13.2.16

“Αδέρφια, επιτέλους”: Συναντήθηκαν στην Κούβα, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Ρωσίας, Κύριλος


Στην Κούβα συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά το Σχίσμα, ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Πατριάρχη της Ρωσίας, Κύριλο.
Πρόκειται για μία πραγματικά ιστορική συνάντηση, καθώς ήταν η πρώτη μετά από σχεδόν 1.000 χρόνια (!) που ένας Πάπας συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Μόσχας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Ρωσίας εξέδωσαν μετά τη συνάντηση μία κοινή δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνουν:
“Το βλέμμα μας πρέπει αρχικά να στραφεί στις περιοχές του κόσμου όπου οι Χριστιανοί είναι τα θύματα των διώξεων. Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ολόκληρες οικογένειες, χωριά και πόλεις από τους εν Χριστώ αδελφούς μας εξοντώθηκαν εντελώς”.
Κάλεσαν ακόμη όποιους μπορούν να ασκήσουν επιρροή, να βοηθήσουν για την απελευθέρωση του Μητροπολίτη Χαλεπιού που έχει απαχθεί.
Στη δήλωσή τους αναφέρονται και στο ουκρανικό καταδικάζοντας “τη βία που έχει ρίξει την κοινωνία σε μια βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Καλούμε όλες τις πλευρές να αγκαλιάσουν μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάπας Φραγκίσκος με το που συνάντησε τον Πατριάρχη, Κύριλο, είπε “Είμαστε αδέρφια, επιτέλους. Η συνάντηση αυτή είναι θέλημα Θεού”.
“Συναντηθήκαμε στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή”, απάντησε ο Κύριλος.
ysterografa