3.4.16

Με θράσος που “σκοτώνει” ο Τούρκος ΥΠΕΞ γράφει για τον Αϊλάν και τους πρόσφυγες!!!



Π. Καρβουνόπουλος

Με θράσος που σοκάρει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu αρθρογραφεί για να μας επισημάνει τον “ανθρωπισμό” που δείχνει η ...Τουρκία στο θέμα των προσφύγων. Ξεδιάντροπα κοροϊδεύει τον κόσμο ο ΥΠΕΞ της χώρας που σφαγιάζει κάθε μέρα τους Κούρδους κι έχει κάνει ότι περισσότερο μπορεί για να ανα΄ψει παντού φωτιές στη Μέση Ανατολή .Προκαλώντας όλο και περισσότερους πρόσφυγες. Είναι τόσο ξεδιάντροπος που ξεκινά το άρθρο του επικαλούμενος τον μικρό Αϊλάν.

Η γερμανόφωνη εφημερίδα του Λουξεμβούργου  LUXEMBURGER WORT φιλοξενεί λοιπόν άρθρο γνώμης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu με αφορμή την 1η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 23-24 Μαΐου με τίτλο «Humaninstanbul : Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος Κορυφής», στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής :
«Παρά το σοκ και την οργή σε ολόκληρο τον κόσμο, φαίνεται ότι ο τραγικός θάνατος του μικρού Aylan Kurdi το περασμένο καλοκαίρι δεν άλλαξε και πολλά πράγματα. Πρόκειται για θλιβερή και εξοργιστική διαπίστωση στην πορεία του συλλογικού μας ανθρωπισμού, εάν ένα τέτοιο concept αντιπροσωπεύει ακόμη κάτι. Η δύναμη των εικόνων και των κοινωνικών δικτύων, τόσο αποτελεσματική για την προώθηση των διασημοτήτων, φαίνεται να έχει αποτύχει στην κινητοποίηση της βοήθειας προς όφελος των πιο αβοήθητων. Πράγματι, από το θάνατο του Aylan πριν από έξι μήνες, αναρίθμητος αριθμός αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών βρήκαν το θάνατο. Θάνατοι, που θα μπορούσαν απολύτως να έχουν αποφευχθεί. Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μέγιστες ανθρωπιστικές κρίσεις, χωρίς κοινό μέτρο σύγκρισης με τις κρίσεις στον τελευταίο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αδιαφορία που παρατηρείται σήμερα στην κόσμο.
Πέρα από τη Συρία, είτε πρόκειται για την Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική ή αλλού, οι ανθρωπιστικές κρίσεις ξεπερνούν τα σύνορα. Σήμερα στον κόσμο, 125 εκ. άτομα έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την έκταση του ανθρώπινου πόνου που οφείλεται στην αυξανόμενη πολυπλοκότητα των ανθρωπιστικών κρίσεων. Είναι κυρίως αποτέλεσμα της δικής μας ανικανότητας και της δικής μας έλλειψης βούλησης να τις καταπολεμήσουμε. Είναι επίσης η συνέπεια του όλο και μεγαλύτερου οικονομικού χάσματος ανάμεσα στις αυξανόμενες ανάγκες και στα περιορισμένα μέσα.
Σε αυτό το σκοτεινό πλαίσιο, ο κόσμος οφείλει να δράσει και η Τουρκία ανοίγει το δρόμο, όχι μόνο για να δώσει το παράδειγμα αλλά με στόχο να ωθήσει τη διεθνή κοινότητα σε δράση. Ως βασικός πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας η Τουρκία υποδέχεται σήμερα το μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο, δηλαδή πάνω από 3 εκ. άτομα (αριθμός σε συνεχή αύξηση). Αυτό οφείλεται ουσιαστικά στον πόλεμο στη Συρία. Αλλά η παροχή στέγης και ζωτικών υπηρεσιών, όπως η δωρεάν περίθαλψη, η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση, στους πρόσφυγες αυτούς αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο οικονομικό βάρος, το οποίο η χώρα υφίσταται μόνη της σε μεγάλο βαθμό.
Παρόλα αυτά η διπλωματία μας σε επίπεδο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας δεν περιορίζεται στους άμεσους γείτονές μας. Έχοντας υποδεχθεί από τον 15ο αιώνα ευάλωτους ανθρώπους χωρίς διάκριση λόγω φυλής, θρησκείας ή εθνότητας, η Τουρκία λαμβάνει ενεργά μέρος στην επίλυση των ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως στην Αϊτή, στο Νεπάλ, στη Γουινέα, στη Σομαλία, στο Σαχελ ή στην Ινδονησία. Η ανθρωπιστική μας υποστήριξη στοχεύει όχι μόνο στο να απαλύνει τα συμπτώματα αλλά και στο να θεραπεύσει τις ασθένειες. Αυτή η παγκόσμια προσέγγιση διασφαλίζει ταυτόχρονα την ανθρωπιστική βοήθεια και την αναπτυξιακή βοήθεια, καταπολεμώντας τις βαθιές αιτίες και τους παράγοντες που βρίσκονται στη ρίζα των ανθρωπιστικών κρίσεων. Η Τουρκία έχει ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική, σε συντονισμό με τη δράση επιμέρους δρώντων. Έχει συνδέσει την επίσημη βοήθεια με την ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό επέτρεψε να βελτιωθεί με τρόπο εντυπωσιακό η ζωή αναρίθμητων ανθρώπων. Εάν οι συγκεκριμένες προσπάθειες, όπως αυτές της Τουρκίας, είναι σημαντικές, το διεθνές σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας στερείται διαθέσιμων πόρων.
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενήσει την 1η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Μαϊου 2016. Η επιλογή της Τουρκίας, ως χώρας που θα φιλοξενήσει αυτή τη συνάντηση, δεν είναι τυχαία. Είναι μια δίκαιη αναγνώριση των επιτευγμάτων της ανθρωπιστικής διπλωματίας που έχουμε ασκήσει.
Η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος Κορυφής θα προσφέρει μια ουσιώδη ευκαιρία αντιμετώπισης των προκλήσεων που βαρύνουν το σύστημα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Επιπρόσθετα με την απάντηση στις κρίσεις και στα επαναλαμβανόμενα και συνεχιζόμενα κύματα μετακινήσεων ατόμων, θα εξεταστούν κι άλλα επείγοντα ζητήματα, π.χ. η βιώσιμη, αξιόπιστη και προβλέψιμη ανθρωπιστική χρηματοδότηση. Στη Σύνοδο θα απασχολήσει επίσης το ζήτημα των καινοτόμων μεθόδων εφαρμογής για την προώθηση της τοπικά στοχευμένης ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω πιο κατάλληλων και κοινών προσεγγίσεων. Τέλος η Σύνοδος να ασχοληθεί με τα θέματα της αξιοπρέπειας και της ασφάλειας της ανθρωπιστικής δράσης.
Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί σε αυτά τα ευάλωτα άτομα που αναμένουν τη βοήθειά μας. Η Κωνσταντινούπολη θα είναι η ευκαιρία να εντατικοποιήσουμε και να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους ηγέτες στον κόσμο και τους καλούμε να έλθουν στην Κωνσταντινούπολη για την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, να εργαστούν μαζί μας, προκειμένου να βρούμε από κοινού λύσεις για αυτούς που αναμένουν απεγνωσμένα ανθρωπιστική βοήθεια».
Militaire.gr