22.2.16

Ασφαλιστικό-αγρότες, μεταναστευτικό και αξιολόγηση: Τα τρία μέτωπα της κυβέρνησης και το σενάριο διαφυγής δια των εκλογών


Η κυβέρνηση αδυνατεί να κλείσει τα μέτωπα που έχει ανοιχτά με τους αγρότες και το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και την αξιολόγηση και όσο συμβαίνει αυτό αυξάνεται η αμφισβήτηση και τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή εκλογών συνεχίζουν να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Σε περίπου δύο ώρες ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει σε συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους των αγροτών να κλείσει το ζήτημα και να αποτρέψει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με επ' αόριστο κλείσιμο δρόμων, παρουσιάζοντας τους νέα βελτιωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό-φορολογικό.
Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε ένα “μίνι” κυβερνητικό συμβούλιο παρουσία των υπουργών Γ. Κατρούγκαλου, Β. Αποστόλου, Μ. Μπόλαρη, Γ. Χουλιαράκη και συμβούλων με στόχο να καθοριστεί η κυβερνητική πρόταση που θα παρουσιάσει σήμερα στους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στους αγρότες τρία κλιμακωτά ποσοστά εισφορών. Κίνηση, που σημαίνει ότι θα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι το ύψος των εισφορών τους, μειώνοντας αντίστοιχα τη μελλοντική σύνταξη που θα να πάρουν.
Τα τρία επίπεδα εισφορών αφορούν στο 14%, 17% και 20% με κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν ότι "εμείς παλεύουμε για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος". Επιπλέον, αναμένεται να προταθεί η αυτονόμηση του ΟΓΑ, μάλλον για μια μεταβατική περίοδο. Ακόμα αναμένεται να συζητηθούν και αλλαγές που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη δημιουργία κάρτας αγρότη.
Δεν είναι όμως καθ' όλου βέβαιο ότι θα πειστούν οι αγρότες από αυτή την πρόταση τη στιγμή μάλιστα που εμφανίζονται διαιρεμένοι σε αυτούς που συναντώνται σήμερα (συνολικά 35 μπλόκα) με τον πρωθυπουργό και σε αυτούς που κρατούν πιο σκληρή στάση και θέλουν αύριο τετ-α-τετ στο Μέγαρο Μαξίμου (69 μπλόκα με επικεφαλής αυτό της Νίκαιας).
Κυβερνητική πηγή ανέφερε πώς αν δεν βρεθεί λύση στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο και μία κλιμάκωση της στάσης τους θα έφερνε σε ακόμη πιο δυσχερή θέση την κυβέρνηση.
Κι αυτό γιατί εκτός των αντιδράσεων των αγροτών και των άλλων κοινωνικών ομάδων για το ασφαλιστικό μείζον ζήτημα προκύπτει και με το προσφυγικό, δεδομένου πώς ενώ η κυβέρνηση εμφανίστηκε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής λαμβάνονται εγγυήσεις πώς μέχρι τις 6 Μαρτίου που θα γίνει η επόμενη έκτακτη Σύνοδος κανείς δεν θα κλείσει τα σύνορα του, τα Σκόπια προχώρησαν ήδη στο κλείσιμο των συνόρων εγκλωβίζοντας χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εντός της Ελλάδας.
Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επαναφέρει το θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, κάτι που υποστηρίζουν και άλλες χώρες με πρώτη την Αυστρίας, οι Τούρκοι συνεχίζουν να στέλνουν καραβιές μεταναστών στα ελληνικά νησιά και ταυτόχρονα να τορπιλίζουν τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη εγείροντας ζητήματα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των Δωδεκανήσων και της Λήμνου, ζητώντας μεγαλύτερη παρουσία με πλοία και απορρίπτοντας την επαναπροώθηση των μεταναστών που θα εντοπίζονται στα τουρκικά παράλια.
Κατά τα άλλα ο κ. Μουζάλας αρκείται σε μία ακόμη διαπίστωση: Πως τα Σκόπια με το κλείσιμο των συνόρων παραβιάζουν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Είναι αυτός πάντως που προέβλεπε πώς κάποιες χώρες θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων.
Όσο δε τα δύο θέματα αυτά, το ασφαλιστικό και το προσφυγικό παραμένουν ανοιχτά τόσο πίσω πηγαίνει και η αξιολόγηση του προγράμματος με τους δανειστές με τη σειρά του να εγείρουν νέες αξιώσεις, να βλέπουν δημοσιονομικό κενό και να ζητούν νέα μέτρα.
Η κυβέρνηση μοιάζει λοιπόν να δέχεται πυρά απ' όλες τις πλευρές και με την αντιπολίτευση να ζητάει κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν είναι καθ' όλου απίθανο να επιχειρήσει να περάσει στην αντεπίθεση αιφνιδιάζοντας με πρόωρες εκλογές. Ή να απειλήσει με πρόωρες εκλογές προκειμένου να εκβιάσει συναίνεση στα δύσκολα μέτωπα του ασφαλιστικού, του προσφυγικού και της αξιολόγησης.
Αυτή τι στιγμή κανείς δεν θέλει εκλογές. Η ΝΔ γιατί αν γίνουν θα πάρει την καυτή πατάτα και δεν θα ξέρει τη να την κάνει και τα μικρότερα κόμματα, ιδίως αυτά που βρίσκονται στο χώρο του κέντρου, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα “εξαφανιστούν” από την πόλωση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.
Είναι προφανές λοιπόν πώς η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη, αλλά μαζί και η χώρα στριμωγμένη στα σχοινιά, από τα οποία κανείς δεν πιστεύει πώς μπορεί να την βγάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπό το πρίσμα αυτό λοιπόν είναι πολύ πιθανόν να τρέξουν πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.