10.3.16

Μείωση αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς-συνταξιούχους ζήτησαν οι..." Θεσμοί " !!!


Και φυσικά οι ...κότες Ιμαλαΐων, έκαναν τις κότες!  Juan
Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 9.545 ευρώ που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους ζήτησαν και επισήμως την Πέμπτη οι επικεφαλής των Θεσμών, στην συνάντησή τους με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη.
Οι Θεσμοί ζήτησαν αναθεώρηση του αφορολογήτου των 9.545 ευρώ, θεωρώντας ότι αντί να αποκλιμακώνεται σταδιακά για εισοδήματα από τα 20.000 μπορεί να καταργηθεί φέροντας σίγουρα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, δήλωσε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι και η διαφορά των 600-700 εκ. ευρώ που φέρεται ότι υπάρχει στα έσοδα μπορεί να κλείσει, αφού τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο λόγω των καλύτερων επιδόσεων που εμφανίζει η ελληνική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τους Θεσμούς, είπε ότι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και θασυζητήσουν ξανά το φορολογικό το Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτο σημείο αντιπαράθεσης είναι η φορολόγηση των αγροτών, όπου το υπουργείο Οικονομικών ζητά μια πιο σταδιακή αύξηση της φορολογίας.
Αντί δηλαδή από μια απότομη αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% σήμερα στο 20%, ζητά μια μικρή αύξηση στο 15% και προσαρμογή στο 26%, που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε ορίζοντα πέντε ετών.
Η πλήρης διαφωνία ήρθε όταν οι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης έθεσαν ως ενδεχόμενο και την θέσπιση μικρού αφορολόγητου για το κλάδο.
Στις φορολογικές κλίμακες, σημαντική ένταση δεν υπήρξε εκτός από το προβληματισμό αν η μεταφορά μεγαλύτερου μέρους των φορολογικών βαρών σε εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ θα έχει τελικά την αύξηση των φόρων ή την αύξηση της φοροδιαφυγής
Αυτό με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογουμένων με αυτά τα εισοδήματα, είναι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες και άρα κλάδοι όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά απώλειας δημοσίων εσόδων.
Αγεφύρωτη παραμένει η διαφορά για τα έσοδα του ΟΠΑΠ, από τα οποία οι δανειστές έχουν μια διαφορά ύψους 300 εκ. ευρώ. Πρόκειται για 440 εκ. ευρώ τα οποία αναλύονται σε 230 εκατ. ευρώ από την επιβολή του τέλους των 5 λεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού του Οργανισμού και τα 210 από την φορολόγηση της χρήσης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών ( VLT’s) τα οποία ουδέποτε λειτούργησαν.
Οι δανειστές υπολογίζουν ότι από τα 440 εκατ. ευρώ είναι ζήτημα αν εισπραχθούν 120 εκατ. ευρώ από το τέλος των υφιστάμενων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Επίσης θεωρούν ότι και η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είναι αναποτελεσματική και θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο μέτρο.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών σημείωσαν επίσης και την καθυστέρηση που υπάρχει στην αλλαγή της κλίμακας φορολογίας για τα ενοίκια.
Στο ίδιο πακέτο βρίσκεται και η αύξηση της φορολογίας των ενοικίων από το 11% στο 13% για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ.
Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, με τους εκπροσώπους των πιστωτών (παρουσία του υπουργού Οικονομικών), με θέμα το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
ysterografa