27.1.16

Ξεκίνησε η τελική μάχη στο Xαλέπι: Συριακός Στρατός και ρωσικές δυνάμεις "θερίζουν" τους ισλαμιστές - (vid)


ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ 

του Βασίλη Καπούλα
Ξεκινάει η "μητέρα των Μαχών" για την ολοκληρωτική επικράτηση στο Χαλέπι: Εκατοντάδες Ρώσοι πεζοναύτες με άρματα μάχης Τ-90 έφτασαν στην πόλη Al-Safira στο Ν.Α. Χαλέπι με τη Χεζμπολάχ να στέλνει 800 στρατιώτες της ενώ 3.000 παραστρατιωτικοί σίιτες και άνδρες του συριακού Στρατού έφτασαν από την Δαμασκό.
 
Η επίθεση θα επικεντρωθεί πρώτα στην βόρεια πλευρά όπου δυο σιιτικές πόλεις, η Al-Zahra και η Nubl έχουν περικυκλωθεί από τους ισλαμιστές του FSA και Jabhat Al-Nusra ενώ το άλλο μέτωπο θα είναι η κατάληψη του περάσματος Bab Al-Hawa που συνδέει Συρία με Τουρκία.
 
Η μεγάλη αυτή επίθεση έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει την βάση Kuweires ώστε να χρησιμοποιηθεί από την συριακή και ρωσική Αεροπορία αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και επάρκεια φέρνοντας τα ρωσικά μαχητικά 160 χλμ πιο κοντά στους στόχους του ISIS και στην "πρωτεύουσα" τους, τη Ράκκα αλλά και δίπλα στους ισλαμιστές της Jaysh al-Fateh στην Ιντλίμπ.
 
Οι τελευταίοι θα σφυροκοπηθούν ανελέητα: από τα δυτικά από τη βάση Hmeynim και από τη βάση Kuweires στα ανατολικά.
 
Οι Ρώσοι ήδη έχουν εγκαταστήσει α/α συστήματα και νέα ραντάρ στην βάση.
 
Οι ειδικές δυνάμεις "Τίγρης" του συριακού Στρατού απέκτησαν τον έλεγχο του χωριού ‘Ayn Al-Hanish στις πεδιάδες Deir Hafer μετά από σφοδρές μάχες με τους ισλαμιστές του ISIS.
 
Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή αυτό επετεύχθη καθώς ο συριακός Στρατός μετακινήθηκε από το χωριό Tal Hattebat προς τα βόρεια. To τελευταίο βρίσκεται νότια του προπυργίου του ISIS Al-Bab στο ανατολικό Χαλέπι.
 
Η επέλαση των δυνάμεων "Τίγρης" συνεχίζεται με την κατάληψη και του χωριού Jamjamiyah στα περίχωρα της βάσης Kuweires ενώ προχωρούν κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Μ-4 Χαλέπι-Ράκκα.
 
Εξαιτίας των συνεχόμενων νικών του συριακού Στρατού, οι ισλαμιστές του ISIS αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: ή θα εγκαταλείψουν έναν αριθμό χωριών κοντά στη βάση Kuweires ή θα περικυκλωθούν στις πεδιάδες Deir Hafer.
 
Στο ανατολικό Χαλέπι, οι δυνάμεις "Τίγρης" κατέλαβαν το χωριό Wadiah από το ISIS το οποίο βρίσκεται 9 χλμ δυτικά της βάσης Kuweiris με την "ζώνη ασφαλείας" του συριακού Στρατού να επεκτείνεται.
 
Οι ισλαμιστές νοτιοδυτικά του Wadiah βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση. Αν ο συριακός Στρατός σφίξει και άλλο τη "λαβίδα" θα διασφαλίσει την γραμμή ανεφοδιασμού από το Χαλέπι προς την βάση Kuweiris.
 
Στο ανατολικό Χαλέπι οι δυνάμεις "Τίγρης" έχουν "θερίσει" τους ισλαμιστές στο χωριό Uwaynah (Arbid al-Judaydah) νότια από το χωριό Qatar και Tal al-Hatabat και λίγα μόνο χλμ από τον διεθνή αυτοκινητόδρομο Μ15 Χαλέπι-Ράκκα.
 
Τέλος ο συριακός Στρατός περικυκλώνει το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στο Χαλέπι το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του ISIS.
 
Οι ισλαμιστές που βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση και διαρκές σφυροκόπημα έστειλαν ενισχύσεις στο Χαλέπι: περίπου 2.000 ισλαμιστές πέρασαν τα σύνορα από Τουρκία και κατευθύνθηκαν στα χωριά Al-Zahra’a και Nubl στο βόρειο Χαλέπι παρά την απελπιστική τους κατάσταση στη νότια πλευρά...
 
Syria’s elite forces expand control in East Aleppo – map update
 
 
Tiger Forces capture Wadiah in new Aleppo offensive – Map update
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink

pronews