10.3.16

Ο συριακός Στρατός διεισδύει στην πόλη του Χαλεπίου για την τελική εκκαθάριση του ISIS (vid) -


ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ - ΣΤΗ ΡΑΚΚΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 
Ο συριακός Στρατός ξεκινησε την μάχη για την αποκοπή της τελευταίας γραμμής ανεφοδιασμού των ισλαμιστών του Χαλεπίου από την πόλη Ιντλίμπ η οποία κατέχεται από δυνάμεις της Αλ Νούσρα για να προχωρήσει στην διείσδυση εντός των συνοικιών της άλλοτε οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας στις οποίες βρίσκονται δυνάμεις του ISIS.
 
Tαυτόχρονα οι Κούρδοι μαχητές της κουρδικής συνοικίας Sheikh Maqsoud κύρηξαν τον πόλεμο στους ισλαμιστές του ISIS εντός της πόλης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κούρδοι της Συρίας έχουν συμμαχήσει με τις κυβερνητικές δυνάμεις κατόπιν παραινέσεων του ρωσικού παράγοντα και αποδεχόμενοι την ρωσική πρόταση για δημιουργία ομόσπονδου συριακού κράτους αποφάσισαν να ταχθούν στο πλευρό του Μ.Άσαντ και να ματαιώσουν τα σχέδια της Δύσης και των ΗΠΑ για ανατροπή του αλλά και της Άγκυρας για δημιουργία τουρκομανικού κράτους στης Β.Συρία που θα ήταν ότι χειρότερο για τον κουρδικό λαό.
 
Έτσι οι κουρδικές δυνάμεις εισήλθαν κατόπιν σφοδρώ σγκρούσεων στην συνοικία του Χαλεπίου Al-Ashrafiyah και κατέλαβαν το τζαμί Salhiddeen
 
Για να γίνει κατανοητή η αλλαγή στάσης των Κούρδων , πριν δύο χρόνια οι Κούρδοι μαχητές συγκρούονταν με τον συριακό Στρατό εντός της πόλης σχεδόν καθημερινά, ενώ είχαν προχωρήσει σε συμφωνία με τους ισλαμιστές για τα οδοφράγματα και τα σημεία που θα έλεγχε ο καθένας.
 
Αυτά όμως άλλαξαν όταν οι ισλαμιστές πιώπλατα επιχείρησαν να εξοντώσουν τους Κούρδους και επιτέθηκαν στην πόλη Κομπάνι όπου τελικά μετά από 4 μήνες συγκρούσεων υπέστησαν συντριπτική ήττα η οποία σήμανε και το τέλος της επεκτάσεώς τους.
 
Με την κατάληψη του τζαμιού στην Al-Ashrafiyah Station αλλά και την κατάληψη πόλεων και χωριών του βόρειου Χαλεπίου από τον συριακό Στρατό, οι ισλαμιστές αντιμετωπίζουν την οδυνηρή πραγματικότητα ενός , de facto αποκλεισμού. 
 
Η έλλειψη εφοδίων, τροφίμων και πυρομαχικών θα τους φέρουν πολύ σύντομα σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ διατρέχουν κίνδυνο πλέον και από τους εναπομείναντες κατοίκους της πόλης οι οποίοι υποφέρουν εξαιτίας τους και θα ήθελαν πάρα πολύ να τελειώσει το μαρτύριό τους. Πολλοί από αυτούς δίνουν πληροφορίες για τι κινήσεις και τις θέσεις των ισλαμιστών στον συριακό Στρατό.
 
Όπως οι ίδιοι λένε η άλλοτε μεγαλύτερη συριακή πόλη των 3.000.000 κατοίκων έχει μετατραπεί σε "πόλη φάντασμα".
 
Οι γραμμές μεταξύ των ισλαμιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων για χρόνια έμεναν στατικές, αλλά αυτό τον τλευταίο μήνα δείχνει να αλλάζει.
 
Άλλα τρία προάστια του Χαλεπίου έπεσαν στα χέρια του συριακού Στρατού στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, ενώ οι ισλαμιστές αναδιπλώνουν τις δυνάμεις τους προς τις κεντρικές συνοικίες
 
Σύμφωνα με συριακές πηγές οι συριακές δυνάμεις απελευθέρωσαν 13 πόλεις μέσα σε 24 ώρες μεταξύ Ράκκα και Χαλεπίου δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη ζώνη ασφαλείας και ερχόμενες πιο κοντά στην Ράκκα
 
Την ίδια στιγμή η Ράκκα δέχεται μεγάλη πίεση καθώς στα βόρεια οι κουρδικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον ολοκληρωτικό έλεγχό τους επτά χωριά, τα Al-Hamd, Al-Jad’an, Al-Jadou, Al-Badr, Al-Sarad, Délos και Delian Matli στην επαρχία της Raqqa μετά από βίαιες μάχες με την ISIL.
 
Οι κουρδικές δυνάμεις σημείωσαν σημαντικές νίκες εις βάρος της ISIL στις περιοχές της Β και ΒΑ Συρίας τις τελευταίες ηέρες.
 
Η κατάσταση όμως δεν είναι καλή για το ISIS ούτε στην υποτιθέμενη "πρωτεύουσά" του την Ράκκ, όπου η κατάσταση είναι εκρηκτική και υπάρχουν οι πρώτες εξεγέρσεις οι οποίες κατευθύνονται από τις μυστικές συριακές υπηρεσίες και μέλη του κόμματος Μπάαθ.
 
Ο Abu Ali Al-Tunisi, ο οποίος είχε διορισθεί επικεφαλής της "υπηρεσίας πληροφοριών" της  ISIS από τον ίδιο τον Μπαγκνταντί στην Al-Raqqa δολοφονήθηκε με 5 σωματοφύλακές του από άνδρες που πρόσκεινται στο Μπαάθ καθώς περνούσε από το ξενοδοχείο Al-Taa.



pronews