12.3.16

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Ελλάδα χωρίς μνημόνια, προϋποθέτει Ελλάδα χωρίς ΣΥΡΙΖΑ»


Συνέντευξη στον Απόστολο Χονδρόπουλο

«Μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια, προϋποθέτει μια Ελλάδα χωρίς ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο Liberal.gr.
Σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό επισημαίνει πως ο κ. Τσίπρας «απέτυχε παταγωδώς» σε εκείνο για το οποίο δεσμεύθηκε να διεκδικήσει έναντι των εταίρων στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και δηλώνει ακόμη πιο ανήσυχος εν όψει της νέας Συνόδου Κορυφής της 17ης Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι αντί υπευθυνότητας και συντονισμένου σχεδίου «παρακολουθούμε μέχρι στιγμής τον Πρωθυπουργό να ασκεί διπλωματία με έναν φτηνό, «PRίστικο» τρόπο».

Μιλά τέλος για το Συνέδριο της ΝΔ που θα είναι, όπως λέει, «συνέδριο οργανωτικής επανεκκίνησης».
- Κύριε Βαρβιτσιώτη, πως κρίνετε την κατάληξη που είχε η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας; Είστε πιο αισιόδοξος ενόψει των αποφάσεων που θα ληφθούν στις 17 Μαρτίου, απ' ότι ήσασταν πριν τη Σύνοδο της Δευτέρας; 
Καθόλου. Αντίθετα, ανησυχώ περισσότερο. Από τη μια, η Άγκυρα έθεσε έναν υψηλό πήχη απαιτήσεων προκειμένου να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη, σε εκείνο το οποίο δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών να διεκδικήσει έναντι των εταίρων, απέτυχε παταγωδώς. Αντί να διαπραγματευτεί δεσμευτικούς στόχους για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, υπέγραψε ένα κείμενο που λέει ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν αναλαμβάνουν καμία επιπρόσθετη δέσμευση. Με τη Βαλκανικά σύνορα να παραμένουν -και επίσημα πλέον- κλειστά, ο εγκλωβισμός των προσφύγων και παράνομων μεταναστών στη χώρα μας είναι πραγματικότητα. Η ανησυχία, επομένως, για το τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου είναι μεγάλη. Απεδείχθη για ακόμη μια φορά ολίγιστος διαπραγματευτικά και αναξιόπιστος πολιτικά.
- Ποια η άποψή σας για την παρουσία του Π/Θ στη Σύνοδο Κορυφής;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει τι υπέγραψε. Και αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λέει με έμμεσο τρόπο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προσωπικά, δε χαίρομαι καθόλου. Αντιθέτως, με λυπεί το γεγονός ο Πρωθυπουργός της χώρας μου να πληροφορείται από το twitter το κλείσιμο των συνόρων των Βαλκανίων και να γελοιοποιείται με αυτόν τον τρόπο. Είναι εμφανές ότι ετούτη την ώρα η Ελλάδα βρίσκεται απομονωμένη. Οι στιγμές απαιτούν υπευθυνότητα και συντονισμένο σχέδιο. Δυστυχώς, αντί αυτών, παρακολουθούμε μέχρι στιγμής τον Πρωθυπουργό να ασκεί διπλωματία με έναν φτηνό, «PRίστικο» τρόπο.
