13.1.16

Έρχεται το πρώτο συλλαλητήριο για τη «σφαγή».


Του  συνεργάτη μας κ Δημήτρη Κωνσταντάρα

Το περιμέναμε…. το περιμέναμε… δεν το βλέπαμε να οργανώνεται, ακούγαμε φήμες και πληροφορίες… απορούσαμε για τη διστακτικότητα αλλά…. Η είδηση ήρθε και είναι σαφής : «Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Μετά τους δικηγόρους αλλά και τους δικαστικούς  επιμελητές που αποφάσισαν αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι και την Πέμπτη με προοπτική συνέχισης τις επόμενες ημέρες, νέο συλλαλητήριο προγραμματίστηκε για το ερχόμενο Σάββατο. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, επιστημονικοί φορείς και άλλοι κλάδοι αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας τους κατά του σχεδίου νόμου και να συγκεντρωθούν στις 16 Ιανουαρίου  στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια».

Δεν είναι κάτι που σε μιαν ευνομούμενη κοινωνία θα γινόταν αποδεκτό με …χαρά! Αλλά στην Ελλάδα, ούτε «ευνομούμενη κοινωνία» έχουμε, ούτε εγγυήσεις για  μια δίκαιη αντιμετώπιση των ασφυκτικών προβλημάτων του λαού. Είχαμε λοιπόν ήδη τις  τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας  των εργαζομένων  στα τρένα και τον προαστιακό που δεν ξέρω αν έγιναν σωστά αντιληπτές από τον κόσμο για το τι αφορούσαν ενώ ξεκίνησαν και  δίωρες στάσεις εργασίας  οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Κάπου στο γενικότερο πλαίσιο , οι  αγρότες που διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στις εισφορές σχεδίαζαν τις δικές τους  κινητοποιήσεις  με καταλήψεις των κατά τόπους υποκαταστημάτων του ΟΓΑ. Και φυσικά, αναρωτιέται ο απλός πολίτης: «Μα γιατί εγώ δεν τα άμαθα αυτά;» Και η απάντηση είναι: «Γιατί κυβέρνηση είναι ο Σύριζα». Ο οποίος ως αντιπολίτευση κινητοποιούσε τους πάντες και τα πάντα και έχοντας «άκρες» παντού, κατάφερνε να δημιουργήσει το αναγκαίο «κλίμα». Σήμερα, για να «περάσει» μια  κινητοποίηση στα ΜΜΕ, χρειάζεται νάχεις «θείο στην Κορώνη». Αλλά γι αυτό, αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια στο Σύριζα που σ αυτόν τουλάχιστον τον τομέα, παίρνει «άριστα».
Αξιοσημείωτο:  Αιχμή της διαμαρτυρίας των επιστημονικών κλάδων είναι η εξοντωτική αύξηση των εισφορών που προβλέπει το νομοσχέδιο. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος σημειώνει ότι με τις αυξημένες εισφορές επί των δηλωθέντων εισοδημάτων να φτάνουν στο 35%, και την αυξημένη φορολόγηση στα ίδια περίπου επίπεδα, για δηλωθέντα εισοδήματα 10.000 ευρώ, οι 7.000 είναι ασφαλιστικές εισφορές και φορολογική επιβάρυνση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής τονίζει πως δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ οφείλει με το νέο σύστημα να καταβάλει για εισφορές και φορολογία 14.000 ευρώ.

Τρελά πράγματα. Θα ζήσουμε μ΄ αυτά; Ή θα τα θυμόμαστε του χρόνου μ ένα «πικρό» χαμόγελο;