8.3.16

Μαξίμου: Η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά απομόνωσε τις χώρες του Βίσεγκραντ

Efenpress: "Απάνθρωπη γυφτιά" τα παζάρια της Τουρκίας, που δείχνει τον πραγματικό της εαυτό εκβιάζοντας για τεράστια χρηματικά ποσά προκειμένου να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο (που ούτε αυτό θα κάνει τελικά, αφού ποτέ δεν τηρεί υποσχέσεις, συμφωνίες και συνθήκες). Η Τουρκία είναι ένας κοινός εκβιαστής και απατεώνας και δεν έχει καμία θέση (ούτε σ αυτή...) στην Ε.Ε. Είναι μία φυλή Μογγόλων ποτισμένη και μεγαλωμένη από το αίμα των θυμάτων της, εδώ και αιώνες.
_____________________________
Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική πλευρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό.*
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ως “επιτυχία” το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης Ε.Ε. – Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι ίδιες πηγές συνεχίζουν λέγοντας πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίσεγκραντ που τώρα απειλούν με βέτο, αλλά και την Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης Ε.Ε. – Τουρκίας.

______________________
*Παράταση για τις 17 Μαρτίου πήρε η οριστική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς έπειτα από 15 ώρες διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες δεν κατέστη δυνατό να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Η Σύνοδος με την Τουρκία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, με ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας, αλλά χωρίς συνολικό deal με τον Αχμέντ Νταβούτογλου. Ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, επιβεβαίωσε ότι η τελική λύση θα δοθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 17-18 Μαρτίου. Επανέλαβε, δε, πως θα πρέπει να γίνεται καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, πάντως, Μέρκελ και Ολάντ δήλωσαν αποφασισμένοι να στηρίξουν την Ελλάδα που έχει αναλάβει μεγάλο βάρος σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
“Σήμερα δημιουργήσαμε μια προοπτική ώστε να επανέλθουμε σε μια ομαλή κατάσταση”, τόνισε η Μέρκελ με το τέλος της Συνόδου και πρόσθεσε:
“Περιγράφουμε την κατάσταση, τη θέλησή μας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και όλο το θέμα που έχει δημιουργηθεί στη βαλκανική να οδηγηθεί σε ένα ένα τέλος. Σκεφτήκαμε λύσεις ώστε να ανοίξουν τα σύνορα.
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και την εφαρμογή των αποφάσεων, αλλά υπήρξε πρόοδος και σε αυτό το σημείο. Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση, ενώ η Τουρκία είναι πρόθυμη να δεχτεί πίσω τους παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά”.
Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε από την πλευρά του:
“Η Γαλλία θα συμβάλει στην επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί με πολλούς τρόπους. Πρέπει να υπάρχει μετεγκατάσταση των προσφύγων που υπάρχουν εκεί σήμερα. Θα πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες μεταξύ των μελών κρατών.
Η Τουρκία θα λάβει 3 δισ ευρώ για τους επόμενους μήνες και εαν είναι απαραίτητο αυτή η βοήθεια δύναται να αυξηθεί, αν το πρόβλημα παραμείνει ως το 2018”.