- Η ΝΔ καταγγέλλει ότι η πολιτική που άσκησε και τα μηνύματα που εξέπεμψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ειδικά το 2015, όξυναν το πρόβλημα. Αυτή είναι, πιστεύετε, η βασική αιτία της κατακόρυφης αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας και προς την Ευρώπη; Δεν υπήρχαν άλλοι λόγοι, ανεξάρτητοι από τη δική μας πολιτική, π.χ η κατάσταση σrην ίδια τη Συρία; Η συνέχιση της πολιτικής που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση πιστεύετε ότι θα είχε κρατήσει τις ροές στα επίπεδα των προηγούμενων ετών;
Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται εδώ και πέντε χρόνια. Οι εικόνες ντροπής στην πλατεία Βικτωρίας και την Ειδομένη, όμως, εμφανίστηκαν φέτος. Όταν, ως Αντιπολίτευση, καταγγέλλεις διαρκώς τη Schengen και, ως Κυβέρνηση, κλείνεις τα κέντρα κράτησης και καταργείς τους προσυνοριακούς ελέγχους και το διαχωρισμό πρόσφυγα με μετανάστη, τότε στέλνεις σε όλα τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα: «Ότι τα σύνορά μου είναι ανοιχτά, ελάτε». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2015, για πρώτη φορά στα χρονικά, να έχει αντιστραφεί η μεταναστευτική ροή της Ελλάδας με την Ιταλία και την Ισπανία, και η χώρα μας να δέχεται, πλέον, τον κύριο όγκο μεταναστών. Σήμερα έχουμε φθάσει στο σημείο όλος ο μεταναστευτικός ποταμός της Ασίας και της Αφρικής, να εκβάλλει στην Ελλάδα. Και αυτό δεν έγινε από μόνο του. Σίγουρα κάποιος τον έστρεψε. Αποτελεί έργο των Τσίπρα- Χριστοδουλοπούλου.
- Το κόμμα σας επέμεινε και στο Συμβούλιο για τα προαναχωρησιακά κέντρα κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες. Και παρά τη συμφωνία που υπήρξε, δέχεστε κριτική από την κυβέρνηση ακόμη και για "ακροδεξιά ρητορική". Τι απαντάτε; Και τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση από δω και στο εξής για να διαχειριστεί μία δεδομένη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας;
Ποια ακριβώς είναι η «ακροδεξιά ρητορική»; Αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το να προστατεύεις τα σύνορά σου και να εφαρμόζεις τη συνθήκη Schengen αποτελεί ακροδεξιά ατζέντα, να βγει και να το πει. Όπως, επίσης να ξεκαθαρίσει εάν συνεχίζει να θεωρεί ακόμα και τώρα «απάνθρωπη» την Αμυγδαλέζα, σε σχέση με την Ειδομένη και τις ντροπιαστικές εικόνες που αντικρίζουμε καθημερινά. Η Κυβέρνηση σήμερα έχει εγκλωβιστεί στο αδιέξοδο των ιδεοληψιών της. Ακόμα και τώρα αδυνατεί να δει την πραγματικότητα και η διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού επαφίεται μόνο στον ανθρωπισμό των Ελλήνων πολιτών. Το να στοιβάζεις άναρχα ανθρώπινες ψυχές δεξιά και αριστερά, όπως στο Ελληνικό, χωρίς να εκπονείς κάποιο σοβαρό προγραμματισμό, έστω για τη σίτισή τους, δεν αποτελεί σχέδιο. Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, έχουν καταθέσει 6 συγκεκριμένες προτάσεις. Αναμένουμε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα.
- Είστε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Συνεδρίου της ΝΔ που θα γίνει 22-24 Απριλίου. Αλήθεια σας περνά από το μυαλό, βλέποντας τη γενικότερη πολιτική ατμόσφαιρα, το ενδεχόμενο ακόμη και να χρειαστεί να αλλάξετε σχεδιασμό λόγω πολιτικών εξελίξεων; Με δυο λόγια να προκύψουν σύντομα ακόμη και εκλογές;
Ο Πρόεδρος, τα στελέχη και το κόμμα είναι έτοιμα για οποιαδήποτε πρόκληση. Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι υπό το βάρος των δύσκολων αποφάσεων, προτιμάει να «δραπετεύει» με εκλογές. Γι αυτό το λόγο, παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στη χώρα. Εξάλλου, και η προσυνεδριακή διαδικασία από μόνη της είναι μια διαδικασία εξωστρέφειας. Δεν απευθυνόμαστε στην κοινωνία για να μας ακούσει. Αυτή τη φορά, απευθυνόμαστε στην κοινωνία για να την ακούσουμε εμείς.
- Ως ΝΔ έχετε πει ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε θεωρείτε λύση την οικουμενική. Τι απομένει λοιπόν ως διέξοδος σε περίπτωση απωλειών από την κυβερνητική πλειοψηφία, εκτός από τις εκλογές; Τις επιθυμείτε;
Ο κ Τσίπρας εύκολα συμφωνεί με τους δανειστές, αλλά δύσκολα συμφωνεί τους συντρόφους του. Αυτό αποτελεί δικό του πρόβλημα. Οι πρωτοβουλίες που θα γίνουν σε περίπτωση κυβερνητικών απωλειών αποτελούν, επίσης, δικό του θέμα. Εμείς, αυτό που ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα γίνουμε το αποκούμπι του. Σε μια Ελλάδα που βυθίζεται, η Νέα Δημοκρατία δε θα γίνει το σωσίβιο του κ. Τσίπρα για να παραμείνει στην εξουσία.
- Πιστεύετε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να δώσουν λύση; Και αν προκύψουν, είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε;
Τις εκλογές τις προκηρύσσει η πλειοψηφία. Σε μια χώρα που η οικονομία της καταρρέει, απομονώνεται διεθνώς, το προσφυγικό της είναι σε έξαρση και η ανεργία της αυξάνεται διαρκώς, το βασικό ζητούμενο για μια υπεύθυνη αντιπολίτευση είναι η σταθερότητα και όχι η μανία της εξουσίας. Αν ο κ. Τσίπρας, όμως, δεν μπορεί να κυβερνήσει να το πει. Ας αφήσει το Μαξίμου και ας επιστρέψει στο πεζοδρόμιο και τις καταλήψεις. Η Νέα Δημοκρατία, όποτε και αν γίνουν εκλογές, θα είναι έτοιμη να κυβερνήσει.
- Για εσάς, ως Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, που θα επικεντρωθεί το συνέδριο της ΝΔ; Θα είναι ένα Συνέδριο επικεντρωμένο κυρίως στις καταστατικές αλλαγές ή θα ληφθούν αποφάσεις και επί προγραμματικών και ιδεολογικών ζητημάτων; Υπάρχουν, πιστεύετε, ιδεολογικά ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαρίσει το κόμμα σας; 
Το 10ο τακτικό Εθνικό Συνέδριο είναι ένα συνέδριο οργανωτικής επανεκκίνησης. Σηματοδοτεί το χτίσιμο μιας Νέας Δημοκρατίας από την αρχή και θα οδηγήσει σε ένα κόμμα σύγχρονο, συμμετοχικό και ελκυστικό. Που λειτουργεί με αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία. Με δομές και όργανα που παράγουν πολιτική και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών. Με έναν τρόπο λειτουργίας που αγκαλιάζει την κοινωνία, τους νέους ανθρώπους, τους επαγγελματίες, τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Θέμα ιδεολογίας δεν υπάρχει. Η ιδρυτική Διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραμένει, άλλωστε, πάντα επίκαιρη και διαχρονική.
- Είναι σαφές ότι θεωρείτε πως αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Λόγω ιδεολογίας, πιστεύετε, ή λόγω διαχειριστικής ανεπάρκειας;
Λόγω και των δύο. Η Κυβέρνηση εκλέχτηκε υποσχόμενη πράγματα που δεν μπορούσε να εφαρμόσει. Και σήμερα καλείται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που δεν τις πιστεύει. Η ύπαρξη της σημερινής Κυβέρνησης είναι συνδεδεμένη με τα Μνημόνια. Γεννήθηκε και πήρε την εξουσία λόγω αυτών και όσο ασκεί τη σημερινή πολιτική θα οδηγεί την Ελλάδα σε νέα. Μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια, προϋποθέτει μια Ελλάδα χωρίς Σύριζα.
.liberal.