2.3.16

Συγκλονιστικό: Το 80% των Ρώσων θέλει ρήξη με την Τουρκία - Πρόκριμα στρατιωτικής επίθεσης;


ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Β.ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 

Συγκλονιστικά είναι τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που έγιναν στη Ρωσία και κατέγραψαν τις απόψεις των πολιτών για την Τουρκία. Το 80% και 78% αντίστοιχα τόνισαν πώς δεν θέλουν η Μόσχα να διατηρεί καμία σχέση με την Άγκυρα, ιδίως μετά την κατάρριψη του Su-24.

Τα συντριπτικά αυτά ποσοστά, όπως επισημαίνουν Ρώσοι αναλυτές συνιστούν μία σαφή εξουσιοδότηση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν από την κοινωνία να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία που αρνείται να ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη του Su-24 και τη δολοφονία του ενός πιλότου, αλλά και να εξαπολύσει επίθεση κατά της Τουρκίας που συνεχίζει να προκαλεί τη Μόσχα στη Συρία.
Όσοι δε πιστεύουν πώς η κατάσταση στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας έχουν κατά κάποιο τρόπο εξομαλυνθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της επιχειρούμενης εκεχειρίας μάλλον κάνουν λάθος. Οι Τούρκοι με τους συμμάχους τους συνεχίζουν να στηρίζουν και να εξοπλίζουν τους τζιχαντιστές όπως και να συγκεντρώνουν δυνάμεις για εισβολή.
Η Μόσχα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και είναι αποφασισμένη να δράσει σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει να εισβάλει στη Συρία. Και αυτή τη φορά, όπως φαίνεται, ο Πούτιν έχει και τη σαφή στήριξη του ρωσικού λαού που με σχεδόν καθολικά ποσοστά δηλώνουν πώς στηρίζουν ακόμη και μία επίθεση στην αλαζονική Τουρκία του Ρ.Τ. Ερντογάν.
Σύμφωνα λοιπόν με την πρώτη δημοσκόπηση που έγινε από την ρωσική εταιρεία VtsIOM σε 46 ρωσικές περιφέρειες (σε ολόκληρη σχεδόν τη Ρωσία δηλαδή), το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε πώς δεν θέλουν καμία απολύτως σχέση με την Τουρκία.
Το ποσοστό αυτό είναι εκπληκτικά υψηλό και όπως τονίζουν οι Ρώσοι αναλυτές δεν είναι συγκυριακό, αλλά μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 στη Συρία παγιώθηκε σε αυτά τα ποσοστά.
Αυτό καταδεικνύει και δεύτερη δημοσκόπηση που έγινε σε 130 πόλεις και επίσης 46 περιφέρειες της Ρωσία και δείχνει πώς το 78% των Ρώσων πολιτών συμφωνούν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει συμβιβασμός με την Τουρκία, εφ’ όσον οι τουρκικές αρχές δεν ζήτησα συγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 τον περασμένο Νοέμβριο στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.
Περίπου το 11% των ερωτηθέντων, που πιθανόν έχει συμφέροντα στην Τουρκία, πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να επαναφέρει τις προηγούμενες σχέσεις με την Τουρκία, ακόμη και αν δεν ζητήσει συγνώμη. Το υπόλοιπο 11% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα.
Η πλειοψηφία των πολιτών δεν αισθάνονται τις αρνητικές συνέπειες της ρήξης των σχέσεων με την Άγκυρα. Για το φταίξιμο της ρωσο-τουρκικής σύγκρουσης και την αμοιβαία επιβολή κυρώσεων θεωρεί υπαίτια την Τουρκία το 54% των ερωτηθέντων, ενώ ένα 3% μόνο θεωρεί τη Ρωσία.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν από τις δύο δημοσκοπήσεις πώς ο Ρωσικός λαός τρέφει ένα μίσος για τον Τουρκικό, ανεξάρτητα από τις σχέσεις που είχαν αναπτύξει για καθαρά εμπορικούς και οικονομικούς λόγους οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια και πολύ θα ήθελε να δει να πληρώνει την αλαζονεία και τον μεγαλοϊδεατισμό της η Άγκυρα ακόμη και με μία στρατιωτική επίθεση. 
pronews