6.1.16

Συστηματικές οι Τουρκικές παραβιάσεις στην Κύπρο


Του  συνεργάτου μας, κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα

Ναι λοιπόν:  Ό,τι κι αν  έλεγε  ο Κύπριος πρόεδρος  Νίκος Αναστασιάδης , στα Ελληνικά ή στα Τούρκικα , παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε μήνυμα με  ευχές για τα Χριστούγεννα και τη Πρωτοχρονιά,  μέσα σε μόλις  ένα μήνα έγιναν 89 παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από την Τουρκία.
Σε επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ που σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», εστάλη  στις 15 Δεκεμβρίου,  ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης, Νίκος Αιμιλίου, αναφέρει  όλες τις  παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από την Άγκυρα με κάθε λεπτομέρεια, καλύπτοντας την περίοδο από 2-30 Νοεμβρίου 2015.

Αυτή είναι η πλήρης αλήθεια που ευχές και ευχολόγια , χαμόγελα και  τραγουδάκια  δεν μπορούν να ανατρέψουν. «Η επιχειρηματολογία της 'Αγκυρας ότι ο λόγος κατάρριψης του ρωσικού  αεροσκάφους στις 24 Νοεμβρίου ήταν η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου δεν μπορεί να πείσει. Και αυτό γιατί η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά τον κυπριακό εναέριο χώρο, σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει στην επιστολή του  ο πρέσβης.
Στην επιστολή αναφέρεται πως «η Τουρκία είναι συνεπής στην εφαρμογή των δύο μέτρων και δύο σταθμών όσον αφορά τον σεβασμό των διεθνών νόμων και κανονισμών, όπως απέδειξε πρόσφατα στο επεισόδιο της 24ης Νοεμβρίου».
Αλλά  η ίδια η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο τουλάχιστον τεσσάρων γειτονικών χωρών. «Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του διεθνούς δικαίου "αλά καρτ"», σημειώνεται στην επιστολή του κ. Αιμιλίου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Και φτάνουμε στο σημαντικότερο ίσως σημείο της επιστολής, όσο κι αν το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ουδέποτε είχε  και ούτε σήμερα έχει οποιαδήποτε δυνατότητα και κάνει κάτι :  Για τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου , «  οι ενέργειες της 'Αγκυρας στοχεύουν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, με τον ισχυρισμό ενός δήθεν εναέριου χώρου πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επιπλέον, η Τουρκία εξακολουθεί να παρενοχλεί συστηματικά στρατιωτικά και μη αεροσκάφη στο FIR Λευκωσίας μέσω ασυρμάτων. Επίσης, στην επιστολή τονίζεται ότι η πολιτική της Τουρκίας να παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς διακυβεύει την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής και προκαλεί δυσκολίες για την εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Κύπρο.