31.3.16

Ομιλία Ερντογάν στους στρατιωτικούς! Ποιος τους είπε ότι είναι ο ηγέτης τους


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Ο Τούρκος Πρόεδρος λίγο πριν την αναχώρηση του για τις ΗΠΑ έκανε μια ομιλία στην Ακαδημία Πολέμου.
Εντύπωση προκάλεσαν τα επαινετικά λόγια και οι φιλοφρονήσεις που απηύθυνε  στους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Είχε κανείς την εντύπωση ότι ουδέποτε κατηγορήθηκε κανένας ένστολος για το σκάνδαλο Εργκενεκόν.

Ένα άλλο σημείο της ομιλίας του που προκάλεσε ερωτηματικά ήταν : “Τονίζω με κάθε ευκαιρία ότι είμαστε ένα έθνος, έχουμε μια σημαία, μια πατρίδα, ένα κράτος. Θα ήθελα να προσθέσω σε αυτά και το ένας Στρατός, ένας διοικητής”.
Κάθε κράτος , ακόμα και τα ομοσπονδιακά έχουν ένα Στρατό κι έναν Γενικό Επιτελάρχη. Γιατί ο Πρόεδρος αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει για ένα Στράτευμα κι έναν διοικητή;
Φαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στις ένοπλες Δυνάμεις.  Βάσει του τουρκικού Συντάγματος ο Πρόεδρος της χώρας είναι και αρχιστράτηγος. Αυτό, όμως, δεν του δίνει το δικαίωμα να δίνει σε καιρό ειρήνης εντολές στις Ένοπλες Δυνάμεις.  Βέβαια, οι Ένοπλες Δυνάμεις τελούν υπό τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας, αλλά προϊστάμενος  του Γενικού Επιτελάρχη είναι ο πρωθυπουργός.
Μήπως το μήνυμα του κ. Ερντογάν ήταν η αλλαγή του Συντάγματος και η υπαγωγή των Ενόπλων Δυνάμεων υπό την αιγίδα του Προέδρου, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις αρμοδιότητες του Προέδρου των ΗΠΑ;
Μετά το εγκώμιο  “ Γενναίοι φίλοι μου, αισθάνομαι υπερήφανος για εσάς “, ο κ. Ερντογάν είπε στους αξιωματικούς: “Εγώ θα είμαι ο αρχηγός σας. Ο Γενικός Επιτελάρχης θα υπακούει στις εντολές μου”.
Ή είσαι Πρόεδρος ή δεν είσαι!