4.4.16

Πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας: Έφυγαν 202 - ήρθαν 339 νέοι λαθρομετανάστες και πρόσφυγες (φωτό & βίντεο)


Ξεκίνησε νωρίς το πρωί η διαδικασία επιστροφής των πρώτων μεταναστών στην Τουρκία από τη Χίο και την Μυτιλήνη, βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Την ίδια ώρα οι ροές προς τα νησιά του Αιγαίου συνεχίζονται ακατάπαυστα.   

Οι πρώτοι 136 μετανάστες (124 από το Πακιστάν, τέσσερις από τη Σρι Λάνκα, δυο από την Ινδία, τρεις από το Μπαγκλαντές, ένας από το Ιράκ και δυο από τη Συρία) επιβιβάστηκαν σε δυο πλοία νωρίς το πρωί, χωρίς πρόβλημα, από τη Μυτιλήνη και έχουν φτάσει ήδη στην Τουρκία. Ίδια εικόνα και στο λιμάνι της Χίου.
Στις 11 περίπου το πρωί έφτασαν στο Δικελί της Τουρκίας και οι πρώτοι 66 μετανάστες που μπήκαν στο καταμαράν της Erturk.   Το καταμαράν αναχώρησε στις 8 το πρωί, ολοκληρώνοντας την διαδικασία της επιβίβασης χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, αφού – άλλωστε – η ισχυρή παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ, που είχαν αποκλείσει τον χώρο του λιμανιού λειτούργησε αποτρεπτικά ακόμα και για τους δημοσιογράφους. 
  Το πλοίο Nezli Jale που αναχώρησε από τη Λέσβο έδεσε γύρω στις 09:20 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στο Δικελί.   Δεκάδες αστυνομικοί, υπεύθυνοι και μέλη του Ερυθράς Ημισελήνου τους περίμεναν στο λιμάνι. Ακριβώς απέναντι από την προβλήτα που έδεσε το πλοίο, δύο άνθρωποι ξεδίπλωσαν ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν στα αγγλικά "Stop deportation, open borders" (Σταματήστε τις απελάσεις, ανοίξτε τα σύνορα). 
  Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς, το πλοίο αυτό έφτασε στο Δικελί συνοδευόμενο από δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από το λιμάνι. 
 Εμπλοκή στη διαδικασία προκαλεί το γεγονός ότι όσοι έχουν μπει μετά τις 20 Μαρτίου στην Λέσβο σύμφωνα με τις προτροπές δικηγόρων και "ανθρωπιστικών οργανώσεων" ετοιμάζονται να καταθέσουν αιτήματα ασύλου προκειμένου να παραμείνουν σε κάθε περίπτωση για 30 ακόμη μέρες στην Ελλάδα όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία.   
 Είναι ενδεικτικό ότι οι αρχές έχουν δεχθεί 2.870 αιτήματα ασύλου από ανθρώπους οι οποίοι όταν πρωτοέφτασαν στη χώρα μας ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο αυτό.    Tο πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» φτάνει στο Δικελί      Περίπου 350 αστυνομικοί της Frontex βρίσκονται στο... πόδι προκειμένου η επαναπροώθηση να γίνει χωρίς πρόβλημα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι κάθε πρόσφυγα θα συνοδεύει ένας αστυνομικός της Frontex.  
 Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων, το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ», τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ», που θα μεταφέρει 200 άτομα σε κάθε ταξίδι (100 πρόσφυγες και 100 αστυνομικούς) και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρίας «Τουργιολ», που θα μεταφέρει 100 άτομα σε κάθε ταξίδι (50 πρόσφυγες και 50 αστυνομικούς).      
 Την ίδια ώρα εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
 Σύμφωνα με τη συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών το πρωί στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 173 άτομα, στη Χίο 74, στη Σάμο 89 και στη Λέρο 3.   


pronews.gr