10.1.16

Στις κάλπες από το πρωί οι Νεοδημοκράτες για τον νέο πρόεδροΣτις κάλπες προσέρχονται από τις 7 το πρωί χιλιάδες Νεοδημοκράτες, προκειμένου να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του κόμματός τους, ανάμεσα στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι προσήλθαν στον πρώτο γύρο των εκλογών, χωρίς να καταβάλουν το αντίτιμο των 3 ευρώ. Οι κάλπες θα κλείσουν επισήμως στις 7 το βράδυ, εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή και η κεντρική εφορευτική επιτροπή δώσει παράταση. Η εικόνα όσον αφορά στα αποτελέσματα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει γύρω τις 11 το βράδυ.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θεωρείται αμφίρροπο, αν και ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται να έχει το πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο, είχε συγκεντρώσει 39,8% έναντι 28,5% του κ. Μητσοτάκη. Όσο για τους άλλους δύο υποψήφιους, τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη, είχαν συγκεντρώσει χαμηλότερα ποσοστά, 20,4% και 11,3% αντιστοίχως, ενώ από τη στάση των ψηφοφόρων τους αναμένεται ότι θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα. Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει δημοσίως τη στήριξή του στον κ. Μητσοτάκη, ενώ και ο κ. Τζιτζικώστας είναι φιλικά διακείμενος προς τον ίδιο υποψήφιο, έστω και αν έχει ταχθεί υπέρ του ψήφου κατά συνείδηση.
Από την αρχή του δεύτερου γύρου οι φίλοι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με πρώτο τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, απέδωσαν τον χαρακτηρισμό του "νεοφιλελεύθερου" στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το είχε αρνηθεί, δηλώνοντας κατηγορηματικά «Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Δεν ξέρω τι σημαίνει ο όρος». Από την πλευρά του, θέλησε να δώσει στην αναμέτρηση τον χαρακτήρα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην παράδοση και στην ανανέωση. «Θέλω τη ΝΔ του e-mail και όχι του φαξ», είπε σε άλλη συνέντευξή του.
Και οι δύο υποψήφιοι πάντως έχουν υποσχεθεί την ανασυγκρότηση της ΝΔ και σκληρή αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα, αν και Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει να προκρίνει πιο συναινετική στάση στα μεγάλα ζητήματα, δηλώνοντας, στη δική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πιστός στις καραμανλικές παρακαταθήκες «του μέτρου της μετριοπάθειας και της συνεννόησης στα μεγάλα εθνικά ζητήματα». Άλλωστε εκτιμά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με τα μέτρα που εφαρμόζει θα έλθει αντιμέτωπος με την κοινωνική του βάση και δύσκολα θα εξαντλήσει την τετραετία». Παράλληλα διακηρύσσει ότι δεν θα ψηφίσει υφεσιακά μέτρα, καθώς «η λιτότητα τελείωσε και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί». Ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε περισσότερο στο ότι είναι ο κατάλληλος για να νικήσει τον Τσίπρα και «να απαλλάξει την χώρα από την ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνησή του».
Μία δευτερεύουσα σύγκρουση, ήταν ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο. Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι δεν κάνει για γραμματέας του κόμματος και είναι σαφές ότι παρότι δεν υπάρχει διαδικασία αμφισβήτησης ή αλλαγής του γραμματέα δύσκολα θα συμβιώσουν οι δύο τους. Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης έχει προειδοποιήσει ότι δεν στέργει τις ακραίες φωνές και ότι εφόσον δεν πειθαρχήσουν στις συλλογικές αποφάσεις θα τεθούν εκτός κόμματος. Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης πάλι στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δηλώσει ότι «η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός».
Στην διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, εξηγώντας: «... Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».

imerisia