17.3.16

Αγωνία για τις αποφάσεις της Συνόδου – Περισσότεροι από 45.000 οι πρόσφυγες στην επικράτεια


Αρνούμενοι να πιστέψουν ότι έχει κλείσει οριστικά ο Βαλκανικός Διαδρόμος και αναμένοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, οι πρόσφυγες στην Ειδομένη παραμένουν κοντά στα σύνορα, παρά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Δύο κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησαν σε στοχευμένους προληπτικούς εμβολιασμούς 13 ατόμων -εννέα παιδιών και τεσσάρων ενηλίκων-  που έχουν έρθει σε επαφή με το 9χρονο κοριτσάκι το οποίο προσβλήθηκε από ηπατίτιδα Α.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, δεν υπάρχει λόγος μαζικού εμβολιασμού, και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές παρακολουθούν την κατάσταση.
Χαμογελαστή και ευδιάθετη, η 9χρονη Άρουα, παίζει πλέον ξέγνοιαστη με τα αδέλφια της στη μικρή σκηνή που έχουν στήσει οι γονείς της στα χωράφια, δίπλα στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ, περιμένοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Η μικρή επέστρεψε στον καταυλισμό, μετά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.
Η αγωνία για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής κορυφώνεται και στους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στον Πειραιά. Λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι, πρόσφυγες πραγματοποίησαν νέα πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα.
Τρεις πρόσφυγες τραυματίστηκαν από αιχμηρό αντικείμενο και μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, μετά τη συμπλοκή 20 Σύρων-Αφγανών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στον επιβατικό σταθμό του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-1, με αφορμή φόρτιση κινητών
Στην περιοχή έσπευσαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πειραιά προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ σε τρεις τραυματίες παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν – λίγες ώρες αργότερα πήραν εξιτήριο.
Στο σημείο μετέβη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Λ.Σ. Ράπτη Σταμάτιο, προκειμένου να ενημερωθούν επί τόπου για το προαναφερόμενο συμβάν από το διοικητή της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής υποναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη και τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Χρήστο Ζαφειρίου, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.
Με τις αναγκαίες παρεμβάσεις και με τη συνδρομή των αλληλέγγυων πολιτών, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμεινε δύναμη του Λιμενικού Σώματος.
Σε ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται 262 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από την Καβάλα.
Την ίδια ώρα, κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε βάρος των εννέα συλληφθέντων για διακίνησημεταναστών στην Ιταλία με μικρά αεροπλάνα από το αεροδρόμιο της αερολέσχης Μεσολογγίου.
Οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία και εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το οικονομικό όφελος καθώς και για μεταφορά και διευκόλυνση μεταφοράς αλλοδαπών τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ” εξακολούθηση και κατά συρροή.
Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ανακριτής ενώ καταζητούνται άλλοι τέσσερεις εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα, τρεις Ιταλοί κι ένας Έλληνας.

Περισσότεροι από 45.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σε 45.856 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.
Οι πρόσφυγες στα νησιά ανέρχονται σε 7.931, με τις νέες αφίξεις να υπολογίζονται σε 239.
Στην Αττική φιλοξενούνται 13.181 άτομα. Για πρώτη φορά αναφέρεται το Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Λαύριο, όπου διαμένουν 242 πρόσφυγες (πρόκειται για προνοιακή δομή που ανήκει στο υπουργείο Εργασίας). Οι διαμένοντες στη δομή είναι κυρίως Σύροι, Σύροι κουρδικής καταγωγής και Αφγανοί.
Η δομή έχει χωρητικότητα 300 ατόμων, ωστόσο το καλοκαίρι -και πάλι λόγω της επείγουσας κατάστασης που είχε διαμορφωθεί- χρειάστηκε να φιλοξενήσει ακόμα και 600 άτομα, αρκετά από τα οποία διέμεναν με σκηνές στο προαύλιο.
Επίσης, πρόσφυγες βρίσκονται στο Σχιστό (1.972), στον Ελαιώνα (720), στους τρεις χώρους του Ελληνικού (4.642), στη Μαλακάσα (750) και στην κατασκήνωση της Αγροτικής Τράπεζας στο Λαύριο (390). Στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται 4.465 άτομα.
Στο πρώην στρατόπεδο στη Ριτσώνα κοντά στη Χαλκίδα βρίσκονται 300 πρόσφυγες, στο ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες 296, στα Τρίκαλα 191 και στη Λάρισα 386.
Στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 2.202, στον Χέρσο Κιλκίς σε 3.806, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.513, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 728, στην Ελευθερούπολη Καβάλας 189, στη Δράμα 479, στην Κοζάνη 400, στην Κόνιτσα 190 και σε ξενοδοχείο που έχει μισθωθεί προσωρινά στην Πιερία 190 άτομα. Επίσης, 286 πρόσφυγες βρίσκονται σε αναμονή εντός λεωφορείων στην περιοχή «Κόμβος Μουσθένης» του δήμου Καβάλας πριν μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη.
Στην Ειδομένη, εντός του camp οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 10.500 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.200.
Το απόγευμα της Πέμπτης, στην Ειδομένη θα στηθούν δύο σημεία πληροφόρησης των προσφύγων, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στο Mega.

ert