13.1.16

«Στρατιώτες του Οντίν»: Η οργάνωση που «περιπολεί» τους δρόμους της Φινλανδίας και προστατεύει πολίτες από λάθρο


Μαύρα μπουφάν, έχοντας πάνω τους σύμβολο που θυμίζει θεότητα των Βίκινγκς και τη σημαία της Φινλανδίας, φορά η οργάνωση «Στρατιώτες του Οντίν» που «περιπολεί» τους δρόμους της χώρας με σκοπό την προστασία πολιτών από τους λαθρομετανάστες

  Η οργάνωση «πονοκεφαλιάζει» κυβέρνηση και αστυνομία, καθώς διαπιστώνουν την ταχύτατη εξάπλωσή της στη χώρα.  

 Τις τελευταίες ημέρες του περασμένου έτους στην πόλη Κέμι, κοντά στην μεθοριακή κοινότητα του Τόρνιο, σημείο εισόδου λαθρομεταναστών από την Σουηδία, μια ομάδα νέων ανδρών ίδρυσαν τους ««Στρατιώτες του Όντιν».
 Το όνομα παραπέμπει στον θεό του πολέμου στη σκανδιναβική και τευτονική θρησκεία και μυθολογία, με το όνομα του να ετυμολογείται από μια λέξη που σημαίνει «οργή». 

  Οπως ισχυρίζονται στην οργάνωση, θέλουν να μετατραπούν στα μάτια και τα αυτιά της αστυνομίας, η οποία, όπως λένε, δυσκολεύεται να εκτελέσει τα καθήκοντα της. 
  Οι «ισλαμιστικές εισβολές», σύμφωνα με μέλη της οργάνωσης, είναι η αιτία αύξησης της εγκληματικότητας, κάτι που τους οδηγεί στο να οργανώνουν διαδηλώσεις κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «οι λαθρομετανάστες δεν είναι καλοδεχούμενοι».  

 Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Φινλανδών αποδοκιμάζει την οργάνωση, η μεγέθυνσή της αντανακλά την ανησυχία στη χώρα, που επιβαρύνεται με το κόστος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο, εν μέσω της τριετούς οικονομικής ύφεσης, που έχει αναγκάσει το Ελσίνκι να προχωρήσει σε περικοπές των δημοσίων δαπανών και των παροχών του κράτους πρόνοιας. 
  Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς στο Ελσίνκι, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, καταγγέλθηκε ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και υποβλήθηκαν καταγγελίες για υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται αιτούντες άσυλο. 
Παρόμοια περιστατικά καταγγέλθηκαν και σε δημόσιες εκδηλώσεις το περασμένο φθινόπωρο.   Οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα στον απόηχο των επιθέσεων στην Κολονία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μεγάλο μέρος των οποίων οι γερμανικές αρχές απέδωσαν σε πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, και του σάλου που προκάλεσε η αποκάλυψη πως η σουηδική αστυνομία συγκάλυψε καταγγελίες παρόμοιων επιθέσεων κυρίως από μετανάστες νεαρής ηλικίας στην Στοκχόλμη το καλοκαίρι.
   Σύμφωνα με στοιχεία της φινλανδικής αστυνομίας, οι υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων στην χώρα σχεδόν διπλασιάστηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2015 σε 147, από 75 την αντίστοιχη χρονική περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα. 

