4.4.16

Ο συριακός Στρατός ανακατέλαβε την Al-Qaryatayn "καθαρίζοντας" την κεντρική Συρία - Ρωσικά Kamov Ka-52 εξόντωσαν τους ισλαμιστές (βίντεο)


ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ DEIR EZZOR ΚΑΙ ΡΑΚΚΑ

 του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

 Μια μεγάλη νίκη που του επιτρέπει πλέον τον έλεγχο της κεντρικής Συρίας πέτυχε ο συριακός Στρατός και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα απ'ότι αναμένονταν με την ανακατάληψη της πόλης Αλ-Καριατάιν δυτικά της Παλμύρας με τα ρωσικά Kamov Ka-52 Alligator να εξοντώνουν στην έρημο τους διαφυγόντες ισλαμιστές.   Η Αλ-Καριατάιν είναι χτισμένη σε μια όαση και αποτελεί την μόνη πηγή νερού σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων. 

Μετά την ανακατάληψή της από τον συριακό Στρατό που είχε την υποστήριξη της ρωσικής Αεροπορίας οι μονάδες των ισλαμιστών θα αναγκαστούν να αναδιπλωθούν προς Ράκκα και Ντέιρ Εζόρ καθώς δεν μπορούν να παραμείνουν στις αχανείς συριακές ερημικές εκτάσεις.  

 Ο δρόμος προς τις δύο πόλεις άνοιξε διάπλατα για τον συριακό Στρατό μένει να φανεί μόνο αν θα έχει αρκετές δυνάμεις για να προχωρήσει άμεσα προς νέες προελάσεις.   Το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει πρώτα την απελευθέρωση της Ντειρ Εζόρ, την ένωση με την ηρωική φρουρά της πόλης που άντεξε υπό καθεστώς πολιορκίας τέσσερα ολόκληρα έτη με ανεφοδιασμούς μόνο από αέρος και αποκοπή της ιρακινής μεθορίου μέσω της οποίας πραγματοποιούνται ακόμα κάποιοι εφοδιασμοί στους ισλαμιστές της Ράκκα.   

Θεωρείται ότι μετά από την ανάκτηση της ανατολικής Συρίας η περικύκλωση της Ράκκα θα είναι εφικτή.   Οι νίκες του συριακού Στρατού με την βοήθεια Ρώσων Spetsnaz και της RuAF έχουν αντιστρέψει το κλίμα και στο πεδίο της στρατολόγησης καθώς πολλοί νέοι πλέον κατατάσσονται στον συριακό Στρατό για να πoλεμήσουν εναντίον του ISIS βλέποντας "φως".  

 «Ο στρατός και οι σύμμαχοί του αποκατέστησαν πλήρως την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην πόλη αφού σκότωσαν τις τελευταίες ομάδες τρομοκρατών του Νταές που είχαν απομείνει». 

Νταές είναι μία ακόμα ονομασία του Ισλαμικού Κράτους.   Η πόλη Al-Qaryatayn βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ. δυτικά της Παλμύρας, την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει την περασμένη Κυριακή από το ISIS.   Aκολουθεί χάρτης με την τρέχουσα τακτική κατάσταση στην Συρία. 

Η Deir Ezzor... περιμένει.


pronews.gr