1.1.16

Πρωτοχρονιάτικη σαρωτική επίθεση και νίκη Σύρων χριστιανών κατά ισλαμιστών στα σύνορα με το Ισραήλ


ΑΝΑΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛ ΝΟΥΣΡΑ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

του Χρήστου Μακρή
Μέσα σε μια πυκνή ομίχλη ο συριακός Στρατός, στις δυνάμεις του οποίου  υπήρχε κι ένας λόχος χριστιανών, ενισχυμένος από μαχητές της Χεζμπολάχ με εφ'όπλου λόγχη επίθεση, ανακατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας χωριό Σαμντανίγια αλ Γαρμπίγια και σημαντικό μέρος της πόλης Χαμντανίε στην επαρχία Κουνέιτρα των υψωματων του Γκολάν, στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η νίκη είναι κάτι παραπάνω από σημαντική γιατί επιτεύχθηκε μετά από δύο χρόνια κατάληψης της περιοχής από ισλαμικές ομάδες της αλ Νούσρα και των φιλοδυτικών ισλαμιστών του FSA, αλλά κυρίως γιατί αποκαταστάσθηκε η επαφή στα υψώματα του Γκολάν με το Ισραήλ.
Καλυπτόμενες από τη βροχή και την ομίχλη, οι δυνάμεις του συριακού Στρατού μπήκαν στην πόλη Χαμντανίε, η οποία επί δύο χρόνια υπέφερε από τον ισλαμικό ζυγό.
"Εξαπέλυσαν ευρεία επίθεση , υπό την κάλυψη πυκνής ομίχλης, με ορατότητα τόσο περιορισμένη που μετά βίας μπορούσες να δεις κάποιον σε απόσταση λίγων μέτρων. Είχαμε μεγάλες απώλειες γιατί χρησιμοποίησαν νέα θερμικά ηλεκτροοπτικά συστήματα και μας έβλεπαν ενώ εμείς όχι. Είχαν και τη υποστήριξη ρωσικών τεθωρακισμένων BTR-82", παραδέχθηκε ο Άμπου Γιάχα, ένας εκπρόσωπος της τοπικής ισλαμικής οργάνωσης Αλ Ουίγιατ αλ Φούρκαν.
Πάντως στην περιοχή, η οποία βρίσκεται μόλις 70 χλμ νοτιοδυτικά της Δαμασκού, δεν έχουν αναφερθεί ποτέ ρωσικές δυνάμεις, οπότε είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήθηκαν τα οχήματα απο τον συριακό Στρατό.
Της επίθεσης προηγήθηκε μπαράζ πυροβολικού το οποίο κατάφερε να ισοπεδώσει πέντε οχυρές θέσεις στην είσοδο της Χαμντανίε.
Η ρωσική Αεροπορία, αλλά και η ισραηλινή δεν ενεπλάκησαν, καθώς υπήρχαν πιθανότητες να παραβιάσουν τον ισραηλινό εναέριο χώρο που βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, ενώ λόγω της ομίχλης ούτε τα ελικόπτερα θα είχαν αποτέλεσμα.
Η μονάδα των Χριστιανών, επανδρωμένη από άνδρες των χριστιανικών περιοχών της Δαμασκού (το 10% των 22.000.000 Σύρων είναι χριστιανοί), προηγούντο της επίθεσης και διέρρηξαν την άμυνα των ισλαμιστών στο χωριό Σαμντανίγια αλ Γαρμπίγια. Αναφέρθηκε μία περίπτωση που οι χριστιανοί μαχητές κατάφεραν και κατέλαβαν μέσα σε δύο ώρες ένα οικοδομικό τετράγωνο σκοτώνοντας 78 ισλαμιστές και έχοντας μόνο τρεις απώλειες...
pronews