27.1.16

Η αλήθεια για την φορολογία των αγροτώνΓράφει η Σοφία Βούλτεψη

Με όλα όσα δραματικά και καταστροφικά έχουν συμβεί στην πατρίδα μας τον τελευταίο χρόνο – αλλά και με όσα προηγήθηκαν, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεταίρους του να κοροϊδεύουν συστηματικά τον αγροτικό κόσμο από την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του 2014 μέχρι τις εκλογές το Ιανουαρίου 2015, το δημοψήφισμα του Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου με το «παράλληλο πρόγραμμα» και τα «ανοιχτά ζητήματα» (στα οποία είχαν συμπεριλάβει και τα θέματα που μας απασχολούν σήμερα) – κοντέψαμε να ξεχάσουμε την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι πως η διαπραγμάτευση για τη φορολόγηση των αγροτών έγινε ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τη τρόικα την άνοιξη του 2013.
Υπήρχαν και τότε πιέσεις για φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών όπως και των άλλων κλάδων της οικονομίας, ελευθέρους επαγγελματίες κλπ, δηλαδή με 26% φόρο στο καθαρό εισόδημα.
Ωστόσο, επικράτησε η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για φορολογία των αγροτών με 13%, επί του καθαρού εισοδήματος, έγινε δηλαδή δεκτή η άποψη της κυβέρνησης Σαμαρά να λαμβάνονται υπόψη ως έξοδα όλες οι σχετικές δαπάνες των αγροτών προκειμένου να φέρουν σε πέρας την εργασία τους.
Παράλληλα, μπήκε φραγμός σε στρεβλώσεις του παρελθόντος (πλαστά και εικονικά τιμολόγια κλπ) και καταπολεμήθηκε αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή.
Τότε, ουδείς διανοήθηκε να φορολογήσει τις αγροτικές επιδοτήσεις, ενώ τώρα η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «επιτυχία» το γεγονός ότι δεν φορολογούνται ως τις 12.000 ευρώ, ενώ η βαριά φορολογία στους αγρότες είναι αποτέλεσμα της περίφημης «περήφανης διαπραγμάτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ.
Και σα να μην φθάνουν όλα αυτά, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ εδώ και έναν χρόνο θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενώ συστηματικά αμφισβητούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Αλλά οι αγρότες μας δεν έχουν καμιά τύχη εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Για τους εξής απλούς όσο και σημαντικούς λόγους:

-Από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ οι αγρότες μας έχουν λάβει πάνω από 200 δις ευρώ στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
-Η Ελλάδα είναι η πλέον ευνοημένη χώρα από πλευράς αγροτικών ενισχύσεων.
-Σήμερα οι αγρότες μας λαμβάνουν πάνω από 2 δις ευρώ τον χρόνο
-Μόνο για την επόμενη 6ετία (2015-2020) οι Έλληνες αγρότες θα λάβουν περισσότερα από 20 δις ευρώ. (14 δις ευρώ οι άμεσες ενισχύσεις και 6 δις ευρώ από το ΠΑΑ)
-Μέσα στην ΕΕ οι αγρότες μας μπορούν να διακινούν ελεύθερα τα προϊόντα τους
-Μόνο μέσα στην ΕΕ τα αγροτικά μας προϊόντα είναι ανταγωνιστικά και μόνο η ΕΕ μπορεί να περιορίσει την ισχύ των μονοπωλίων και των διεθνών καρτέλ.
-Μόνο μέσα στην ΕΕ και με την διαρκή παρουσία μας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας μπορούμε να επιτυγχάνουμε ευνοϊκές αποφάσεις για τους αγρότες μας.
-Μόνο μέσα στην ΕΕ εξασφαλίζονται οι αγροτικές αποζημιώσεις στους αγρότες μας που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές.