάμπους. Οι πύρινοι λόγοι και οι πατριωτικές κορώνες που εκστόμιζε υποκριτικά τότε ο Αναστασιάδης ηχούν ακόμη στα αυτιά μου και παρακολουθώντας την πολιτική του  πορεία από τότε μέχρι σήμερα, το μόνο που αισθάνομαι είναι μια απίστευτη εμετίλα. Αισθάνομαι έτσι γιατί τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του ο ΔΗΣΥπρόδωσαν και καπηλεύτηκαν πολιτικά αυτόν τον αγνό αγώνα και την θυσία των παλικαριών του και πλούτισαν δια της εξουσίας.

Η δυσπιστία μου σε αυτό τον άνθρωπο ξεκινά από το 1974,  για τον ρόλο που ίδιος και η οικογένεια του έπαιξαν στο πραξικόπημα και συνεχίζεται, όχι άδικα μέχρι και σήμερα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για τον Αναστασιάδη; Τον ρόλο που έπαιξε στο έγκλημα του Χρηματιστηρίου το 1999; τον ρόλο που έπαιξε στο Σχέδιο Ανάν το 2004; Τον ρόλο και τα παιχνίδια εξουσίας που έπαιξε για να αναδείξει Πρόεδρο τον ανόητο και ανεκδιήγητο Δημήτρη Χριστόφια;  το ρόλο που έπαιξε ο ίδιος και το γραφείο του στο ξέπλυμα των ρώσικων κεφαλαίων και στο κούρεμα καταθέσεων του 2013 που ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην κατάρρευση των τραπεζών και στην καταστροφή της οικονομίας;

ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Για να μην σας κουράσω, Θα σταθώ στο τελευταίο, το κούρεμα καταθέσεων. Άκουσα ψες στις ειδήσεις αποσπάσματα από την προχθεσινή συνέντευξη του Προέδρου που έλεγε, ότι ήταν μεγάλο λάθος που ο ίδιος προεκλογικά δεσμεύθηκε ότι δεν θα δεχθεί κούρεμα καταθέσεων και ζήτησε για αυτό συγνώμη. Τι ωραίος ο άνθρωπος, κατάστρεψε την οικονομία και καθάρισε με ένα συγνώμη!!! Ελάχιστοι ίσως κατάλαβαν τι σημαίνει αυτό το συγνώμη. Μόνο αυτοί που γνωρίζουν καλά τον χαρακτήρα του ανδρός και  μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις λέξεις και την γλώσσα του σώματος του μπορούν να αντιληφθούν τι ακριβώς είχε στο μυαλό του λέγοντας τα πιο πάνω. Πηγαίνοντας πίσω στα γεγονότα που επισυνέβησαν τον Μάρτη του 2013, αναδεικνύεται μεγαλόπρεπα για μια ακόμη φορά η απίστευτη υποκρισία αυτού του ανθρώπου. Την ίδια ώρα, συνεργάτες του, που τους σφύριξε από πριν το κούρεμα, άλλοι αλώνιζαν στο εξωτερικό (Συνέταιρος του γραφείου του και ο Φούλλης) και άλλοι συνεργάτες του στα ενδότερα των τραπεζών, στην κλειστή περίοδο για τις τράπεζες βοηθούσαν στην διαφυγή των κεφαλαίων τους. Ας δώσουν στην δημοσιότητα τι κατέγραφε η κάμερα ασφαλείας στα δήθεν άδεια και κλειστά κτίρια των τραπεζών για να μας διαψεύσουν ότι δήθεν αυτή την περίοδο δεν διέφυγαν κεφάλαια στενών συνεργατών, συγγενών και δικά του συμποσούμενα γύρω στα 5δισ ) Γιατί κύριε Γενικέ Εισαγγελέα κοροϊδεύετε το κόσμο ότι δήθεν διερευνάτε το σκάνδαλο της οικονομίας; Χάθηκαν περί τα 30 δις από το κούρεμα καταθέσεων, το ξεπούλημα των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα κ.λ.π και ο Πρόεδρος με τον Φούλλη παινεύονται ότι δήθεν επί διακυβέρνησης τους πάνε κάποιοι φυλακή για καμιά 50ρια εκατομμύρια για τα ΧΥΤΑ τα ΧΥΤΗ, και τα σκατά τα δικά τους μας τα δίνουν να τα φαμε, Ε ασσικτίρ υποκριτές και απατεώνες. Ε ασσικτίρ κυπριακέ λαέ που αντί να βάλεις τον Αναστασιάδη φυλακή τον έκανες Πρόεδρο!!!  

