17.2.16

Ασκήσεις... θάρρους της κυβέρνησης: Μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακή πύλη του Ιράν στην Ευρώπη!του Βασίλη Καπούλα

Iδιαίτερο βάρος φιλοδοξεί να προσδώσει στην ενεργειακή-και όχι μόνο-συνεργασία με το Ιράν η κυβέρνηση και φαίνεται ότι όντως υπάρχουν τεράστια περιθώρια συνεργασίας με την Τεχεράνη, η οποία έτσι ή αλλιώς αναζητεί εταίρους στην Ευρώπη που να κινούνται-ή να έχουν την διάθεση να κινηθούν-περισσότερο ανεξάρτητα σε σχέση με τις λοιπές ηγεσίες της ΕΕ στο ενεργειακό-πολιτικό πεδίο απέναντι στην μεγάλη χώρα που δεσπόζει μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Η οποία χώρα, πολύ πρόσφατα εξήλθε από ένα πολυετές εμπάργκο και αποκατέστησε τις σχέσεις εμπιστοσύνης-που είχαν διαταραχθεί από τις πυρηνικές της φιλοδοξίες-με την δυτική, κυρίως, κοινότητα κρατών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε άρθρο του στο pronews.gr επισημαίνει ακόμα και την χρονική σύμπτωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στο Ιράν και την δρομολόγηση σχέσεων ώστε η χώρα μας να καταστεί η ενεργειακή - και όχι μόνο- πύλη της Τεχεράνη στην Ευρώπη! 
Το ενεργειακό διακύβευμα των ημερών, όπως αυτό εκφράζεται με τα μεγάλα ενεργειακά έργα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση, ίσως έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα,  απ' ότι για άλλες χώρες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν.  Κι αυτό διότι η κατάσταση της οικονομίας είναι τέτοια που, η δεδομένη οικονομική απήχηση έργων τέτοιας εμβέλειας, όπως είναι  ο Δι-Αδριατικός αγωγός TAP, που θα φέρνει το  αζέρικο αέριο στην Ελλάδα και μέσω αυτής στην Δυτική Ευρώπη, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.Δεν είναι τυχαίο ότι  το έργο χαρακτηρίστηκε  ένα από τα δέκα πιο σημαντικά έργα που εκτελούνται παγκοσμίως.
Ας ελπίσουμε μόνο ότι η προσπάθεια δεν θα καταλήξει όπως αυτή του Κ.Καραμανλή με τον South Stream και τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τα γνωστά αποτελέσματααποσταθεροποίησης όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Και με ένα επιβεβαιωμένο από εισαγγελικό πόρισμα σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή.
Και βέβαια το Ιράν, μπορεί να βγήκε από το εμπάργκο, αλλά δεν έχει και πολλούς... φανατικούς φίλους στην ευρύτερη περιοχή μ ε το Ισραήλ και πολλές χώρες του Κόλπου να είναι σαφώς εχθρικές απέναντί του.
Είναι όμως El Doranto από άποψη επιχειρησματικών ευκαιριών σε όλους τους τομείς και αξίζει να προσπαθήσει η Ελλάδα...
 Μέχρι τα μέσα Μαΐου τα...γεννητούρια του αγωγό TAP 
Έχει την σημασία του ότι ο κ Σκουρλέτης με θαρραλέα υπέρβαση που κάνει, παραδέχεται την επαναπροσέγγιση του θέματος από την κυβέρνηση και - επισημάνει στο άρθρο του  ότι ενώ ''είχαμε άλλη άποψη για την σύμβαση του Δι-αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP)( ...)  ύστερα από μια εποικοδομητική διαδικασία συνεννόησης, μέσω της οποίας εκφράστηκε και η διάθεση της εταιρείας του αγωγού να αυξήσει τη χρηματοδότηση έργων στους δήμους από τους οποίους θα διέρχεται, ωθήσαμε τις διαδικασίες και την Άνοιξη αναμένεται  να ξεκινήσουν οι εργασίες στο ελληνικό τμήμα. Τα οφέλη είναι  χειροπιαστά, με απασχόληση για χιλιάδες εργαζόμενους και συμβόλαια για ελληνικές εταιρείες''!
Αρα πλέον υπάρχει επίσημη παραδοχή ότι είναι θέμα εβδομάδων να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού TAP (σ.σ.: υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα σε ότι αφορά την πληρότητα του αγωγού και την δυνατότητα του Αζερμπαϊτζάν να τηρήσει τις υποσχέσεις του, αλλά αυτό θα φανεί σε μεθύστερη φάση).
