8.1.16

Ασφαλιστικό-αγροτικό κρίνουν την επιβίωση της κυβέρνησης - Επίθεση Μαξίμου στον ... Γ.Ντάισενμπλουμ!


ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΝΩ Η ΕΕ "ΤΗΣ ΠΡΙΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ";  

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Η "ώρα μηδέν" για την επιβίωση της κυβέρνησης πλησιάζει με την έλευση του ασφαλιστικού και του αγροτικού, για τα οποία υπάρχουν τουλάχιστον τριάντα διαφωνούντες κυβερνητικοί βουλευτές, όταν το κυβερνητικό σχήμα διαθέτει μια ισχνή πλειοψηφία στην Βουλή μόλις... τριών!
 
Το πρόβλημα με τους διαφωνούντες δεν έγγειται μόνο στο γεγονός να πεισθούν να ψηφίσουν... τα αψήφιστα ξεπερνώντας τους ίδεολογικούς τους "σκοπέλους".
 
Είναι και ζήτημα πολιτικής επιβίωσης, αφού γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν  να εκλεγούν ποτέ ξανά, και ουδείς πρόκειται να τους ακούσει στο μέλλον αφού απλούστατα κανείς δεν θα τους πιστεύει.
 
Και όλα αυτά ενώ το Μαξίμου σε μία περίεργη διαρροή που δηλώνει ανασφάλεια, αλλά και ύπαρξη κύκλων στην Ευρώπη που επιμένουν στην άμεση ανατροπή της κυβέρνησης εξαιρετικά επιθετικά την χθεσινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γ.Ντάϊσενμπλουμ:
 
«Είναι γνωστή η στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν»
Συγκεκριμένα, ο Ντάϊσενμπλουμ δήλωσε ότι "Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πάρει πιθανόν μήνες για να ολοκληρωθεί" και άρα ... "δόση, καπούτ!"
Ο ίδιος δήλωσε, επίσης, ότι η Ευρωζώνη μπορεί να εξετάσει κινήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μόνον εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά μία σειρά επίμαχων μεταρρυθμίσεων, κυρίως αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
«Η αξιολόγηση θα χρειασθεί «σίγουρα μάλλον μήνες παρά εβδομάδες», πρόσθεσε.
Εάν τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό ψηφισθούν και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το θέμα του ελληνικού χρέους θα μπει στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημείωσε ο Ντάϊσενμπλουμ. «Μία θετική έκβαση θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκταμιεύσεις, δόσεις για την Ελλάδα, σε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και μέτρα σχετικά με το χρέος - αλλά αυτή θα είναι η σειρά των πραγμάτων»..
 
Χθες εκτάκτως μετέβη το απόγευμα  στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα εν όψει του ασφαλιστικού, αλλά κυρίως για να κάνει πολιτικό "μασάζ" σε μια ομάδα τριάντα περίπου βουλευτών που νιώθουν πολύ "άβολα" με αυτά που καλούνται να ψηφίσουν.
 
Στο μεταξύ με νέο non paper το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι με το ασφαλιστικό στόχος είναι να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στο άμεσο μέλλον.
 
Η εκστρατεία ενημέρωσης για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ξεκίνησε, με τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να λύνει τις απορίες των βουλευτών.
 
Ο άμεσος στόχος είναι οι βουλευτές να μπορούν να ανταποκριθούν από δω και στο εξής στις εμφανίσεις τους στα τηλεοπτικά πλατό και όχι μόνο, καθώς θα έχουν έντονες αντιπαραθέσεις ακόμα και με πολίτες.
 
Είναι δύσκολο να ξεχάσει ο κόσμος το σλόγκαν "η ελπίδα έρχεται" με το οποίο κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με πολύ υψηλά (για την εποχή) ποσοστά.
 
Η πρώτη «ομάδα» ενημερώθηκε χθες για τα όσα περιλαμβάνει το σχέδιο της ελληνικής πλευράς και δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια.
 
