21.2.16

Ασφαλιστικό: Εθνική σύνταξη 2 ταχυτήτων, περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ - Όλες οι αλλαγές στην έκτακτη εισφορά και στις αποδείξεις


"ΒΟΜΒΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 

Νέα πρόταση με ποσοτικοποίηση των αλλαγών και εναλλακτικές λύσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και επιστημόνων θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για να επιχειρηθεί η άρση του αδιεξόδου στο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο θα υπάρχουν περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα, όπως και εθνική σύνταξη δύο ταχυτήτων! 
 
Η «εθνική σύνταξη δύο ταχυτήτων», οι οριζόντιες μειώσεις 5% στις επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις 20-50% στα εφάπαξ και τα μερίσματα, η μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ (από 2.773 ευρώ) και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος είναι ορισμένες από τις διορθώσεις που έχει «μετρήσει» η κυβέρνηση και έχει στείλει στους Θεσμούς, ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με καθημερινή εφημερίδα.
 
Σε ό,τι αφορά την εθνική σύνταξη, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο έχει επεξεργαστεί δύο σενάρια:
 
1. Χαμηλότερη εθνική σύνταξη για όλους στα 360 αντί για τα 384 ευρώ με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και σύνταξη κάτω των 360 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με 15-20 έτη ασφάλισης.
2. Διατήρηση των 384 ευρώ για τα 20 έτη ασφάλισης και μείωση σε περίπου 350 ευρώ για τη συνταξιοδότηση με 15-20 έτη.
 
Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και το υπουργείο διαφωνεί με το ενδεχόμενων αλλαγών στα ποσοστά, έχει επεξεργαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια με χαμηλότερα- από αυτά που προβλέπονται στο σχέδιο Κατρούγκαλου- ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις θα οδηγηθούν σε μεγαλύτερες μειώσεις.
 
Παράλληλα σημαντικές επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους με εισοδήματα από 35.000 ευρώ έως και τις 50.000 ευρώ, ελαφρύνσεις στους έχοντες εισοδήματα από 20.000 έως 35.000 ευρώ και τα πολύ υψηλά εισοδήματα αλλά και καμιά μεταβολή για την πλειονότητα των φορολογούμενων που δηλώνουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, φέρνει η νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης που προτείνει η κυβέρνηση επιμένοντας να μην ενσωματωθεί η εισφορά στην βασική κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων που ζητούν οι θεσμοί.
 
Η κυβερνητική πρόταση προς τους δανειστές, προβλέπει την καθιέρωση μιας νέας προοδευτικής κλίμακας έκτακτης εισφοράς που κινείται στη φιλοσοφία της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος.
 
Σύμφωνα με την πρόταση, η εισφορά αλληλεγγύης δεν θα υπολογίζεται με συντελεστές που επιβάλλονται στο σύνολο του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ όπως ισχύει σήμερα αλλά κλιμακωτά όπως δηλαδή λειτουργεί η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει συντελεστές:
 
- 0% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
- 0,7% για τα εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ. Στο κλιμάκιο αυτό η εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 0,7% για το σύνολο του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.
- 3% για τα επόμενα 10.000 ευρώ εισοδήματος δηλαδή για το κλιμάκιο 20.001 έως 30.000 ευρώ.
- 5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 50.000 ευρώ.
- 6% για τα επόμενα 50.000 ευρώ δηλαδή για το κλιμάκιο εισοδήματος από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
- 8% για τα επόμενα 400.000 ευρώ δηλαδή από 100.001 έως και 500.000 ευρώ και
- 10% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.
 
Με τις αλλαγές, που έχει προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές προκύπτουν τα εξής:
 
- Καμία μεταβολή για τους έχοντες εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα επιβαρυνθούν με την ίδια εισφορά αλληλεγγύης.
 