Όμως η αστυνομία δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των φερόμενων ως δραστών.
   Η κυβέρνηση τονίζει πως μια τέτοια ομάδα, που θέλει να πάρει το νόμο στα χέρια της, δεν έχει θέση στη Φινλανδία. «Είναι ζήτημα αρχής, η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου και της τάξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα στη δημόσια τηλεόραση YLE χθες, ερωτηθείς για την εξάπλωση της οργάνωσης «Στρατιώτες του Όντιν».  
 «Πολίτες που περιπολούν δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν την αστυνομία», πρόσεθεσε ο επικεφαλής της φινλανδικής κυβέρνησης. 
  Στο Κέμι, οι «Στρατιώτες του Όντιν» περιπολούν καθημερινά τους δρόμους, παρά τις θερμοκρασίες -30 βαθμών Κελσίου. Η οργάνωση λέει ότι δρα σε 23 πόλεις της χώρας, όμως η αστυνομία αντιθέτως εκτιμά πως το δίκτυο της δρα σε πέντε πόλεις.
 Στη σελίδα της οργάνωσης στο Facebook 7.600 χρήστες του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σ' αυτήν μέσω του εικονιδίου «Μου Αρέσει!».   «Κατά την άποψη μας, οι ισλαμιστές εισβολές προκαλούν ανασφάλεια και αυξάνουν την εγκληματικότητα», διατείνεται η οργάνωση στον ιστότοπό της.
 Ένα κατά δήλωσή του μέλος της οργάνωσης, που επιδιώκει τη στρατολόγηση νέων μελών στην πόλη Γιόενσου, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε σε ανάρτηση του στην σελίδα της οργάνωσης στο Facebook ότι η οργάνωση είναι «μια πατριωτική οργάνωση που μάχεται για μια λευκή Φινλανδία».  
 Προς το παρόν, δεν έχουν υπάρξει καταγγελίες για συγκρούσεις μεταξύ μελών περιπολίας των «Στρατιωτών του Όντιν» και λαθρομεταναστών, ωστόσο η αστυνομία αναφέρει ότι παρακολουθεί την οργάνωση αυτή πολύ στενά. 
Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της Φινλανδίας, «κάποιες ομάδες πολιτοφυλακής» φαίνεται ότι συνδέονται με ακροδεξιά εξτρεμιστικά κινήματα. 
  Η αστυνομία παραδέχεται ότι οι περιπολίες αφ' εαυτών δεν είναι έγκλημα. «Όσο οι συμμετέχοντες στις περιπολίες απλά αναφέρουν πιθανά περιστατικά (σ.σ. βίας) στην αστυνομία, έχουν δικαίωμα να το κάνουν», δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης Κέμι, ο Ερο Βάνσκα. 
Αλλά ο ίδιος επισήμανε ότι «θα έπρεπε να αφήσουν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».   
Μέλη της οργάνωσης διατείνονται πως ο στόχος της είναι να βοηθά τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος τους. Η λειτουργία του ιστοτόπου των «Στρατιωτών του Όντιν» ανεστάλη έπειτα από καταγγελίες για το εγκληματικό παρελθόν ορισμένων μελών της.
 Όταν ερωτήθηκαν σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μέλη της αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.   
Ο Μίκα Ράντα όμως, εκ των ιδρυτών των «Στρατιωτών του Όντιν», έχει κάνει ξεκάθαρο ότι η οργάνωση βασικά ασχολείται με τους λαθρομετανάστες.   Η κυβέρνηση συνεργασίας της Φινλανδίας, στην οποία συμμετέχει το αντιμεταναστευτικό κόμμα Οι Φινλανδοί (που παλαιότερα ονομαζόταν Αληθινοί Φινλανδοί) επικρίνει τις περιπολίες. 

  «Αυτού του είδους οι περιπολίες έχουν ξεκάθαρα αντιμεταναστευτικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα και η πραγματοποίηση τους δεν βελτιώνει τις συνθήκες ασφάλειας», δήλωσε στο Ρόιτερς ο υπουργός Εσωτερικών Πέτερι Όρπο. (παντού υπάρχουν λαθρολάγνοι μαζοχιστές- juan)

 Η αστυνομία είναι αναγκασμένη να διαθέτει πόρους που δεν της περισσεύουν για να παρακολουθεί τη δράση της οργάνωσης, σημείωσε.   Στις αρχές Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως στο εξής θα ζητά από τους αιτούντες άσυλο να εργάζονται αμισθί και να «επιμορφώνονται» όσον αφορά τον πολιτισμό και την κοινωνία της Φινλανδίας, παρουσιάζοντας μέτρα για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της.  

 Ένα αντίπαλο κίνημα, οι «Αδερφές της Κίλικι», (...αδερφές είναι, δεν θέλουν παρεξήγηση!-Juan)δραστηριοποιείται επίσης μέσω Facebook και λέει ότι θέλει να αποτρέψει ρατσιστικές επιθέσεις ή επεισόδια στους δρόμους. 

 «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να αναπτύξουμε διάλογο μεταξύ όλων των Φινλανδών και με τη συμμετοχή μεταναστών», δήλωσε η  (αδερφή...) Νίνα Ρούσκα, ιδρύτρια της ομάδας.

pronews