Εντωμεταξύ όμως έρχεται αμέως μετά και το αγροτικό νομοσχέδιο
 
Ήδη ο Γ.Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι το βάρος είναι σημαντικό για τους αγρότες και επέρριψε ευθύνες (τι πρωτότυπο) στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στα Ταμεία.
 
Κατά τη διάρκεια της  συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να ωραιοποιήσει αυτά που έρχονται αλλά δεν... ωραιοποιούνται με τίποτα.
 
«Εξαιτίας των πολιτικών ευθυνών του πολιτικού συστήματος δεν έχουμε πλέον αποθεματικά στα Ταμεία και το PSI εξανέμισε όσα είχαν απομείνει», είπε και πρόσθεσε πως αν σήμερα εφαρμοζόταν αυτοτελώς το μνημόνιο, «θα μετέτρεπε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε ένα σύστημα που θα έδινε απλά επιδόματα, σαν ένα σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης».
 
"Με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θέλει να συγκρατήσει τη δημοσιονομική δαπάνη, αλλά υπέρ των πιο αδύναμων, να ενσωματώσει τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε ένα νέο σύστημα που ουσιαστικά αλλάζει τον προσανατολισμό τους, διαφορετικά θα έπρεπε για παράδειγμα να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ".
 
«Θέλουμε να δώσουμε στο ασφαλιστικό ελπίδα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο ασφαλιστικό είναι τώρα να χαθεί η ελπίδα στον νέο εργαζόμενο ότι θα πάρει σύνταξη ή στον παλιό συνταξιούχο, ότι θα μειωθεί η σύνταξή του».
 
«Όταν εξισορροπήσουν οι συντάξεις, για πρώτη φορά από τότε που ο Βενιζέλος σχεδίασε στο μυαλό του το ΙΚΑ, θα έχουμε συνταξιούχους μιας ταχύτητας, όχι πολλών ταχυτήτων»
 
«Η πρώτη μας τομή είναι η εθνική σύνταξη, η ίδια για όλους, αγκυροβολημένη εκεί που ορίζει η ΕΕ στο όριο της φτώχειας και θα δίνεται σε όποιον έχει ασφαλιστικό δικαίωμα στα 67 του. Και οι ίδιοι κανόνες θα ισχύουν για όλους, για τις εισφορές και τις παροχές».
 
Για τα μπλοκάκια, είπε ότι "οι νέοι θα πληρώσουν το 6,5% των εισφορών τους και το υπόλοιπο 13,5% ο εργοδότης τους". 
 
«Θα πληρώνονται εισφορές με το εισόδημα και όχι με κλίμακες που ανά διαστήματα αυξάνουν ανεξάρτητα από το εισόδημα. Το 20% ισχύει για τους μισθωτούς και θα ισχύει και για τους επαγγελματίες είναι προφανές ότι στο πλαίσιο της ισονομίας, όλα τα επαγγέλματα θα έχουν την ίδια μεταχείριση».
 
Αίσθηση προκάλεσε όμως η αναφορά του για το ότι θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, με τον οποίο θα εξετάσει «πώς θα παντρευτεί το ασφαλιστικό με το φορολογικό» 
 
Αναφερόμενος στους αγρότες ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το βάρος είναι σημαντικό για τους αγρότες και γι’ αυτό και, όπως σημείωσε, η αύξηση των εισφορών στο 20% θα γίνει σταδιακά.
 
Πάντως οι αγρότες δεν δείχνουν ιδιαίτερα χαρούμενοι με αυτά που ακούνε και αναμένονται πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις.
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την επαρχία πολύ δύσκολα θα τολμήσουν να ψηφίσουν ένα αγροτικό νομοσχέδιο το οποίο επι της ουσίας καταργεί την αγροτιά, τουλάχιστον με την σημερινή της μορφή.
 
Σημειώνεται ότι το αγροτικό θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Οι τρεις βουλευτές που έχει ως πλειοψηφία η κυβέρνηση φαντάζουν πάρα πολύ λίγοι.
pronews