12.1.16

Ισχυρή έκρηξη με πολλούς νεκρούς και τραυματίες κοντά στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη! - Χτυπήθηκαν ξένοι τουρίστες (βίντεο)


ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ - ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ 

της Μαρίνας Νικολάκη
Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 10:20 σήμερα το πρωί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, και σύμφωνα με τη telegraph ήδη υπάρχουν 10 νεκροί.
 
Την ίδια στιγμή από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια ξέσπασε τεράστια πυρκαγιά στο υπό ανέγερση ξενοδοχείο στο Μάλτεπε. Σύμφωνα με αναφορές οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να σβήσουν μεγάλο μέρος της φωτιά στο εσωτερικό του κτιρίου αλλά υπάρχουν δεκάδες εργάτες εγκλωβισμένοι.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στάση του τραμ, όπου περίμεναν αρκετοί πολίτες και για το λόγο αυτό υπάρχουν ήδη πολλοί τραυματίες. 
 
Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Σουλτάν Αχμέτ έξω από την Αγία Σοφία, όπου βρίσκονται πολλά τουριστικά αξιοθέατα αλλά και μουσεία.
 
Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ γράφει πως όλα συνέβησαν στην περιοχή Σουλταναχμέτ, στην παλιά πόλη και πως οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα με βομβιστή αυτοκτονίας.
 
«Aυτόπτης μάρτυρας λέει ότι είδε μέσα στο πλήθος των τουριστών βομβιστή αυτοκτονίας», αναφέρει η Χουριέτ. 
 
Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας και δεκάδες ασθενοφόρα για να παραλάβουν τραυματίες και νεκρούς.
 
Ολόκληρη η περιοχή γύρω από την πλατεία Σουλτάν Αχμέτ είναι αποκλεισμένη.
 
«Aκουσα ένα τεράστιο "μπαμ" την ώρα που ετοίμαζα τον καφέ μου. Μετά συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για έκρηξη στην  τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης», γράφει η Σοφία Τζόουνς. στο Twitter.  
 
«Τεράστια έκρηξη, πολλοί τραυματίες στην περιοχή που βρίσκεται το "Μπλε Τζαμί"», γράφει ο Μουσταφά Εντίμπ. 
 
Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα με βομβιστή αυτοκτονίας. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κάτω από παγκάκι και πως από την έκρηξη τραυματίστηκαν γερμανοί τουρίστες.
Κάποιοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που κάνει τις αρχές να φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, όπως μεταδίδει το CNN Türk. Τρεις τραυματίες, τούρκοι υπήκοοι, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Samatya και ο ένας από αυτούς υποβάλλεται σε εγχείρηση. Στο νοσοκομείο Çapa έχουν μεταφερθεί τα περισσότερα θύματα, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί ο αριθμός. Τρεις Γερμανοί τουρίστες με ελαφρά τραύματα βρίσκονται στο νοσοκομείο Cerrahpaşa. Μεταξύ των τραυματιών είναι και κάποιοι Νορβηγοί πολίτες.
 
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών.
 
Περίπου μιάμιση ώρα μετά την έκρηξη, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας επέβαλε απαγόρευση της μετάδοσης οτιδήποτε σχετίζεται με την έκρηξη, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού της χώρας Εχμέτ Νταβούτογλου.
 
Παράλληλα ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.
 
 



Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Today's Zaman, λίγα λεπτά μετά την ισχυρή πολύνεκρη έκρηξη στην Αγιά Σοφιά, φωτιά εκδηλώθηκε πριν από λίγο σε υπό κατασκευή οκταώροφο ξενοδοχείο στο Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης . Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο εάν τα περιστατικά συνδέονται, αξίζει να σημειωθεί ότι η απόσταση ανάμεσα στις δύο περιοχές είναι μεγάλη.     Ο δήμαρχος της περιοχής, Αλί Κιλίτς,  έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι είκοσι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί κι ένα ακόμη παραμένει στην ταράτσα του κτιρίου. Αργότερα ο ίδιος έγραψε ότι άλλοι τέσσερις έχουν απεγκλωβιστεί.     Πολλοί εργαζόμενοι κατάφεραν να βγουν σώοι από το ξενοδοχείο.   Η φωτιά ξέσπασε στο ισόγειο του ξενοδοχείου, στις 10:30 το πρωί.    Στην περιοχή σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και οι αστυνομικές αρχές για να ερευνήσουν το περιστατικό. Μέχρι και αυτή την ώρα παραμένουν άγνωστα τα αίτια της μεγάλης φωτιάς. 

pronews