Τι ακριβώς όμως συνέβηκε τότε; Πια είναι η αλήθεια που για ακόμα μια φορά μας κρύβει ο Αναστασιάδης;
  
Ας πάρουμε τα γεγονότα απο την αρχή.  Ο Αναστασιάδης με τον τότε Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και άλλους συνεργάτες του μετά απο πολύωρη συνεδρία στο πρώτο Γιούρογκρουπ ανακοίνωσαν το «πρώτο κούρεμα» που περιελάμβανε και τις εγγυημένες καταθέσεις. Στον προχθεσινό απολογισμό του ο Αναστασιάδης επανέλαβε το γνωστό ψέμα ότι δηλαδή ‘’τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για τους καταθέτες με το πρώτο κούρεμα, αλλά δυστυχώς το απέρριψε η Βουλή’’. Η αλήθεια όμως δυστυχώς είναι άλλη και είναι αυτή που δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, που είναι η εξής: ‘’Το πρώτο κούρεμα που πρότεινε ο Αναστασιάδης, περιελάμβανε τις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι €100,000. Στις 4 Απριλίου 2013, ο Μάριο ΝτράγκιΟ Ντράγκι αναφέρθηκε στα γεγονότα και εξήγησε ότι το πρώτο κούρεμα αφορούσε τις εγγυημένες καταθέσεις και δεν γινόταν αποδεκτό για σοβαρούς λόγους, τόσο νομικούς όσο και λόγους συστημικού κινδύνου. Για αυτό, την επόμενη μέρα, στις 17 Μαρτίου 2013, έγινε τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ με την οποία διορθώθηκε το σοβαρό λάθος και ακυρώθηκε η πρόταση για κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων. Επομένως, το πρώτο κούρεμα που μέχρι σήμερα υποκριτικά διατυμπανίζει ο Αναστασιάδης ως καλύτερο σενάριο για την οικονομία, είχε ήδη ακυρωθεί και ήταν ανύπαρκτο όταν η Βουλή το απέρριπτε λίγες μέρες αργότερα, χωρίς να γνωρίζει την ακύρωση για τις εγγυημένες καταθέσεις
Το τραγικό και συνάμα απίστευτο της όλης υπόθεσης είναι ότι η Κυπριακή Βουλή απέρριψε το «πρώτο κούρεμα» χωρίς να γνωρίζει την προηγηθείσα παρέμβαση της ΕΚΤ. Γιατί λοιπόν δεν γνωστοποιήθηκε η ακύρωση του πρώτου κουρέματος επί των εγγυημένων καταθέσεων; Γιατί ο Αναστασιάδης ζήτησε από τη Βουλή να εγκρίνει κάτι που ήταν ήδη άκυρο; Γιατί δεν υπήρξε καμιά άλλη πρόταση από τον Αναστασιάδη και καταλήξαμε στο δεύτερο κούρεμα; Ενώ όλα τα πιο πάνω είναι γνωστά σε πολλά ΜΜΕ, δυστυχώς όλοι αυτοί παίξανε το παιχνίδι συγκάλυψης του Προέδρου για να μη μάθει ο Κυπριακός Λαός  την αλήθεια.

Το μοναδικό στην υφήλιο πείραμα του κουρέματος καταθέσεων που στην ουσία πρότεινε ο ίδιος ο Αναστασιάδης (και που δήθεν το δέχθηκε με το πιστόλι στο κρόταφο ) έχει καταδικάσει την οικονομία της Κύπρου σε πλήρη μαρασμό και η οποία δύσκολα θα ανακάμψει. Δύσκολα θα ανακάμψει γιατί κανείς πλέον ξένος επενδυτής δεν μπορεί να εμπιστευθεί να επενδύσει τα χρήματα του σε ένα πειραματόζωο με διεφθαρμένους, υποκριτές και ανεπαρκείς πολιτικούς ηγέτες.

Γνωρίζοντας προσωπικά για χρόνια τον Νίκο Αναστασιάδη, πολύ φοβάμαι ότι η καταστροφή της οικονομίας δεν είναι το μεγαλύτερο κακό που μας έχει συμβεί ακόμη. Το μεγαλύτερο κακό λόγω της παρουσίας του Αναστασιάδη έπεται και δεν είναι άλλο από τη τουρκοποίηση της Κύπρου, δια της μη δημοκρατικής, ρατσιστικής και μη οικονομικά βιώσιμης λύσης στην βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Πως αλήθεια να εμπιστευτώ ένα Πρόεδρο που είναι συνώνυμος με το ψέμα και την υποκρισία; πώς να εμπιστευτώ τέλος ένα Πρόεδρο που μεταβαίνει στις διαπραγματεύσεις για να διαπραγματευτεί το Κυπριακό υπό την επήρεια αλκοόλ; Ο θεός να βάλει το χέρι του.