30.1.16

Πολεμικό τόνο δίνει η Άγκυρα στο χθεσινό επεισόδιο στην Καλόλιμνο...


Η τουρκική κυβέρνηση με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα στον Τύπο της χώρας δίνει πολεμικό τόνο στο χθεσινό επεισόδιο στα Ίμια και κάνει λόγο για απάντηση στην ρίψη, χθες, στεφάνου στη μνήμη των νεκρών των Ιμίων από τον ΥΕΘΑ Π. Καμμένο με την πτήση δυο τουρκικών F-16  πάνω από την Καλόλιμνο!  


 «Τα F-16 μας απάντησαν στην ελληνική πρόκληση στα Ίμια!..» τιτλοφορείται, π.χ., δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Sozcu αναφορικά με την  ρίψη στεφάνου στη θάλασσα των Ιμίων από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Π. Καμμένο και τα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο ότι η Τουρκία απάντησε στην ενέργεια αυτή με  την πτήση δυο F-16 σε απόσταση ενός μιλίου από τα Ίμια.

 Έχει την σημασία του ότι η ρίψη του στεφανιού από τον υπουργό, ο οποίος με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ  επέβαιναν σε ένα ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού, έγινε φέτος χωρίς προαναγγελία  καθώς πέρσι κατά τη διάρκεια αντίστοιχης κίνησης, προκλήθηκε ένταση. 
  Σφόδρα ενοχλημένη ήταν η Τουρκία με την κίνηση του ΥΕΘΑ κ. Πάνου Καμμένου να ρίξει στεφάνι στα Ίμια. Η τουρκική δυσαρέσκεια εκφράστηκε με την παρουσία τουρκικών F -16 στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων την ίδια ώρα που το ελικόπτερο με τον υπουργό πετούσε στην περιοχή των Ιμίων για την ρίψη.  
 Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Δεν υπήρξε παρενόχληση του ελικοπτερου του ΥΕΘΑ το οποίο πέταξε κανονικά για την Κρήτη όπου ήταν και ο τελικός του προορισμός.  Όλη νύχτα υπήρχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ υπηρεσιών των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας,αλλά και του ΥΠΕΞ με το ΥΠΕΘΑ.  

  Έτσι φέτος για να αποφευχθούν αφορμές για προβοκάτσιες δεν είχε ανακοινωθεί τίποτε και η τελετή ολοκληρώθηκε με βάση τον σχεδιασμό και η τουρκική αεροπορία δεν εμφανίστηκε παρά μόνο 35 λεπτά μετά.  
 Όπως αναφέρει σε τιτίβισμά του ο κ.Π. Καμμένος δεν υπήρξε παρενόχληση, η ρίψη του στεφανιού πραγματοποιήθηκε στις 10:10 το πρωί, οι Τούρκοι εμφανίστηκαν αργότερα, στις 10:45, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το ΓΕΕΘΑ, <<Επειδή γράφονται διάφορες ανακρίβειες η ρίψη στεφάνου έγινε στις 10:10 και η υπέρπτηση και αναχαίτιση στις 10:45, λίγος σεβασμός στους ΗΡΩΕΣ>> έγραψε ο Π. Καμμενος στο Twitter.
  Eνώ η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ανέφερε:«Ένα ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 10:45 και πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Καλολίμνου σε ύψος 26.000 ποδών. 
Τα εν λόγω αεροσκάφη εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 10:46 και αναγνωρίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική». 
 Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι ήθελαν να φανεί - έστω και αν άργησαν- ως ''απάντηση''.    Καθώς τα δυο περιστατικά δεν σχετίζονταν χρονικά, για αυτό και υπήρξε το (προφανώς κατά παραγγελία) δημοσιευμα της  Sozcu!  
 Και είχαν κάθε λόγο οι Τούρκοι να εκφράσουν  την δυσαρέσκειά τους αφού είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις, του Μοσέ Γιαλόν από την Αθήνα με το ΄΄κατηγορώ΄΄ για την στήριξη και την χρηματοδότηση που παρέχει η Τουρκία στους τζιχαντιστές του ''Ισλαμικού Κράτους'' ( ISIS/ISIL). 

pronews