11.3.16

Oι ηθικολόγοι του Βερολίνου ζήτησαν από τους Έλληνες εισαγγελείς να "κουκουλώσουν" το σκάνδαλο της VW


ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΕΝΔΩΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Για άλλη μια φορά η Γερμανία επιδιώκει απροκάλυπτα να καλύψει τα σκάνδαλά της ζητώντας από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να μην κινηθούν νομικά εναντίον της VW ώστε να το αναλάβει αποκλειστικά η γερμανική Εισαγγελία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι Γερμανοί επεδίωκαν να "καθαρίσουν" την VW όπως έγινε με την Siemens.
Να μην κινηθεί ποινική διαδικασία σε άλλες χώρες παρά μόνο στην Γερμανία για το «πειραγμένο» λογισμικό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen αξίωσαν  οι Γερμανοί εισαγγελείς σε συνάντηση που είχαν για το θέμα  με συναδέλφους τους από την Ελλάδα και από άλλες 17 χώρες στη Χάγη.
Σύμφωνα με τους Γερμανούς εισαγγελείς,  οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από τις άλλες χώρες θα πρέπει να αποσταλούν σ’ αυτούς γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα  υπάρξει «επικάλυψη του αξιοποίνου».
Ωστόσο oι λειτουργοί της ελληνικής Δικαιοσύνης, στη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο της Eurojust, οι Έλληνες εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρ. Τζούρας, αντέδρασαν  σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο επικαλούμενοι την κακή εμπειρία από την υπόθεση της  Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα και με δεδομένο ότι  στη Γερμανία για την υπόθεση Volkswagen προβλέπεται μόνο η επιβολή χρηματικής ποινής και όχι ποινικές κυρώσεις.
Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι  εισαγγελικοί λειτουργοί από διάφορες χώρες όπως, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Ισπανία , Ιταλία και   Γαλλία. 
Το ραντεβού μεταξύ των εισαγγελικών λειτουργών θα επαναληφθεί  προκειμένου οι Γερμανοί να εκθέσουν τα επιχειρήματα τους ενώ η Ελλάδα πρόκειται να συνεργαστεί στενά με την Ιταλία και τη Γαλλία   για την ανταλλαγή στοιχείων και την παροχή τεχνογνωσίας  που θα διευκολύνουν την πορεία της έρευνας
Η έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας από τον περασμένο Σεπτέμβριο με στόχο να διερευνηθούν ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος όπως της απάτης σε βάρος του Δημοσίου που συνδέεται με απώλεια για  τα δημόσια ταμεία μεγάλων χρηματικών ποσών  από τα τέλη ταξινόμησης.
Η έρευνα εκτείνεται από το 2011 και μετά ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί χρονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετοχή στο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της VW φέρεται να έχει και η BOSH για το επίμαχο λογισμικό.
Εν ολίγοις η γερμανική νομοθεσία επιτρέπει τις "παγαποντιές" αφού από αυτές κερδίζει η γερμανική οικονομία και για αυτό κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στους Γερμανούς.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση του Ρ.Σίκατσεκ που θεωρούνταν υπέυθυνος για τις δωροδοκίες της Siemens. 
Ο πρώην υπάλληλος της Siemens, ο οποίος δικάστηκε για τα μαύρα ταμεία,καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή και πρόστιμο180.000 ευρώ, για τη δημιουργία του πολύπλοκου συστήματος εταιρειών που λειτουργούσαν ως πλυντήρια χρημάτων για χρόνια.
Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες ώστε να μπορεί η Siemens να κερδίζει συμβάσεις στο εξωτερικό, πληρώνοντας κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη κρατικών οργανισμών.
Η εταιρεία έχει παραδεχτεί ότι πλήρωσε μίζες ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνον για τις υποθέσεις που ήρθαν στο φως τον προηγούμενο χρόνο.«Τα χρήματα εξαφανίζονταν μέσα σ’ ένα μεγάλο μαύρο κουτί εντός του οποίου μπορούσε κανείς να βουτήξει αλλά όχι να δει τι περιείχε», είπε στη δίκη του Μονάχου η εισαγγελέας Νόρα Κάιζερ.
 
Ο Ρ. Σίκατσεκ βαρύνονταν με 48 κατηγορίες απιστίας ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ που τίναξαν στον αέρα τη φήμη της γερμανικής εταιρείας, εξανάγκασαν σε παραιτήσεις τα κορυφαία στελέχη της και πυροδότησαν έρευνες σε όλο τον κόσμο.

pronews