Πάντως, προς τον Μάϊο φαίνεται ότι θα έχουμε την έναρξη κατασκευής του αγωγού.  Σαφώς και είναι σημαντικό ότι επιτεύχθηκαν περισσότερα "αντισταθμιστικά οφέλη", αν και βέβαια παραμένει το γεγονός ότι βάσει του συμβολαίου που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο αγωγός ΤΑΡ είναι ο μοναδικός παγκοσμίως που δεν θα καταβάλλει τέλη διέλευσης από το έδαφος της χώρας από την οποία διέρχεται!
Η επαναδιαπραγμάτευση κέρδισε βέβαια, μετικές επιπλέον χιλιάδες θέσεις εργασίας και  η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην κατασκευή και στην προμήθεια υλικών, συμπληρώνουν τα πιο εμφανή προσδοκώμενα οφέλη.Επιπροσθέτως από την γενική  οπτική της κυβέρνησης δεν έχει αφαιρεθεί την προοπτική διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου IGI.
Ολοκληρώνεται η διαδικασία του market test για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό
Στην ίδια λογική επιτάχυνσης δείχνει να είναι και ελληνο-βουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB (μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora) για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της  νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης: Η κυβέρνηση  κατάφερε να γεφυρώσει <<διαφορές και αντιθέσεις που είχαν ουσιαστικά «παγώσει» κι αυτό το έργο>>, κατά τον κ. Σκουρλέτη.  Η υπόθεση IGB βρίσκεται, λέει από την πλευρά της και η αγορά, σε καλό, αλλά και καθοριστικό σημείο.  Μέσα σε πολύ 10-15 λίγες ημέρες φημολογείται ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία του market test για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.
Η διαδικασία περιλαμβάνει λογικά και την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών για τη δέσμευση μελλοντικής χωρητικότητας και μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να υπολογιστεί εάν είναι βιώσιμος ή όχι, λένε πηγές από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αν περάσει στο επόμενο στάδιο, θα ενισχυθεί και η προοπτική του Πλωτού Σταθμού επαν-αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη, όπου αυτή την περίοδο βρίσκονται σε συζητήσεις η Gastrade (συμφερόντων Κοπελούζου) και η ΔΕΠΑ για το αν θα συνεργαστούν για την προώθησή του.
Tα ενεργειακά Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας 
Παρ όλο που ο υπουργός κ Σκουρλέτης δεν αναφερεται ευθέως στο άρθρο του στο ενεργειακό σκέλος Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας , πληροφορίες αναφερουν ότι η ΔΕΗ – Quantum Energy, θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, εργάζεται πάνω στην προώθηση της διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μέσω του Euro Asia Interconnector. Η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 820 ναυτικών. μιλίων και ισχύος 2000 MW, θα είναι διπλής ροής, δημιουργώντας έτσι μια σχέση αλληλεξάρτησης των απομονωμένων ενεργειακά αγορών Ισραήλ και Κύπρου, με την αγορά της ΕΕ. 
Έργο που έχει αυτονοήτως πολλαπλασιαστική αξία για την Ελλάδα!
Επιπλέον ένα ζήτημα  που εξετάζεται με προσοχή από τριμερή επιτροπή είναι η  μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, με τον προσφορότερο αποδεκτό τρόπο.
Που αλλού πάει το Φυσικό Αέριο στην Ελλάδα!
Είναι χαρακτηριστικό ακόμα οτι ο κ Σκουρλέτης στο άρθρο του στο pronews.gr (διαβάστε σχετικά εδώ)επισημαίνει ότι η ενεργειακή  «βεντάλια» της χώρας στο διεθνές πεδίο ανοίγει και πέραν των όσων αναφέραμε παραπάνω - με πρόσθετες πληροφορίες - συμπληρώνεται από τις συζητήσεις και τα σχέδια για την ανάπτυξη πολλαπλών οδεύσεων μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα συνδέουν τη χώρα μας με την ΠΓΔΜ, την Ιταλία, την Ρωσία μέσω εναλλακτικής διαδρομής.
 Αλλά ....καλά νέα  έχει το άρθρο του κ. Σκουρλέτη και για την εσωτερική αγορά - τις ενέργειες δηλαδή και τους σχεδιασμούς για την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας που δεν διαθέτουν αγωγούς! 
pronews