23.3.16

Επίθεση Βρυξέλλες: Eίχαν βάλει καρφιά στις βόμβες για να σκοτώσουν περισσότερους


Μία ακτινογραφία ενός εκ των τραυματιών από τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο EPA.

Σε αυτήν απεικονίζεται μία μεγάλη βίδα στο κορμί του τραυματία. Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις, ότι οι δράστες έβαλαν στις βόμβες και τα εκρηκτικά, καρφιά και βίδες για να επιτύχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες.

ΙSIS: Σας περιμένουν μαύρες μέρες 

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε με ανακοίνωση του την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Reuters στην δήλωση εκτοξεύονται απειλές για «μαύρες μέρες».
«Υποσχόμαστε στην σταυροφορική συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος πως τους περιμένουν μαύρες μέρες σαν ανταπόδοση για την επιθετικότητα τους απέναντι στον ISIS».
Νωρίτερα σε κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαϊκών θεσμών επισήμαιναν πως οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες ενδυναμώνουν την θέληση τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανεκτικότητα. «Θα είμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί στη μάχη ενάντια στο μίσος, το βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό ότι οι εν λόγω επιθέσεις θα ήταν πολύνεκρες και δυστυχώς, όσο περνούν οι ώρες τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων. Μέχρι στιγμής και παρότι οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, περισσότερα από 30 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους (20 στο μετρό και «περίπου 10 στο αεροδρόμιο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε εκπρόσωπος της βελγικής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχές εντόπισαν δίπλα στο πτώμα του ενός εκ των φερόμενων ως δραστών ένα καλάσνικοφ, ενώ βρέθηκε και ζώνη με εκρηκτικά που δεν εξερράγησαν. Οι επιθέσεις στο Μετρό είχαν εκτός των άλλων και συμβολικό χαρακτήρα καθώς σημειώθηκαν πολύ κοντά στο κτίριο της Κομισιόν. 
Από την πρώτη στιγμή, οι βελγικές Αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να παραμείνουν εκεί που βρίσκονταν και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, τόσο για να είναι ασφαλείς, όσο και για να διευκολυνθεί το έργο εντοπισμού πιθανών υπόπτων.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, έκλεισαν όλοι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, οι σταθμοί του μετρό, ενώ έκλεισαν τα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες και ο κτίριο της Κομισιόν.
cnn