- Μείωση για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από 20.001 έως 35.000 ευρώ. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ σήμερα επιβαρύνεται με εισφορά αλληλεγγύης 350 ευρώ καθώς επιβαρύνεται για το σύνολο του εισοδήματός του με συντελεστή 1,4%. Με τις προτεινόμενες αλλαγές ο πρώτος συντελεστής παραμένει στο 0,7%. Θα επιβάλλεται όμως σε κλιμάκιο εισοδήματος έως 20.000 ευρώ ενώ για τα επόμενα 5.000 ευρώ εισοδήματος (από 20.001 έως και 25.000 ευρώ) ο συντελεστής θα αυξάνεται σε 3%. Με τον τρόπο αυτό, για το συγκεκριμένο φορολογούμενο η εισφορά μειώνεται σε 290 ευρώ ή 60 ευρώ λιγότερα. Αντίστοιχα για φορολογούμενο με 35.000 ευρώ, η έκτακτη εισφορά από 700 ευρώ μειώνεται στα 590 ευρώ.
 
- Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους έχοντες εισοδήματα από 35.000 έως 50.000 ευρώ. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί αυτή η κλίμακα οι φορολογούμενοι θα δουν το λογαριασμό της εισφοράς αλληλεγγύης να αυξάνεται μέχρι και 440 ευρώ. Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 50.000 ευρώ σήμερα επιβαρύνεται με εισφορά 1.000 ευρώ ενώ με τη νέα κλίμακα η εισφορά ανεβαίνει στα 1.440 ευρώ δηλαδή 440 ευρώ επιπλέον.
 
- Μειωμένη εισφορά θα έχουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από 60.000 έως 70.000 ευρώ ενώ για όσους αποκτούν εισοδήματα έως 100.000 ευρώ η εισφορά αυξάνεται.
 
- Όσο παράξενο και εάν φαίνεται με τη νέα κλίμακα ελαφρύνονται αυτοί που έχουν εισοδήματα πάνω από 100.000 και έως 150.000 ευρώ. Για παράδειγμα φορολογούμενος με δηλωθέντα εισοδήματα 110.000 ευρώ επιβαρύνεται με τα σημερινά δεδομένα με 6.600 ευρώ. Με το νέο σύστημα, εφόσον περάσει η πρόταση από τους δανειστές η εισφορά θα είναι 5.240 ευρώ, δίνοντας μια αίσθηση εξορθολογισμού. Ωστόσο οι φορολογούμενοι αυτοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 50% ίσως και στο 60% αλλάζοντας άρδην την εικόνα της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης.
 
Η βασική διαφορά της νέας προτεινόμενης κλίμακας είναι ότι οι συντελεστές εφαρμόζονται σε κλιμάκια εισοδήματος και όχι από το πρώτο ευρώ με τον συντελεστή που αντιστοιχεί στο εισόδημα, αλλά επί του συνολικού εισοδήματος όπως ισχύει σήμερα. Η νέα κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης περιλαμβάνεται στο φορολογικό «πακέτο» που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο και το οποίο θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στις τηλεδιασκέψεις που έχει με τους δανειστές μέσα στο Σαββατοκύριακο. 
 
Όσο αφορά το σχέδο για τις αποδείξεις με κάρτες με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φθάνουν έως 40%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
 
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ισχύει ένα ενιαίο ποσοστό π.χ. 10% του συνολικού εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις για να κατοχυρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. 
 
Συγκεκριμένα, θα θεσπιστεί διαφορετικό ποσοστό δαπανών μέσω καρτών, με δεδομένο ότι το αφορολόγητο θα «χτίζεται» μόνο με πλαστικό χρήμα, που θα καλούνται να καλύψουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων που δηλώνουν στην Eφορία. Η κλιμάκωσή του, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, θα κυμαίνεται από 15% για τα χαμηλότερα εισοδήματα και θα φθάνει έως και 40% για τα υψηλά εισοδήματα.
 
