20.1.16

Με... μηνύματα προς τον Νίκο Φίλη συνόδευσε κοπή πίτας η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας (φωτο)


Σε μια κατάμεστη αίθουσα, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα καλωσορίζοντας το νέο έτος η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία». Αφού ευλόγησε ο ιερέας την πίτα και την έκοψε, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του σωματείου Κυριάκος Τιλγκερίδης. Καλωσόρισε και ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους για τη νέα χρονιά, ενώ ταυτόχρονα έθιξε και το θέμα Νίκου Φίλη.


Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός ο πρόεδρος για τον υπουργό Παιδείας, ενώ υποσχέθηκε αγώνα μέχρι τελικής δικαίωσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία που υπουργός Παιδείας της Ελλάδας αρνείται δημόσια τη Γενοκτονία αμαυρώνοντας βίαια και ανερυθρίαστα τη μνήμη των προγόνων μας», είπε ο Κ. Τιλγκερίδης. Και συνέχισε: «Λαός που έχει σταθερή πυξίδα πορείας προσανατολισμένη στην ιστορία του, τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις του, δεν κινδυνεύει».
Ο σύλλογος, τόνισε, αλλά και κάθε ποντιακό σωματείο θα συνεχίσει τον αγώνα του, μέχρι της τελικής δικαίωσης, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.


Ο δήμαρχος Γλυφάδας με τον πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας
Στην κοπή της πίτας παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, βουλευτές και ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων, Γιώργος Βαρυθυμιάδης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κ. Τιλγκερίδης και στα τμήματα που λειτουργούν στο σύλλογο· περιλαμβάνουν τέσσερα χορευτικά, τμήμα λύρας, διαλέκτου, παραδοσιακής μαγειρικής, θεάτρου, ομάδα μωμογέρων, καθώς και τμήμα μελέτης της ποντιακής ιστορίας.
Στην εκδήλωση, έψαλαν τα ποντιακά παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα τα μέλη του χορευτικού του συλλόγου και απήγγειλαν ποιήματα στην ποντιακή διάλεκτο. Με ένα τικ, τελείωσε η εκδήλωση του συλλόγου. Έπαιξε ο λυράρης Γιάννης Ταϊλαχίδης και ο νταουλτζής Θεοδόσης Ευφραιμίδης.