Oσο πιο υψηλό είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό που θα πρέπει να καλυφθεί με δαπάνες που πραγματοποιούνται με κάρτες ή συναλλαγή μέσω τραπεζών. Επίσης καταργείται και το πλαφόν των 10.500 ευρώ στην αξία των αποδείξεων για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 42.000 ευρώ. 
 
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταθέσει τη σχετική διάταξη στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, αφού πρώτα λάβει το «πράσινο φως» από τους δανειστές, οι οποίοι φέρεται να θέτουν θέμα μείωσης του αφορολόγητου ορίου των 9.550 ευρώ που προκύπτει σήμερα μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ. Πάντως για συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέχρι την ψήφιση της διάταξης, οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις που γίνονται με μετρητά οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου. 
 
Ωστόσο, για άτομα που έχουν γεννηθεί ως 31 Δεκεμβρίου 1950, δηλαδή για όσους είναι πάνω από 65 ετών, δεν θα ισχύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος για τη συγκέντρωση αποδείξεων.
 
Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών θα μπορούν να χρησιμοποιούν μετρητά προκειμένου να καλύψουν με αποδείξεις το ποσοστό του εισοδήματός τους το οποίο θα καθοριστεί για να τύχουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί αυτόματα σε αφορολόγητο 9.550 ευρώ. 
 
Στη διάταξη θα καθορίζονται και οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο. Oπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης θα «μετράνε» όλες οι αποδείξεις. 
 
Έτσι μεταξύ των δαπανών θα περιλαμβάνονται: αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, αγορές ηλεκτρικών- ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης. 
 
Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους.
 
Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους. Το σχέδιο προβλέπει υψηλό φοροπέναλτι με τη μορφή του πρόσθετου φόρου για όσους φορολογούμενους προσκομίζουν αποδείξεις λιγότερες από τις απαιτούμενες. 
 
Αν και δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί το ακριβές ποσοστό του φόρου που θα επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που απαιτούνται και εκείνης που συγκεντρώνει ο φορολογούμενος, αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να φθάνει και το 30%. Επισημαίνεται ότι για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν φέτος δεν θα ισχύσουν οι αποδείξεις και ο σχετικός κωδικός που έχει προβλεφθεί στο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα είναι ανενεργός.
 
Ταυτόχρονα νέες ανατροπές στους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης ενδέχεται να προκύψουν και το οικονομικό επιτελείο ίσως βρεθεί μπροστά σε ένα δημοσιονομικό «σοκ».
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας η αιτία είναι το γεγονός ότι συνεχίζονται οι δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές και ανίσχυρες τις περικοπές μισθών και συντάξεων που έχουν επιβληθεί με το μνημόνιο.
 
Αυτό συμβαίνει τώρα με τους γιατρούς, ενώ παράλληλα εκκρεμεί και ένα μικρό... "τσουνάμι" αγωγών -προσφυγών για αναδρομικά που αφορούν κάθε είδους αποδοχές και φόρους.
 
Στον... χορό, ωστόσο, μπαίνει και η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επίσης κρίνεται αντισυνταγματική για πολλούς συνταξιούχους!
 
Σύντομα αναμένεται η δημοσίευση αποφάσεων που δικαιώνουν ενστόλους, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ, ενώ την ίδια στιγμή η Ολεμέλεια το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί στις προσφυγές καθηγητών ΤΕΙ, που ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές οι δικές τους περικοπές.
 
"Στον αέρα" βρίσκεται επίσης και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Οι αποφάσεις αυτές, επίσης, δημιουργούν μείζον θέμα και για την παρούσα κυβέρνηση που πιέζεται να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, ακόμη και επικουρικών.
 
Μπορεί το δικαστήριο να αργεί να εκδώσει τέτοιου είδους αποφάσεις, ωστόσο, όταν το κάνει αποτελούν "πιλότο" για ενδεχόμενες νέες περικοπές που μπορεί να σχεδιάζει η εκάστοτε κυβέρνηση...
pronews